Daca pana a ramane gravida o femeie insarcinata nu a avut probmele mari de sanatate, uneori nici chiar din cele mai mici, odata cu aparitia sarcinii apar o serie de modificari de ordin fiziologic dar si psihic destul de inconfortabile. Este adevarat, unele aspecte erau de asteptat, insa apar cateva amanunte pentru care viitoarea mama a constatat ca nu era pregatita. Cum sa le previna, cum sa le gestioneze si chiar cum sa invete sa le accepte, vom incerca sa descriem in randurile de mai jos.

Specialistii spun ca o gravida care a invatat sa se accepte asa cum e, care a invatat sa previna si sa trateze lucrurile corespunzator, este o gravida care este pregatita sa devina mama. A anticipa, a preveni, a te pregati fizic si psihic pentru ce va urma dovedeste o mare responsabilitate si necesita o maturitate a mintii si sufletului destul de mare.

Dar la ce modificari fiziologice trebuie sa se astepte o graviduta? In primul rand vor aparea dureri de mijloc, numite sacrate. Ele apar ca urmare a transformarilor pe care le sufera organismul pentru preluarea centrului de greutate, altul de pana acum, a cresterii in volum si chiar pe fondul unor afectiuni anterioare, care se accentueaza cu acest prilej. O saltea dura, egala, asezata perfect orizontal, va prelua o parte din aceste neplaceri. Odihna binemeritata, la care gravida va apela din ce in ce mai des de acum inainte, isi are si ea rolul ei.

Citeste si:  Cum să eviţi greţurile de dimineaţă

Arsurile de stomac apar de obicei in utimul trimestru de sarcina si sunt puse pe seama cresterii aciditatii gastrice. Ele pot fi insotite de „ragaieli” si de gust acru in gura. Medicii spun ca solutia la aceasta problema sunt lichidele baute in cantitati mici si dese (ceaiuri calmante sau lapte). In cazul in care aceste arsuri devin insuportabile si apar la intervale mici de timp, se recomanda a se apela la medicul obstetrician.

Umflarea picioarelor. Aceasta neplacuta modificare fiziologica poate deveni incomoda daca nu se va apela la o gimnastica usoara, odihnirea picioarelor pe un plan mai inalt decat corpul (o perna, de exemplu), un masaj usor, toate completate de o alimentatie bogata in lichide, ceaiuri de macese si miere de albine. In unele cazuri apare si umflarea usoara a mainilor si a fetei. Daca apare in acest caz si tensiunea arteriala care atinge cote inalte, se va contacta imediat medicul.

Citeste si:  Copiii? Stresaţi?

Hemoroizii. Aceasta neplacuta problema de sanatate apare ca urmare a compresiunii fatului asupra venelor din bazin. Se trateaza local, prin comprese reci locale, bai caldute cu ceai de galbenele, supozitoare pentru ameliorarea durerii. Se vor consuma lichide multe, sucuri de fructe, supe din legume cu frunze lungi, verzi (spanac, urzici, leustean, stevie) si legume crude. Medicii interzic cu aceasta ocazie cafeaua si orice bautura bazata pe cofeina, ardeiul iute, tutunul si orice mancare prea condimentata.

Varicele apar ca urmare a presiunii sarcinii asupra venelor bazinului. Daca anterior a existat o predispozitie spre aceasta afectiune, este bine sa se acorde o atentie sporita. Nu se vor lua niciun fel de medicamente pentru aceasta, se recomanda odihna regulata a picioarelor si consumarea regulata a lichidelor neacidulate. In plus, medicii spun ca ar fi ideal daca viitoarea mama ar ajuta la fluidizarea circulatiei sangelui in picioare prin purtarea unor ciorapi elastici, medicinali, care nu strang piciorul ci doar il „mangaie” uniform, special creati pentru gravide, care se gasesc la magazinele de profil sau magazine medicale.

Articolul precedentDeprinderile nou-nascutului
Articolul următorEructatia la bebelusi

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau