Atunci când aveți în jurul vostru persoane depresive, este ușor să le recunoașteți pentru că acestea sunt mai tot timpul pesimiste, au o atitudine rezervată, sunt posaci, triști, nu le face plăcere nici o activitate, se plâng des și se subestimează.

În momentul în care realizați că aveți în fața voastră o persoană depresivă, nu începeți din prima să o iscodiți, să o certați și să-i dați sfaturi, pentru că puteți face mai mult rău decât bine. În aceste cazuri, puteți urma sfaturi noastre.

1.Nu-i învinovățiți pentru starea lor. Persoanele depresive deja se învinovățesc pentru faptul că se simt așa, nu este nevoie ca și voi să adăugați o piatră pe umerii lor, chiar dacă aveți tendința de a crede că spunându-le acest lucru, îi veți trezi la realitate.

2.Nu-i certați, dându-le motive să se simte mai rău. Nu încercați să le reproșați faptul că nu se străduiesc mai mult să iasă din butoiul cu melancolie sau că nu sunt îndeajuns de puternici să depășească anumite momente. Făcând asta, doar îi veți demoraliza.

Citeste si:  Pune punct conflictului cu soacra

3.Ascultați ce au de spus, fără să vă dați ochii peste cap. Chiar dacă v-au mai povestit anumite lucruri, faceți un efort și ascultați cu interes ceea ce au de spus. Este important pentru ei să se simtă ascultați și înțeleși.

4.Arătați-le considerație. Dacă doriți să-i ajutați, puteți înlcui morala pe care voiați să le-o faceți, cu un compliment. Dovediți-le faptul că vedeți calitățile lor pentru că asta le va ridica moralul.

5.Propuneți activități pe măsura lor. Persoanele depresive tind să se retragă, dar voi nu renunțați din a-i invita la diverse evenimente, din a propune diverse activități pe care știți că le făceau plăcere cândva.

Citeste si:  Proprietățile ghimbirului

6.Îndrumați aceste persoane către specialiști doar dacă aveți o relație apropiată, în mod contrat, se vor simți ofensați. Discutați cu ei și încercați să-i convingeți că terapie nu este ceva rău, iar depresia lor poate fi tratată. Doar înțelegând că au nevoie de ajutor, se pot face bine.

7.Nu vă lăsați influențați de starea lor și de negativismul acestora. După cum știm, de cele mai multe ori, avem obiceiul de a prelua din stările persoanelor apropiate, și tocmai din acest motiv, fiți prudenți.

Depresia are mai multe stadii și dacă cei dragi vouă au doar o perioadă în care se simt mai triști, trebuie să le fiți alături cu toate forțele, însă în cazuri de depresie severă, este nevoie de medicamentație.

Articolul precedent5 Semne că ești dependent de partenerul tău
Articolul următorCe nu ai voie să-i spui copilului tău

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau