Ceaiul boldo este un ceai din plante si din frunzele plantei Boldo. Este folosit ca tratament pentru problemele digestive in medicina traditionala, in special in America Centrala si America de Sud.
Totusi, exista dovezi limitate care ii sustin intrebuintarile, iar consumul excesiv poate cauza probleme de sanatate.

ceai boldo

Acest articol trece in revista totul despre ceaiul boldo, beneficiile acestuia, potentiale dezavataje si doza recomandata.

Ce este ceaiul boldo?

Ceaiul boldo este realizat din copacul boldo (Peumus boldus), un arbust versnic verde din Chile, care creste si in alte tari din America Centrala si de Sud, cum ar fi Mexic si Argentina. Este intalnit cu preponderenta in regiunile muntoase.

In aceste zone, ceaiul este folosit in medicina traditionala, in special pentru a trata problemele digestive, pentru a detoxifia ficatul sau pentru a ajuta la scaderea in greutate.

In general, acest ceai nu este consumat zilnic. Are un gust tare, aproape medicinal si este folosit doar cand este nevoie, mai mult ca medicament decat ca ceai. Este preparat prin adaugarea unei linguri (6 g) de frunze boldo uscate intr-o cana cu 240 ml de apa fierbinte.

Unii oameni recomanda diluarea ceaiului boldo cu alt ceai numit yerba mate, pentru a il face mai sigur de consumat zilnic. Poti cumpara acest amestec de ceaiuri de la plafar. Poti cumpara chiar si un extract lichid din aceste frunze pentru a il folosi ca supliment.

Rezumat

Ceaiul boldo este facut din frunzele plantei vesnic verde boldo si este folosit ca medicament traditional in America Centrala si de Sud.

Beneficii

In istorie, ceaiul boldo a fost folosit pentru a trata probleme digestive si pentru a ajuta in tratarea problemelor ficatului. Totusi, dovezile stiintifice care arata folosirea ceaiului pentru astfel de probleme sau oricare altele sunt foarte limitate.

Citeste si:  Cate cani de cafea poti bea zilnic?

Un test realizat pe 13 ceaiuri din plante folosite des in America de Sud a descoperit ca ceaiul boldo avea unul dintre cele mai mari niveluri de antioxidanti. Aceasta observatie s-a bazat pe abilitatea ceaiului de a se lupta cu radicalii liberi, compusi daunatori care cauzeaza deteriorarea celulara.

Acest lucru sugereaza ca ceaiul boldo poate oferi beneficii antioxidante, dar este nevoie de mai multe cercetari, in special pentru oameni.

Planta si ceaiul boldo contin si un compus volatil numit ascaridola. In testele din laborator si cele pe animale, ascaridola arata potential in tratarea leishmaniozei, o boala cauzata de un parazit tropical. Totusi, este nevoie de mai multe cercetari. In plus, se spune ca ceaiul ajuta si la scaderea in greutate, dar nu exista nicio dovada in acest sens.

Rezumat

Exista foarte putine dovezi care sustin ca folosirea ceaiului boldo ajuta sanatatea digestiva sau cea a ficatului si nu exista nicio dovada in ceea ce priveste imbunatatirea scaderii in greutate. Totusi, este bogat in antioxidanti si poate fi folositor in tratamentul contra leishmaniozei.

Potentiale dezavantaje

Exista cateva potentiale dezavantaje in consumul de ceai boldo. Poate interfera cu Warfarina, un anticoagulant sau cu alte anticoagulante si medicamente pentru inima.

Daca folosesti oricare dintre aceste medicamente, consulta medicul inainte sa consumi ceai boldo.

De asemenea, ascaridola din ceaiul boldo poate avea dezavantaje. Consumul in doze mari poate cauza deteriorarea ficatului, in timp ce administrarea topica poate cauza iritatii ale pielii. Totusi, acest lucru este putin probabil sa se intample in timp ce prepari ceaiul.

Rezumat

Ceaiul boldo poate interfera cu anticoagulantele, iar consumul in doze mari de ascaridola din planta poate cauza deteriorarea ficatului.

Dozajul recomandat

Din cauza faptului ca ceaiul boldo contine ascaridola, un compus aromatic posibil daunator, nu este recomandat consumul zilnic.

Citeste si:  Cazuri fascinante in istoria chirurgiei pediatrice in lume

Pentru a minimiza posibilele complicatii, bea 240 ml de ceai boldo doar atunci cand ai nevoie. In plus, tine mine ca se spune ca ajuta in cazul problemelor digestive, dar nu exista dovezi stiintifice care sa sustina consumul lui.

Poti opta pentru consumul foarte mic de ceai boldo, amestecat cu ceai yerba mate, care poate fi mai sigur pentru consumul zilnic. In general, ceaiul yerba mate este sigur, dar nu exista dovezi care sa sustina faptul ca exista beneficii datorate consumului de ceai boldo, chiar daca este zilnic sau ocazional.

Daca alegi sa bei ceai boldo cu yerba mate, cel mai bine este sa cumperi amestecul de la plafar, care ar trebui sa contina dozajul sigur dintre cele doua ceaiuri.

Daca alegi sa consumi suplimentul de extract lichid, nu depasi doza recomandata pe eticheta. Mai mult, extractele lichide nu sunt reglementate de FDA (Administratia pentru Mancare si Medicamente), deci ar fi bine sa verificati ca un laborator independent a verificat puritatea si ingredientele produsului.

Rezumat

Nu exista dovezi stiintifice care sustin folosirea ceaiul boldo. Pentru a minimiza riscul de complicatii, evita consumul zilnic.

Concluzii

Ceaiul boldo este folosit ca medicament naturist in America Centrala si de Sud. Chiar daca se afirma prin beneficiile antioxidante si ajuta la vindecarea leishmaniozei, exista putine dovezi ca ajuta in problemele digestive, detoxifierea ficatului sau pierderea în greutate.

In plus, poate interfera cu medicamentatia anticoagulanta si continutul de ascaridola poate cauza deteriorarea ficatului, daca este consumat in doze mari.

Chiar daca exista cercetari promitatoare care arata potentialul ceaiului boldo – imbunatatirea problemelor digestive si ale ficatului sau pierderea in greutate – nu este recomandat consumul din cauza lipsei de dovezi stiintifice.

Articolul precedentDe ce isi inclesteaza bebelusii pumnii si cand ii desclesteaza?
Articolul următor10 alimente care vor ajuta organismul copilului tau sa lupte impotriva virusului

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau