Mit: Anumite alimente trebuie evitate mereu

  • Nu exista alimente specifice pe care trebuie sa le eviti intotdeauna doar pentru ca alaptezi.
  • Cu toate acestea, daca ai anumite alergii acest lucru poate creste probabilitatea ca bebelusul sa aiba aceeasi alergie.
  • Reactiile alergice la substantele din laptele matern pot aparea ca: probleme de piele, ale cailor respiratorii si intestinale la copil.
  • Daca un bebelus are o reactie evidenta de fiecare data cand mama mananca un anumit aliment, poate alege sa elimine acel aliment din dieta sa. Pastrarea unui jurnal alimentar in timpul perioadei de alaptare poate ajuta la identificarea unor alimente la care bebelusul este alergic.
  • Desi mama ar putea fi sfatuita sa evite acel aliment cu risc ridicat in timpul alaptarii, cercetarile au aratat ca aceasta practica nu scade incidenta alergiei dar o poate intarzia. Cercetarile recente au demonstrat ca evitarea alimentelor cu risc ridicat cum ar fi arahidele nu este necesara.
  • Poate fi necesara o prudenta daca se consuma sucurile fresh nepasteurizate. Daca o mama va dezvolta o intoxicatie alimentara din ingrediente spalate necorespunzator, acest lucru nu ar ajunge in laptele matern. Cu toate acestea ar putea fi transmisa.
Citeste si:  Sarcina - traditii si evolutie

Fapt adevarat: Alergiile alimentare aparute la sugari se datoreaza de obicei substantelor care intra in laptele matern nu laptelui matern in sine.

  • Substantele din laptele matern acopera intestinele unui bebelus prevenind astfel particulele alimentare sa se „scurga” in fluxul sanguin al copilului tau.
  • Cand particulele alimentare sau substantele nutritive trec in sange acestea vor fi considerate corpuri straine si fiind atacate de globulele albe din sange apar reactii alergice dureroase.
  • Primii trei antigeni alimentari sunt proteina din laptele de vaca (componenta betalactoglobulina), proteina din semintele de soia si albusul de ou. Alti antigeni alimentaari comuni sunt alunele si pestele, in special codul.

Fapt adevarat: Dieta unei mame nu afecteaza cantitatea de lactoza din laptele ei matern

  • Cantitatea de lactoza din laptele matern al mamicii nu are nici o legatura cu dieta ei; corpul produce lactoza doar pentru bebelusul ei.
  • Intoleranta la lactoza apare atunci cand organismul nu mai produce suficiemta enzima lactaza care este mecesara pentru a digera lactoza, principalul carbohidrat din lapte. Intoleranta la lactoza este rareori o problema pentru bebelusi. Se nasc cu capacitatea de a produce multa lactaza, deoarece depind de laptele mamicii lor pentru nutritie in primul an de viata, iar lactoza din laptele matern este necesara pentru dezvoltarea creierului.
  • Unii sugari prezinta galactozemie, o afectiune genetica extrem de rara care apare la nastere si afecteaza capacitatea unei persoane de a metaboliza corect galactoza. Se manifesta prin complicatii precum retard mental, cataracta, insuficienta hepatica.
Citeste si:  Cum să creşti un copil recunoscător

Fapt adevarat: Excesul de lactoza la copii poate fi diagnosticat gresit ca alergie sau colici

  • Volumul mare de lactoza poate coplesi sistemul digesiv al bebelusului, ceea ce poate fi cauzat, la bebelusi, de consumul de lapte matern in cantitati mari sau cand mamele au exces de lapte.
  • Cand nu exista suficienta lactaza pentru a descompune lactoza, excesul de lactoza provoaca disconfort si frecvent scaune verzi, apoase si spumoase, ba chiar si cantitati mici de sange uneori.

Iti recomand sa citesti si:
Mit si adevar – compozitia laptelui
Mit si adevar – Dieta mamei care alapteaza
Mit si adevar – Balonarea si laptele matern – copilul meu are gaze

Articolul precedentMit si adevar – Balonarea si laptele matern – copilul meu are gaze
Articolul următorMit si adevar – Vitaminele si mineralele din laptele matern

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau