Psoriazisul mainilor si picioarelor, cunoscut sub numele de psoriazis palmoplantar, este, fara indoiala, cel mai dificil mod de a trai, deoarece mancarimea si durerea pot interfera cu capacitatea de a avea o viata normala si de a indepini sarcinile zilnice aferente acesteia. Activitatile simple, cum ar fi scrisul, mersul pe jos sau chiar purtatul incaltamintei poate provoca frecare astfel inflamanduse pielea iar starea se agraveaza.

pustuloza palmoplantara

Psoriazisul palmoplantar este propriul sau subtip de boala care afecteaza palmele si talpile, desi poate co-aparea cu psoriazisul unghiilor in 60% din cazuri. Mai mult, 33% dintre persoanele cu psoriazis palmoplantar vor avea, de asemenea psoriazis pe aproape 10% din corpul lor.
Termenul palmoplantar este derivat din cuvintele palmaris care inseamna palma mainii si plantaris care inseamna talpa piciorului.

Simptomele psoriazisului

Psoriazisul mainilor si picioarelor nu este diferit de psoriazisul din alta parte a corpului. Este o boala descrisa de formarea unor leziuni uscate, rosii, solzoase numite placi.

Simptomele psoriazisului mainilor si picioarelor include:

  • pete bine definite de piele ridicata si ingrosata
  • roseata si uscaciune
  • pete fine alb-argintii
  • mancarimi sau arsuri
  • sangerare la zgarieturi
  • dureri

Deoarece mainile si picioarele au multe articulatii, pielea dintre degete este vulnerabila la descuamare, crapaturi si sangerari. Sarcinile de rutina, cum ar fi spalatul vaselor, pot usca si inflama pielea. Stand incaltati, picioarele genereaza caldura si astfel pielea se freaca si respectiv se inflameaza.

Unghiile de la picioare si de la maini pot fi, de asemenea, afectate de psoriazis. Placa unghiei incepe sa se ingroase si sa se ridice, sa se sfarame sau sa dezvolte niste gropi inestetice.

Psoriazisul palmoplantar, la fel ca celelalte tipuri de psoriazis,  se caracterizeaza prin eruptii episodice in care simptomele pot aparea si agrava spontan.

In plus, fata de psoriazis vulgar (psoriazis cu placi) exista forme ale bolii numite pustuloza palmoplantara (psoriazis pustular) si acrodermatita continua Hallopeau (ACH) in care se dezvolta blistere pline de puroi pe palme, talpi, degetele de la maini sau picioare.

Acrodermatita continuă Hallopeau

Cauzele aparitiei bolii psoriazis

Psoriazisul este o boala autoimuna caracterizata printr-un sistem imunitar stricat. Din motive care nu sunt pe deplin intelese, sistemul imunitar va considera brusc celulele normale ale pielii ca fiind daunatoare si va lansa un atac inflamator.

Inflamatia determina proliferarea celulelor pielii cunoscute sub numele de keratinocite, cu o viteza extrem de accelerata. Pe masura ce celulele sunt impinse la suprafata pielii prea repede, stratul exterior al pielii (epiderma) se va ingrosa si va dezvolta leziuni psoriazice.

Psoriazis-ul, la fel ca toate tulburarile autoimune, se crede ca este cauzat de combinatie genetica (predispune la boala) si declansata de mediu (activeaza boala).

Declansatorii obisnuiti ai psoriazis-ului sunt:

  • stresul emotional;
  • leziuni ale pielii printre care si expunerea excesiva la soare;
  • infectii, in special infectiile cu streptococ;
  • vremea extrem de rece si uscata;
  • conditii extrem de calde si umede;
  • anumite medicamente inclusiv beta-blocante, litiu sau antimalarice.

In ceea ce priveste psoriazis-ul palmoplantar in mod specific, stresul repetitiv la maini si picioare cauzat de purtarea manusilor aspre de lucru sau incaltamintea necorespunzatoare poate declansa un fenomen cunoscut sub numele Koebner in care placile se dezvolta spontan de-a lungul liniei unui traumatism. Riscul poate fi mai mare la persoanele care presteaza munca fizica cu mainile sau picioarele.

Koebner

O ingrijire adecvata a pielii poate reduce riscul eruptiilor, dar acest lucru poate fi destul de dificil pentru persoanele care lucreaza cu mainile sau care trebuie sa stea in picioare perioade lungi.

Diagnosticul psoriazis-ului

Nu exista un singur test de laborator sau studiu imagistic care sa poata diagnostica definitiv psoriazisul palmoplantar. In timp ce simtomele fizice pot fi suficiente pentru a diagnostica boala cu un grad ridicat de certitudine, pot fi necesare mai multe simptome pentru a asigura un tratament adecvat.

Medicii nu vor cauta doar simptome caracteristice ale bolii, ci si afectiunile asociate care pot insoti fie psoriazisul palmoplantar fie cresc riscul acestuia.

Citeste si:  Daca poti face aceste 5 exercitii inseamna ca esti mai flexibila decat o persoana obisnuita

Exemplele includ:

  • placi de piele pe alte parti ale corpului
  • implicarea unghiilor
  • o infectie streptococica recenta
  • s-a inceput recent un tratament nou
  • istoric familial de psoriazis sau alte boli autoimune
  • artrita, in special la maini si picioare

Daca nu se poate ajunge la un diagnostic, medicul tau poate lua o proba de tesut pentru biopsie. La microscop, celulele psoriazice ale pielii vor aparea acantotice (comprimate), spre deosebire de eczemele sau alte afectiuni ale pielii solzoase.

Puroiul dintr-o proba de piele afectata de psoriazis-ul palmoplantar nu va indica infectia, deoarece cauza este mai degraba autoimuna decat bacteriana, virala sau fungica.

Diagnostic diferential

Se poate efectua un diagnostic diferential pentru a exclude toate celelalte cauze posibile ale simptomelor. Printre bolile care cauzeaza leziuni ale mainilor si picioarelor sunt:

Dermatita de contact: cauzata de contactul cu anumite substante.
Dermatita atopica sau eczema.
Boala gura-mana-picior: o boala virala frecventa.
Cheratodermia palmoplantara: o afectiune genetica mai putin frecventa.
Pitiriazis rubra pilaris: caracterizata prin solzi rosiatici-portocalii.
Sifilis secundar: infectie cu transmitere sexuala.
Tinea manuum: infectie fungica a mainilor.
Tinea pedis: piciorul atletului.

Tinea pedis – Piciorul atletului

Tratament pentru psoriazis

Tratamentul psoriazisului palmoplantar nu este diferit de cel al oricarei alte forme de psoriazis. Acestea fiind spuse, exista variatii ale tratamentului care pot fi mai potrivite pentru maini si picioare. Scopurile principale ale tratamentului sunt urmatoarele 3:
– pentru a reduce inflamatia local si/sau sistematic;
– pentru a atenua uscaciunea, descuamarea, mancarimea si durerea;
– pentru a realiza si sustine remisiunea bolii sau activitatea scazuta a bolii.

Tratamentul psoriazisului implica modificari ale stilului de viata pentru a reduce riscul de aparitie a eruptiilor, precum si medicamente topice, orale sau injectabile pentru a reduce severitatea simptomelor. Fototerapia s-a dovedit de asemenea, valoroasa pentru tratamentul si controlul psoriazisului.

Tratament pentru cazurile usoare de psoriazis

Psoriazisul palmoplantar, usor pana la moderat, poate fi tratat cu medicatie topicz, inclusiv:

  • creme hidratante emoliente: aplica un strat subtire si frecvent pentru a trata pielea uscata, cu mancarimi, cu fulgi si pentru pentru a preveni craparea.
  • acid salicilic: acest agent keratolitic, disponibil in lotiuni, sapunuri, balsamuri pentru picioare si sampoane, ajuta la tratarea ‘solzilor’ si reduce placile ingrosate.
  • gudron de carbune: lotiunile, cremele si sampoanele cu acest ingredient pot reduce inflamatia si pot incetini cresterea pielii.
  • creme anti-imbatranire, care contin ingrediente precum camfor, mentol si bezocaina.
  • calcipotriene: un derivat al vitaminei D, incetineste hiperproductia celulelor pielii si reduce inflamatia
  • costicosteroizi topici: aplici cu usurinta pentru temperarea inflamatiei locale si pentru a reduce dimensiunea si aspectul placilor.

Pentru a imbunatati absorbtia, poate fi utilizata o tehnica numita ocluzie in care mainile sau picioarele sunt acoperite cu folie alimentara, manusi de plastic sau punga de plastic timp de cateva ore pe noapte.

Un medicament topic utilizat pentru tratarea psoriazisului, numit antralina, nu are prea mult succes vizavi de psoriazis palmoplantar. Antralina este dezordonata si impracticabila, necesita tratamente prelungite si poate usca si irita pielea delicata.

Tratament pentru cazuri grave de psoriazis

Psoriazisul palmoplantar, moderat pana la sever, poate necesita terapii agresive care vizeaza inflamatia in moduri diferite si in general au efecte secundare mai mari.

Acestea pot include retinoizi topici sau orali, medicamente antireumatice care modifica boala, cum ar fi metotrexatul si ciclosporina si medicamente biologice injectabile precum Enbrel (etanercept) si Cosentyx (secukinumab).

Tratamentele considerate cele mai eficiente pentru psoriazisul palmoplantar moderat pana la sever sunt:

  • Metotrexat, administrat sub forma de pilule si adesea prescris ca fiind coloana vetebrala a tratamentului pentru psoriazis palmoplantar.
  • Soriatane (acitretin), un retinoid oral utilizat atunci cand psoriazisul este rezistent la tratament.
  • Baie PUVA, o fototerapie in care mainile si picioarele sunt imbibate intr-o baie care contine psolaren (un medicament sensibil la lumina) inainte de a fi expuse la lumina ultravioleta A (UVA).

Medicamentele biologice pot fi utilizate in cazuri severe, dar uneori pot activa mai degraba decat suprima simptomele psoriazisului palmoplantar. Acest lucru este valabil mai ales cu Humira (adalimumab) si Remicade (infliximab).

Citeste si:  Iată de ce este bine să bei apă pe stomacul gol la prima oră a dimineţii

Minimalizarea psoriazisului palmoplantar

Psoriazisul necesita de obicei o atentie speciala pe tot parcursul vietii. Chiar si dincolo de interventiile medicale, exista lucruri pe care trebuie sa le faci zilnic pentru a preveni eruptiile si pentru a face fata mai bine tratamentului pentru psoriazis palmoplantar.

  • Hidratarea frecventa a mainilor si picioarelor: acest lucru este valabil mai ales dupa dus deoarece provoaca uscarea pielii.
  • Bai terapeutice pentru picioare si maini: inmuierea picioarelor in apa rece timp de 10-15 minute poate inmuia crusta cauzata de psoriazis. Adaugand sare Epsom sau fulgi de ovaz poti ajuta la calmarea pielii inflamate.
  • Evita spalare: oricat de mult doresti sa exfoliezi pielea, spalarea cu o perie sau burete poate provoca crapaturi si sangerari. In schimnb, foloseste mainile sau un prosop moale pentru a indeparta usor solzii dupa in muiere.
  • Trateaza pielea crapata: fisurile dintre degetele de la picioare sunt focare de infectie.
  • Curata orice piele rupta cu sapun si apa calda, aplica unguent antibacterian si sigileaza rana cu adeziv medical sau bandaj lichid fara prescriptie medicala.
    Schimba sosetele daca stai in picioare toata ziua sau esti predispus la transpiratie. Ia o pereche de sosete cu tine cand iesi din casa. De asemenea poti utiliza pudra de talc pentru a mentine picioarele uscate si un spray antifungic pentru a preveni infectia pielii crapate sau sangerate.
  • Ascunde placile: corectorii tonici precum Dermablend Quick Fix Concealer sunt fabricati special pentru persoanele cu psoriazis. Desi este util, evita aplicarea corectorului pe zonele cu piele rupta.
  • Pierde in greutate: tesutul adipos excesiv mareste sarcina inflamatorie a corpului si, odata cu acesta, riscul aparitiei unor eruptii. Greutatea suplimentara pune stresul nejustificat pe picioare in timp ce stai in picioare. Discuta cu medicul tau pentru o dieta adecvata si programul de exercitii fizice pentru a pierde kilogramele in plus in siguranta.
  • Gestioneaza-ti stresul: stresul declaseaza psoriazisul si invers. Pentru a rupe ciclul, eploreaza terapii minte-corp, cum ar fi meditatia, respiratia profunda si relaxarea musculara progresiva (PMR) pentru a te ajuta sa controlezi emotiile.

Problemele create de psoriazis in socializare. Increderea in tine.

Nu poti nega ca psoriazisul palmoplantar poate avea un impact emotional, in special la munca sau in societate. Cu psoriazis pe maini, s-ar putea sa te simti constient de sine si jenat, sa zicem, cand dai mana sau cand te afli in jurul unor persoane care nu sunt capabile sa isi ascunda incertitudinea cu privire la starea ta foarte vizibila de sanatate. Acelasi lucru se poate spune si daca ai psoriazis la picioare ceea ce te poate determina sa eviti incaltamintea precum sandalele si pantofii.

Masurile pe care trebuie sa le iei pentru a ascunde psoriazisul palmoplantar depind de tine. Daca simti stres in situatii sociale din cauza leziunilor tale, a arata incredere si a nu atrage atentia asupra pielii poate indemna si pe ceilalti sa faca acelasi lucru. De exemplu incearca sa privesti oamenii in ochi si nu te uita la maini. Daca te simti confortabil facand acest lucru, poti alege, de asemenea, sa ii educi si pe ceilalti povestindu-le despre starea ta de sanatate.
Daca pielea ta este hidratata corespunzator s-ar putea sa nu se observe.

Ai psoriazis dar acest lucru nu te defineste.

Sfatul Verzuliu
Daca nu poti face fata sau simti ca psoriazisul palmoplantar iti face viata mai grea, discuta cu medicul tau. In unele cazuri, poate fi adecvat sa tratezi boala mai agresiv chiar daca leziunile sunt mai mici si sa cauti ajutorul unui terapeut sau psihiatru. De asemenea, aici pe verzuliu, chiar la acest articol, poti lasa un comentariu despre cum psoriazisul palmoplantar ti-a schimbat viata si cum ai reusit sa ii ti piept, astfel alte persoane cu aceeasi problema ca a ta sa invete si sa formam un grup bine conturat cu oameni luptatori, oameni care nu se lasa asa usor in fata unei mici probleme ca psoriazisul palmoplantar.

Articolul precedentO prezentare generala a fototerapiei. La ce este utila fototerapia?
Articolul următorCe este Remdesivir? Tratament impotriva coronavirus?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau