In fiecare an, oamenii consuma mai mult de 4 trilioane de metri cubi de apa proaspata. Probabil ai auzit ca, trebuie sa bei 8 cani de apa pe zi pentru ca toate procesele din organism sa functioneze bine. Cu toate acestea, numarul nu este pe deplin corect si, in acest articol iti voi povesti cum stau lucrurile de fapt.

Verzuliu vrea sa iti impartaseasca formula. Te voi ajuta sa identifici cata apa trebuie sa bei pe zi.

Cum a aparut mitul celor 8 pahare de apa pe zi ca standard

Toate organele noastre sunt formate din apa – inima si creierul sunt 73% apa, in timp ce plamanii sunt 83% apa. Ideea ca o persoana trebuie sa bea 8 pahare de apa pe zi pentru a mentine aceste organe si intregul corp hidratat este destul de populara.
Cu toate acestea, aceste 8 pahare de care auzim destul de des nu sunt o regula, ci o sugestie. Probabil a devenit populara deoarece pare a fi o metoda buna pentru toata lumea. De fapt, corpul tau poate avea nevoie de mai multa sau mai putina apa.

Factorii care influenteaza cantitatea de apa de care ai nevoie

Sexul si varsta: la diferite varste, corpul nostru contine cantitati diferite de apa. Astfel, are nevoie de o cantitate diferita pentru a ramane hidratat. In functie de sex, organismul contine, de asemenea, cantitati diferite de apa in corp.
Greutate: studiile spun ca adultii cu un indice de masa corporala mai mare sunt mai predispusi sa ramana deshidratati. De asemenea, pe langa faptul ca ii mentine hidratati suficient, apa poate ajuta si la pierderea in greutate.
Mediu: daca locuiesti intr-o zona cu climat cald, evident ai nevoie de mai mult apa, iar daca locuiesti langa mare sau ocean, unde umiditatea este mai mare, organismul tau va necesita mai putina apa.
Exercitii: daca faci sport sau pur si simplu exercitii regulate, vei transpira mai mult decat o persoana care are o ocupatie stationara. Astfel, trebuie sa inlocuiesti lichidul pe care il pierzi.

Citeste si:  Dieta ketogenica, tratament pentru epilepsie - cifre si studii

De asemenea nu putem uita de conditiile speciale, cum ar fi:

Sarcina si alaptarea: in timpul sarcinii, studiile sugereaza ca femeile ar trebui sa bea mai multa apa decat de obicei.
Starea generala de sanatate: febra sau diareea fac ca organismul sa piarda apa mai repede decat de obicei. Este important sa bei apa pentru a preveni deshidratarea.

Cum sa calculezi cantitatea de apa de care ai nevoiea


Exista o formula care te va ajuta sa calculezi cantitatea de apa de care are nevoie corpul:

Cantitatea de apa in litri pe care trebuie sa o bei zilnic este egala cu greutatea ta in kilograme inmultita cu 0.033.

Citeste si:  Care este vârsta reală a tenului tău?

Dupa ce calculezi suma, poti face un program care te va ajuta sa iti amintesti sa bei cata apa ai nevoie. De exemplu, este mai bine sa iti incepi ziua cu un pahar sau doua de apa pe stomacul gol. Printre altele, apa dimineata mareste energia si iti accelereaza metabolismul; astfel, te va ajuta sa ai un sentiment de veselie toata ziua.

Nota: dupa cum s-a mentionat mai sus, conditiile diferite pot influenta aceste date, deci este important sa asculti ceea ce iti spune corpul tau.

Produse care pot inlocui apa


Desi expertii sugereaza sa bei apa pura pentru a obtine toate fluidele de care ai nevoie, unii oameni nu pot bea atat de multa apa in timpul zilei.

Oamenii isi pot inlocui o parte din aportul de apa cu diferite fructe si legume care contin multa apa. Pepenele verde, portocalele si castravetii sunt compusi din peste 80% apa. Si diferite supe si bauturi, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, pot inlocui, de asemenea mai multe cani de apa.

Articolul precedentTerapia de inlocuire a hormonilor este legata de cresterea riscului de cancer mamar
Articolul următorAtacurile de cord sunt in crestere la noile mamici cu varste de peste 30 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau