Lectura este minunată, dar din păcate, toți mai puțini adolescenți își fac timp pentru asta, pentru că le este mai comod să vizioneze un film sau să joace un joc pe calculator. Cu toate astea, părinți au puterea să își îndrume copiii spre activități pe care le consideră mai constructive pentru ei.

De ce să-ți îndemni copilul să citească

A citi nu este tocmai același lucru cu a învăța. Atunci când citești, te afunzi într-o lume nouă, străină ție, te identifici cu unul sau mai multe personaje și practic, poți trăi în papucii acestor personaje. Cu ajutorul lecturii poți cunoaște diverse tipologii de oameni, tradiții, culturi și diferite țări, din diferite perioade. Odată ce povestea te prinde, ea nu te mai lasă până când nu o termini.

Un alt avantaj al lecturii este dezvoltarea capacității de a rezolva diverse probleme cotidiene și de a găsi soluții. Atunci când copilul tău citește un roman adecvat vârstei sale și este fascinat de personaje sau situații, acestea îi rămân întipărite în minte, iar atunci când se va lovi de anumite probleme, capacitatea lui de a reacționa și de a gestiona va fi diferită.

Citeste si:  Croșetează și puneți amprenta prin originalitate

Vocabularul copilului se va îmbogăți. Anumite cuvinte care până atunci i-au fost străine, îi vor deveni familiare. Îi va veni mult mai ușor să se exprime atât în scris, cât și verbal.

Cum să-ți îndemni copilul să citească

Partea cea mai grea este concurența unei cărți cu un calculator sau cu televizorul, dar din fericire, părinții pot apela la diverse trucuri ca să-i convingă pe copii să citească. Odată ce copilul va începe să citească, el își va face un obicei din asta și o va face fără să-i mai cereți voi acest lucru.

În acest caz, cel mai bine funcționează puterea exemplului. Achiziționați sau împrumutați cărți pentru întreaga familie, potrivit vârstei și în funcție de preferințe, iar apoi stabiliți-vă un program. Stabiliți o oră de lectură și citiți toți, de la mic, la mare.

Citeste si:  Cum am slabit 25 de kilograme in 3 luni

Dacă copilul are o vârstă mică, este mai ușor să-l îndemnați să citească dacă veți începe să-i citiți voi povești din cărți ilustrate. Cu cât îi treziți mai repede interesul pentru lectură, cu atât va fi mai simplu.

O altă sugestie, indiferent de vârsta piticului, este să-i cumpărați o carte de fiecare dată când îi faceți cadouri, fie că este vorba despre ziua lui, de Crăciun sau alte evenimente.

Lectura este o lume magică, perfectă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, iar odată ce prindeți gustul pentru această activitate, viața voastră va fi plină de farmec, pe lângă faptul că cititul va ajuta la dezvoltarea armonioasă a copilul.

Articolul precedentMasti de fata homemade impotriva acneei
Articolul următorSemne că prietena ta nu îți este prietenă adevărată

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau