Divorţul

Fericit…

Nu numai pierderea celor dragi aduc durere şi suferinţă. Ce faci cu cuvântul „divorţ”? Şocul unei astfel de declaraţii nu este mai mic decât vestea pierderii unei persoane dragi. Să presupunem că ai trăit într-o căsnicie fericită şi totul a decurs fără probleme, însă la un moment dat a intervenit ceva. Lacrimi, accese de furie, tipete… şi într-o zi unul dintre soţi spune că vrea să divorţeze.

Sau nefericit…

Sau, spre exemplu, de-a lungul anilor ai fost nefericit în căsătorie, dar ai tot „tras cureaua” pentru copii, şi, probabil în speranţa că totul se va remedia în timp util. Însă, ai ajuns în situaţia în care acest calvar nu mai poate fi tolerat, ţi-ai adunat tot curajul şi ai decis să-i spui partenerului tău de viaţă că doreşti să divorţezi. Indiferent de cine este iniţiatorul divorţului, ambii soţi suferă o pierdere grea.

Mustrări de consţiinţă

În cazul în care divorţul este inevitabil, în mintea ambelor părţi se ridică o serie de întrebări, cum ar fi: oare chiar divorţez? Ce voi face în continuare? Ce se va întâmpla cu copiii? Cum vor percepe copiii? Apoi urmează sentimentul de vinovăţie, cu întrebări şi acuze de genul: Cum s-a întâmplat? Din vina mea. Trebuia să iert. Am fost aspră (u). Apoi va urma jena faţă de prieteni: ce vor crede? Cu siguranţă nu vor înţelege. Mă vor judeca gresit. Apoi întrebări legate de părinţi, socri, rudele cele mai apropiate: Cum pot să spun familiei? Toată lumea va da vina pe mine.

Citeste si:  5 semne că partenerul te înșală

Vestea divorţului

Unele persoane mi-au spus că  vestea divorţului a fost mai rea decât vestea pierderii unei persoane dragi. Pentru aceste persoane divorţul, este similar cu şocul  morţii, gândindu-se că visele născute în ziua nunţii au murit printr-un divorţ. Dar nu este aşa. Acest moment este în prezent, pentru că viitorul va fi altul.

Recomandări

1. Gândeşte-te care a fost starea ta de sănătate înainte de divorţ. Dacă ai suferit recent de tensiune arterială mare sau de o afecţiune cardiacă, primul pas pe care trebuie să-l faci, este către medicul tău.

2. Acordă o atenţie deosebită dietei. Este posibil să doreşti să-ţi înnăbuşi durerea cu băutura sau mâncarea excesivă, lucru pe care noi putem să îl înţelegem, dar să ştii că nu ajută cu nimic. Din contra…

3. Găseşte pe cineva cu care să poţi vorbi. Un ascultător simpatic nu te va condamna şi îţi         va da o mulţime de sfaturi, pentru a-ţi arăta că îi pasă de aceea ce se întâmplă cu tine.

4. Nu păstra divorţul secret. Familia, prietenii, preotul, angajaţii, colegii, partenerii de afaceri trebuie să afle cât mai curând posibil, pentru a putea scăpa de teama a ceea ce vor crede     sau vor spune despre tine. Fii deschis. Nu ai de ce să-ţi fie ruşine. În cazul în care familia sau prietenii  nu înţeleg, asta este problema lor şi nu a ta. Tu ai problemele tale.

Citeste si:  Rețetă de vinete alla Parmigiana

5. Trebuie să ştii că starea ta actuală nu este pentru totdeauna. Dacă eşti ca majoritatea       divorţaţilor atunci îţi vei acoperi furia cu panica. Dacă tu eşti cel care a declarat divorţul, ai putea trăi o perioadă de euforie intensă. În cazul în care tu eşti cel care a primit vestea divorţului, atunci te-ai putea simţi trădat, zdrobit, umilit. Însă, nu uita: nu te vei simţi întotdeauna în acest fel. Totul va trece iar tu vei reveni la starea de normalitate.

6. Solicită consultanţă legală sau caută un părinte spiritual şi emoţional, înainte de a lua decizii irevocabile. Nu trebuie să iei în considerare cazurile în care oamenii pot suporta problemele sub influenţa emoţiilor. Dimpotrivă, tot ceea ce am aflat de la oamenii divorţaţi a fost că au trecut cu uşurinţă peste acest eveniment neplăcut din viaţa lor, numai cu ajutorul şi cu sfatul unui specialist sau a unui părinte spiritual. Dacă ai copii, aceste sfaturi sunt absolut necesare.

Articolul precedentDe ce ar trebui să-ți cureți telefonul dezgustător?
Articolul următorCum am revenit la forma iniţială după naştere

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau