8 secrete pentru a avea un somn odihnitor

Pentru cei care lucreaza pe timpul zilei, noaptea este usa lor catre odihna, hobby-uri sau iesit in oras. Apusul soarelui permite o evadare din rutina si obligatii. Pentru multi, poate fi o ora preferata a zilei. Totusi, uneori, noaptea ne arunca pe o poteca abrupta. Grijile (unele bine intemeiate altele nu atat) pot face din noaptea ce am asteptat-o pe tot parcursul zilei un loc inconfortabil si incert.

Verzuliu iti pune la dispozitie cateva sfaturi care te vor ajuta sa intelegi mai bine anxietatea de seara. Vom explora impreuna aceasta problema si vom afla care sunt cauzele, vom oferi informatii care iti vor permite sa o infrunti si sa o depasesti.

Anxietatea de noapte

Te afli intr-o camera confortabila, familiara si calda, stand in patul tau. Ce te-ar impiedica sa ai un somn bun?
Nimic, nu?
Ei bine nu este atat de simplu. Poate ca nu sunt atat de bune conditiile. Poate ca visele bune nu sunt atat de usor de prins.

Cu totii am trecut printr-o situatie de genul acesta si stim prea bine care vor fi consecintele. Deja stim ca ziua urmatoare va fi foarte grea deoarece nu te-ai odihnit destul. Anxietatea nocturna este ca un cosmar pe care il avem cu ochii inchisi.

Care este cauza anxietatii nocturne

Pe masura ce soarele apune grijile incep sa persiste.
Uneori compania unui bun prieten poate risipi temporar fricile deoarece activitatile iti pun mintea in repaus.Dar cand ne punem in pat si incercam sa dormim, tacuti si singuri, toate problemele si grijile pot reveni.

S-ar putea sa apara o preocupare la miezul noptii la care nu vom putea face fata. O frica aduce alta, iar alta, si inca una. Incheiem ajungand intr-o lume in care grijile se amesteca cu anxietatea si dormitul devine aproape imposibil.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa eviti anxietatea nocturna si iti vor permite sa te impotrivesti mai usor acesteia.

1. Incearca sa afli care este situaita care declanseaza anxietatea


Cum spuneam mai sus, atunci cand te pierzi in anxietate ajungi sa ai mai multe preocupari simmultan. Nu toate sunt reale si nu merita atentia ta. Acesta este motivul pentru care trebuie sa stabilim ce anume vrem sa rezolvam.

Citeste si:  8 beneficii ale piersicilor pentru sănătate

De exemplu, ai facut o greseala la locul de munca. Poate nu este o greseala grava, dar anxietatea face sa para mai rea. O transforma intr-un monstru, determinandu-te sa iti faci griji pentru locul de munca. Crezi ca este posibil sa ajungi sa nu iti mai poti plati chiria si poate va fi nevoie sa te muti, dar unde? Cum?

2. Stai ocupata pe timpul zilei


Daca faci mai multe exercitii fizice si mentale pe parcusul zilei, cand te vei pune in pat, vei avea o singura obtiune: somnul. Prin urmare, o modalitate excelenta de a evita anxietatea nocturna este de a nu lasa loc pentru a se instala. Aseaza-te pe pat avand corpul si mintea complet epuizate de activitatile din timpul zilei. Vei avea un somn foarte odihnitor.

3. Incearca sa ai o rutina nocturna


Desi rutina are o reputatie proasta, poate fi uneori de ajutor. Tuturor ne place sa ne distram dar daca vrem sa ne odihnim trebuie sa ne oprim. Fiintele umane sunt creaturi ale obisnuintei. Daca te obisnuiesti cu o rutina de noapte, cu ore fixe pentru a manca, speli vasele, bei ceai si te culci, vei adormi in mod natural. Somnul ne ajuta sa ne reglam ritmul circadian, ceea ce va duce la somn mai natural si benefic.

4. Mananca sanatos pentru a scapa de anxietatea nocturna


Acesta este un punct foarte important. Renuntarea la alimentele bogate in grasimi inainte de culcare este cea mai buna modalitate pentru a adormi. Nu vei putea dormi bine daca ai indigestie. Prin urmare cina ta trebuie sa fie usoara, bogata in legume si alte alimente sanatoase usor de digerat.

5. Evita bauturile energizante pentru a scapa de anxietatea de seara


Acesta este un alt punct vital. Este inutil sa faci toate cele enumerate mai sus daca inainte de a adormi consumi alcool sau alte bauturi care contin stimulente cum ar fi cofeina. Este recomandat ca intotdeauna sa servesti masa cu apa minerata sau un pahar de lapte cald.

6. Asigura-te ca ai un culcus foarte confortabil


Alt punct vital pentru a scapa de grijile ce nu ne lasa sa avem un somn bun. Camera in care ne pregatim de somn trebuie sa contribuie si ea la o odihna buna. Iti va fi mai usor sa dormi intr-un dormitor curat, ordonat, aerisit si in care te simti confortabila. O camera ideala pentru somn ar trebui sa aiba toate aceste caracteristici si sa fie de asemenea „calda” pentru ochi.

Citeste si:  Există 3 tipuri de acizi graşi Omega3-Iată de ce este important să ştii diferenţa dintre ei

7. Foloseste dormitorul doar pentru somn


Trebuie sa recunosti ca patul este ispititor. De multe ori il folosesti si pentru alte activitati: studiu, citit, internet, vizionarea unui film, luatul mesei. Putem petrece o buna parte din zi in pat. Apoi la culcare este posibil ca corpul tau sa nu perceapa schimbarea de rutina si sa realizeze ca este chiar timpul de somn.

De aceea este bine ca dormitorul tau sa raman un loc sacru pe care il vei folosi doar pentru somn. Toate celelalte activitati ar trebui sa se desfasoare in afara acestuia.

8. Exerseaza diferite exercitii de respiratie


O respiratie usoara este cel mai bun prieten al unui somn odihnitor si usor. Este o idee buna sa adaugi cateva exercitii de respiratie in rutina ta de dinainte de somn. Vor face ca mintea si corpul tau sa intre intr-o armonie completa si necesara. La inceput, evident, va fi greu sa te obisnuiesti dar vei simtii beneficiile in curand. Aceste exercitii vor deveni o parte sanatoasa din rutina ta.

9. Cere ajutorul unui specialist – pshihologul


Desi am spus ca anxietatea nocturna este o afectiune ce o intampina in cele din urma majoritatea oamenilor, daca te afecteaza in mod regulat, solicita ajutorul unui specialist. A dormi bine este esential pentru sanatatea ta. Daca observi ca suferi frecvent de anxietate nocturna ar trebui sa te adresezi unui psiholog. Va putea da determine care este motivul acestei tulburari si isi va da seama de un plan adecvat de tratament care sa te ajute sa scapi. Aminteste-ti ca viata are nevoie de tine treaza, iar pentru asta trebuie sa dormi bine.

Cand a fost ultima oara cand nu ai putut dormi?
Ai curaj sa imi spui de ce? Care dintre toate aceste puncte mentionate de mine mai sus in acest articol face parte din rutina ta obisnuita? Te rog sa impartasesti cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos.

Articolul precedentFă un mic dejun copios
Articolul următorDovlecei umpluți cu carne – o mâncare pe cinste

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau