Uleiurile esentiale sunt acele lichide volatile, obtinute prin procese specifice din plantele medicinale si aromatice. Sunt cunoscute si folosite din cele mai vechi timpuri pentru a trata diferite afectiuni. Aceste solutii concentrate, au in compozitie tocmai esenta plantelor, adica compusi chimici organici, care au actiune deosebita asupra corpului uman. In fapt uleiurile esentiale sunt leacuri naturale pentru trup si spirit.

Istoria uleiurilor esentiale este una veche, cele mai pure esente erau folosite, in trecut, in practicile religioase si nu erau accesibile oamenilor de rand. Referiri la folosirea acestor substante sunt prezente in inscriptiile vechilor egipteni, in cartile medicinale realizate de Hippocrate, dar si in paginile scrise de Moise, din Vechiul Testament.

Datorita proprietatilor vintecatoare, antiseptice si antibacterale, uleiurile esentiale continua sa fie folosite in tratamente medicale moderne, nu doar in medicina empieirca.

Cele mai populare dintre uleiurile esentiale continua sa fie cele din lemn de cedru, musetel, lavanda, eucalipt, iasomie, menta, maghiran, trandafir, rozmarin, lemn de santal si lamaie. Iata care sunt beneficiile fiecaruia si modul in care pot fi utilizate.

1. Ulei esential din lemn de cedru

Acest ulei parfumat este obtinut de mii de ani din lemnul arborelui Juniperus Virginiana, care creste in mod spontan in America de Nord.  Uleiul din lemn de cedru are culoare galben intens, miros puternic proaspat, foarte placut. Poate fi utilizat in aromaterapie, pentru masaj sau ca parte activa a unor creme si tratamente faciale.

Uleiul esential din lemn de cedru este folosit pentru eliminarea starilor de anxietate si stres. Are efecte calmante si ajuta descoperirea echilibrului spiritual. Compusii din acest ulei actioneaza benefic in stari de raceala si gripa, si au efecte pozitive in tratarea leziunilor cutanate superficiale.

Citeste si:  Cum sa iti speli parul fara sampon. Reteta sanatoasa de inlocuitor sampon homemade.

2. Ulei esential din musetel

Preparatul, obtinut din frunzele si capitulele florii de romanita, este cunoscut pentru efectele calmante deosebite. Uleiurile esentiale din musetel intra in compozitia cometicelor pentru bebelusi si copii. Masajul cu ulei esential de musetel este calmant si linistitor, induce stare de relaxare si bine. Preparatele ce au in compozitie musetel ajuta la cicatrizarea leziunilor cutanate, datorita proprietatilor antiseptice si antiinflamatoare.

3. Uleiul esential din eucalipt

Uleiul din eucalipt, capteaza datorita miresmei intense. Vaporii emanati, sunt benefici pentru sistemul respirator. In perioade de gripa, raceala si viroza, preparatele cu ulei esential din eucalipt fac minuni. Efectele bronhodilatatoare si calmante, antiseptice, si decongestionante sunt bine resimtite de copiii cu afectiuni respiratoarea.

In aromaterapie, este utilizat pentru atenuarea migrenelor.

4. Uleiul esential de iasomie

Uleiul esential extras din florile delicate ale iasomiei, continua sa fie un preparat valoros. Efectele acestuia sunt bine resimtite atat de bebelusi, cat si de copii adolescenti si adulti. Propietatile relaxante si calmante ale iasomiei au fost demonstrate prin numeroase studii medicale, realizate de institutiile specializate.

Uleiul de iasomie continua sa fie utilizat pentru tratarea depresiei si anxietatii, dar si pentru calmarea durerilor musculare. In aromaterapie, este utilizat datorita efectelor relaxante deosebite, dar si pentru proprietatea de a creste libidoul.

5. Uleiul esential de menta

Menta este o planta energizanta, care are propietati deosebite. Este folosite din cele mai vechi timpuri ca tonic, pentru imbunatatirea vigilentei. Uleiul esenetial de menta este o componenta activa ce intra in compozitia a diferite preparate, precum apa de gura, pasta de dinti si lotiuni cu efect racoritor.

Citeste si:  Ce ar trebui să faci după ce storci un coş.

In aromaterapie este folosit pentru a imbunatati starea de spirit, pentru a stimula atentia si pentru a ameliora senzatia de congestie.  Chiar daca efectele sunt deosebite, uleiurile esentiale de menta trebuie folosite cu precauteie pentru copii.

6. Ulei esential de trandafir

Uleiul esential de trandafir, a fost utilizat din timpurile vechi pentru calmarea starii de spirit si pentru ameliorarea problemelor de sanatate cauzate de anxietate si depresie.  Aceasta esenta ce  intra in compozitia a numeroase produse de ingrijire personala, are efecte deosebite asupra pielii. Poate fi utilizat pentru masaj de relaxare si pentru diferite afectiuni cutanate.

Cum trebuie folosite uleiurie esentiale pentru sanatatea familiei

Efectele neplacute ale virozelor, starile de nervozitate, iritare si agitatie pot fi usor combatute cu ajutorul uleiurilor esentiale. Vaporii emanati de aceste substante actioneaza in mod eficient asupra sistemului neervos, inducand stare placuta de relaxare. Cand vine vorba de copii mici trebuie mentionat ca nu toate uleiurile esentiale sunt potrivite. Multe dintre acestea pot deveni toxice, in special daca sunt folosite in mod abuziv. Cateva picaturi de ulei introduse in aparatele special create pot fi tratament eficiente pentru combaterea inflamatiilor provocate de agentii patogeni.

Uleiurile esentiale pot fi combinate cu celebrul ulei de masline. Preparatul obtinut este unul hidratant si hranitor pentru piele. In functie de esenta volatila introduse, pot fi obtinute preparate cu efecte calmante, racoritoare sau chiar anti-inflamatoare.

Spre exemplu preparatele cu menta au efecte racoritoare asupra pielii si pot fi folosite pentru calmarea arsurilor solare, pentru atenuarea mancarimilor provocate de ciupituri de tantari si insecte dar si pentru calmarea mancarimilor provocate de pustulele ce apar ca efect al bolilor copilariei.

Articolul precedentCare sunt alimentele „minune” care te ajuta sa scapi rapid de kilogramele in plus
Articolul următorDe ce sa creezi traditii de familie si cum sa faci acest lucru

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau