Mergand pe ideea ca fiecare copil este unic in felul sau, are propriul ritm de dezvoltare, propria personalitate si propriul sau orar de masa, nu trebuie sa ne uimeasca felul in care isi traiesc viata doi sau mai multi copii aparent perfect asemanatori. Potrivit medicilor, chiar si gemenii identici isi traiesc viata diferit si separat, oricat ar parea de neverosimil. Este adevarat, intre ei va exista intotdeauna o conexiune aparent de neinteles dar perfect reala si bine conturata insa fiecare va trai, va manca si va creste in mod diferit.

Ne vom referi in acest articol la modul in care creste un bebelus si cum se dezvolta din punctul de vedere al greutatii. Sa nu ne mire daca un copil perfect sanatos, care mananca bine si la ore fixe, se odihneste bine noaptea si doarme foarte bine si ziua, nu va avea greutatea dorita de noi. Sau invers, un copil mofturos, dificil si care nu doarme, care plange foarte des si se imbolnaveste de mai multe ori pe an va arata bine si va cantari ca nu copil normal la varsta lui. Sunt anumite barometre proprii copiilor care ne vor indica, daca stim sa interpretam semnele, cu ce fel de copil avem de-a face.

Citeste si:  Ce să învăţăm de la copii

Sa nu fim obsedati de greutate, de mancare si de somn. Un copil se va odihni in ritmul care i se potriveste, va manca atat cat va dori si cum ii dicteaza dispozitia si acest lucru trebuie sa il consideram suficient de normal cat sa lasam copilul sa se dezvolte in propria sa maniera, fara a interveni inutil.

Nu vom cantari copilul in fiecare zi, seara sau dimineata, ci o data pe saptamana. De la o zi la alta il vom observa, vom lua aminte ce il supara, ce ii place sau ce il indispune si vom actiona in consecinta. Sunt anumite intervale orare care, desi preferate de copil ca timp de masa, devin uneori bulversante. Copilul brusc nu mai mananca. Ce prefera sa consume la o masa nu mai vrea a doua zi si tot asa. Sa nu ne imapcientam, fiecare individ prefera ceva, alteori isi schimba gusturile. Mai slabeste, mai ia in greutate, depinde de multi factori, fara a fi neaparat vorba de un motiv medical.

Citeste si:  Cum gestionăm utilizarea tehnologiei de către copii

Unii copii se ingrasa subit. Altii palesc si slabesc vazand cu ochii, pastrandu-si insa pofta de mancare. Interesant este insa ca ei isi tripleaza, pana la varsta de un an, greutatea pe care o avea la nastere.

In primele trei luni de viata, copilul va creste in medie cu 900gr. Pana la sase luni va mai adauga inca 750gr. In urmatoarele trei luni va creste cu doar 600gr, iar pana la un an va mai pune 450gr in plus. Bineinteles, aceste valori sunt medii si trebuie raportate, repet, la fiecare copil in parte. Insa un copil sanatos, indiferent daca este mai slabut sau bine facut, inalt sau mai scund, se va incadra totusi in sau pe langa acesti parametri.

Articolul precedentLuxatia congenitala de sold
Articolul următorCe mananca o gravida?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau