Simptomele cancerului la colon

În momentul în care o tumoare, un cancer sau orice alt fel de boală de acest tip te ia prin surprindere, în interiorul tău se instalează o senzație de frică.

Chimioterapia este în mod evident un tratament bun în cazul acestor afecțiuni, însă înainte de toate trebuie să știi care este tipul de cancer care ți-a afectat organismul. Dacă ai putea să afli din timp semnele și simptomele cancerului la colon, ai putea trata boala atunci când aceasta se află în stadiul de început și astfel ai putea vindeca această afecțiune.

Însă realitate este că pacienții și chiar doctorii pot descoperi această boală când a ajuns la un stadiu mai avansat și s-a dezvoltat destul de mult. Este esențial ca împreună cu doctorul să clarificați simptomele și semnele pe care organismul le arată în momentul unui cancer de colon. În funcție de tipul cancerului, doctorul îți va oferi date referitoare la tipul de chimioterapie care îți e necesar.

Simptomele timpurii ale cancerului nu sunt vizibile în cazul unei treimi din pacienții cu cancer la colon. Însă simptomele acestei afecțiuni sunt ușor de înțeles și de descoperit dacă ești informat în legătură cu unele detalii ale simptomelor asociate cu cancerul de colon. Acestea pot fi similare mai multor tipuri de cancer, motiv pentru care trebuie să le studiezi corespunzător.

Cancerul de colon afectează sistemul digestiv. Pacienții suferă în mod normal de probleme de digestie atunci când se confruntă cu o astfel de afecțiune, iar ulterior le este greu să lupte cu aceasta dacă ajun în stadiul în care este prea târziu pentru tratament.

Sângerările reprezintă simptomul cel mai comun atât la bărbați cât și la femei. Aceasta este rezultatul iritației cauzate de tumoră, în momentul tranziției scaunului. Sângerarea poate să fie ascunsă sau poate fi vizibilă în scaun, în funcție de poziționare tumorii. Durerile abdominale pot apărea ca rezultat al întinderii intestinului mare. Aceasta se întâmplă când tumoarea canceroasă crește. Colonul mărit apasă asupra nervilor și altor țesuturi, cauzând o stare de disconfort.

Citeste si:  5 legume care sunt mai sănătoase gătite decât crude

Semnele locale ale cancerului la colon includ:

– probleme de constipație;

– diaree;

– scaune anormale;

– prezența sângelui de culoare roșu deschis sau roșu închis în scaun;

– gaze cu durere.

Dacă oricare dintre aceste simptome persistă mai mult de 2 săptămâni, trebuie să faci o vizită la doctor pentru a încerca chimioterapia sau orice alt tratament, în funcție de diagnosticul doctorului. Ca și în cazul carcinomului sau al altor boli, pe măsură ce cancerul de colon evoluează, apar alte simptome.

Simptomele sistemice ale cancerului la colon:

– pierdere involuntară în greutate fără ca pacientul să țină vreo dietă sau să facă exerciții;

– apetitul scăzut;

– semne de oboseală sau istovire neexplicabil;

– senzație de greață sau de vomă;

– anemia în momentul în care scade numărul de celule roșii din sânge sau procentajul de fier din sânge este scăzut;

– o culoare galbenă a pielii și a mucoaselor;

În ceea ce privește simptomele cancerului de colon, doctorii pot afla cu ușurință dacă există un carcinom la nivelul colonului sau orice alt tip de cancer. În acel moment trebuie să afli care sunt cauzele care au declanșat cancerul iar doctorul îți va recomanda tratamentul potrivit.

Chimioterapia, precum și alte tratamente de laborator sunt considerate a fi cele mai bune măsuri de tratare a cancerului. Înainte de a prescrie un tratament, medicul va studia istoria medicală a pacientului.

Tratamentul cancerului la colon

Tratamentul uzual în cazul cancerului la colon implică de obicei operația, urmată de chimioterapie în unele cazuri.

Opțiuni de tratament pentru cancerul la colon:

Chirurgia este folosită drept tratamentul primar în majoritatea cazurilor de cancer la colon și are scopul de a îndepărta tot țesutul canceros pentru a obține astfel o zonă curățită din punct de vedere chirurgical. Colostomia poate fi efectuată în cazurile în care intestinul distal (situat la distanța cea mai mare față de intestinul subțire și foarte aproape de anus) a fost îndepărtat chirurgical sau acolo unde este imposibil ca materia fecală să treacă prin colon.

Citeste si:  Cand trebuie sa faci testul de sarcina

O colostomie implică crearea prin operație a unei mici deschizături prin peretele abdominal care face legătura între colonul proximal (acea parte a colonului ce urmează în continuarea intestinului subțire) și suprafața exterioară. Cateterul face trecerea de la acea deschizătură la o pungă de plastic aflată în afara corpului și care are rolul de a colecta deșeurile intestinale. După evacuare, punga este schimbată cu una nouă. Colostomia poate fi temporară ca în cazul unei inflamații sau permanentă dacă o porțiune mare din intestinul gros a fost înlăturată.

Terapia prin radiații nu este indicată în cazul afecțiunii de cancer la colon, în cele mai multe cazuri, deoarece nu oferă un avantaj semnificant în ceea ce privește îmbunătățirea procentului de supraviețuire și în plus cauzează daune semnificative la nivelul intestinelor. Însă, terapia locală prin radiație este indicată în stadiile inițiale ale cancerului colorectal pentru a preveni recidiva acestuia. Cu toate acestea, terapia prin radiații nu crește șansele de supraviețuire ale pacientului dacă cancerul la colon se află într-un stadiu mai avansat.

Chimioterapia poate fi folosită în cazul în care cancerul la colon se află într-un stadiu avansat sau metastazic sau atunci când cancerul este detectat în nodurile limfatice. Există suficienți agenți chimioterapeutici disponibili pentru a trata cancerul colorectal.

Locația cea mai comună a metastazei se află la nivelul ficatului. Chimioterapia poate fi făcută direct la nivelul ficatului folosind un cateter ce trece prin artera femurală și ajunge în artera hepatică. Agenții chimioterapeutici folosiți în tratarea cancerului de colon sunt utilizați in combinații .

Articolul următor9 motive pentru care ar trebui să faceţi sex zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau