Desi prezentul si trecutul nu au schimbat modul in care femeia priveste sarcina ca un miracol si un dar nepretuit, evolutia medicinei a ajuns pana la punctul in care putem observa si analiza fiecare moment al acestei perioade, eliminand in mare parte necunoscutul si misterul din jurul sarcinii. Astfel ca sarcina unei femei din prezent difera mult fata de a unei femei din trecut, spre diferenta de nastere, care a primit doar un ajutor specializat potrivit timpurilor. Desigur ca modul de traversare a sarcinii este influentat de conditiile de trai, de perioada istorica si de traditiile locale, dar evolutia timpurilor a schimbat conceptiile si a creat o intreaga industrie dedicata acestei perioade importante pentru viitoarea mama si in special pentru copil. Orice mama, indiferent de anul in care se afla, isi considera sarcina importanta insa in prezent ea este ajutata mult mai mult in acest sens.

Traditii din trecut pentru gravide

In lipsa doctorilor si a medicinei aflate la inceput de drum, femeile insarcinate din trecut acordau o mare importanta obiceiurilor din popor, pe care le respectau cu teama de a nu pati ceva rau copilul pana la nasterea sa. Viitoarele mamici care respectau traditiile bisericesti, aveau grija sa nu conceapa in zile sfinte sau de post si sa mearga cat mai des la biserica pentru impartasire si spovedanie.

Citeste si:  Cremă pentru bebeluşi, făcută în casă

Dintre obiceiurile lasate de generatii, femeile insarcinate trebuiau sa nu fure, sa nu ridice lucruri grele, sa nu priveasca lucruri urate, sa respecte anumite reguli de igiena si morale. Femeia gravida trebuia sa manance orice poftea pentru a nu pune in pericol copilul, si de aceea era servita atunci cand cerea o mancare poftita. Pentru a determina sexul copilului, se presara sare sau zahar pe capul gravidei sau se observa forma burtii sau cat de greu umbla.

In functie de traditiile locului, femeile gravide trebuiau sa stie sa nu loveasca cu piciorul un caine, sa nu treca peste o funie, sa nu-si atinga fata daca vedeau un foc mare sau sa nu cunune in aceasta perioada. In anumite zone, camasile mamei aveau tesute in tiv diferite talismane cum ar fi fire de busuioc si catei de usturoi, iar in partea din fata erau cusute cruci rosii in dreptul pieptului. Din multitudinea de obiceiuri, unele erau chiar hilare privite din prezent, insa la vremea lor, erau aplicate fara a se pune la indoiala. Astfel, daca se pastra secretul sarcinii copilul se va naste mut, daca se purtau margele sau se ridicau mainile deaspura capului, era pus in pericol copilul, si aducea ghinion daca se cumparau lucruri pentru copil inainte de nastere. De asemenea, se presupunea ca daca gravida vroia fata trebuia sa manance fructe si legume rotunde si daca vroia baiat, fructe si legume lungi.

Citeste si:  Cele mai cunoscute probleme intalnite in sarcina

Treptat majoritatea obiceiurilor sau superstitiilor au pierdut din aplicare, fiind detronate de medicina care a venit cu date stiintifice concrete, aceasta nefiind totusi accesibila la inceput tuturor. Insa in acelasi timp, s-au confirmat anumite obiceiuri din trecut care astazi pot fi explicate de medicina. Astfel, se stie si in ziua de azi ca femeile gravide nu trebuie sa ridice greutati, trebuie sa faca plimbari, sa isi potoleasca poftele alimentare, sa nu asiste la evenimente socante care pot transmite starea mamei catre copil, si sa se ingrijeasca de igiena personala. In prezent sexul copilului se determina prin ecografie, femeile insarcinate isi continua viata avuta inainte de sarcina, acordand insa atentie starii de sanatate, isi cumpara haine pentru copil inainte de nasterea sa, si nu mai aplica superstitiile din trecut. Acum orice problema se depisteaza medical si gesturile banale facute de mama nu au cum sa influenteze in mod concret sanatatea sau sexul copilului.

Articolul precedentDieta Asiatica
Articolul următorCe nu ai voie sa faci in perioada sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau