Pește in mancarea pentru bebelusi? Ideea de a da sa manance bebelusului tau pește poate trezi un clocot de alarme insa peștele este un supliment sigur si sanatos in dietele de diversificare ale bebelusilor atunci cand sunt gata pentru a primi alimente solide.

Prezentarea generala – diversificarea cu pește

Parintii sunt adesea nesiguri vizavi de diversificare si care sunt sunt alimentele pe care pot sa le dea copilului lor sau cand sa inceapa sa incerce.
Incertitudinea aceasta este agravata de recomandari care par sa se schimbe prea repede si parintii nu pot tine pasul. In fiecare an apare altceva.

De ce sa incepi diversificarea cu pește?

Peștele nu este primul lucru care iti vine in minte atunci cand te gandesti la mancarea pentru bebelusi. Insa, peștele, este o sursa de proteine care contine de asemenea micronutrienti – in functie de pește si de modul in care este gatit.

Preferintele culinare din familia ta vor determina ce va consuma copilul tau. Daca pestele nu face parte din dieta ta, exista o multime de alternative nutritive.

In orice caz, daca peștele face parte din dieta ta (sau chiar daca tie nu iti place dar vrei sa il incluzi in dieta de diversificare) stii ca poate fi o alegere buna cand vine vorba de hraba bebelusului tau.

Este sigur peștele pentru diversificare?

Peștele a fost considerat odata nesigur pentru sugari cu varsta sub 1 an din cauza potentialului sau pentru reactiile alergice. Vedem adesea rapoarte despre cum ca peștele este sanatos in general insa se aplica acest lucru si la copii?

Dupa o revizuire cuprinzatoare ale noilor studii, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a stabilit ca intarzierea introducerii alimentelor cu potential alergenic (pește, oua, nuci) nu a avut nici un impact pozitiv asupra prevenirii alergiilor.

De fapt inversul ar putea fi adevarat. Potrivit AAP, introducerea tarzie in alimentatia bebelusilor a potentialilor alergeni ar putea creste probabilitatea ca un copil sa aiba o alergie alimentara, mai degraba decat sa o reduca.

Parintii nu sunt sfatuiti sa intarzie adaugarea peștelui in dieta de diversificare a bebelusului lor. Exceptie fac copii care prezinta un risc crescut de alergie la pește sau daca medicul pediatru te-a sfatuit sa evitii adaugarea peștelui in dieta copilului din alte motive de sanatate.

Riscul de alergie la pește – la copii

Prevalenta alergiilor la pește este estimata sub 2% la copii si sub 5% la adulti conform Colegiului American de Alergie, Astm si Imunologie (ACAAI). Rata de aparitie a crescut (si unii suspecteaza ca chiar inceperea tarzie de a-i da copilui pește poate fi un factor), dar alergiile alimentare sunt inca relativ rare.

Semnele de alergie la pește includ: greata, varsaturi, diaree, cefalee, eruptii cutanate, urticarie si mai rar anafilaxie care este o reactie alergica acuta care poate provoca dificultati de respiratie.

Anafilaxia este o reactie la un alergen care poate pune viata in pericol, insa este un eveniment rar. Conform datelor Institutelor Nationale de Sanatate (NIH), prevalenta estimata a anafilaxiei la copii (pana la varsta de 9 ani) este cuprinsa intre 10 si 75.1 la 100.000 de persoane.

Sufera de anafilaxie pana la 0.000075% din popultia globului si acest numar este pentru toate cazurile de anafilaxie. Cazurile datorate consumului de pește sunt si mai rare.

Alegerea celui mai sugur pește pentru a incepe diversificarea cu pește

O preocupare in jurul consumului de pește este limitarea potentialei expuneri la mercur despre care vorbeam in articolele trecute vizavi de laptele mamar. Acesta este un aspect important pentru oricine mananca pește, dar mai ales pentru femeile insarcinate sau care alapteaza si copii mici.

Dieta perfecta pentru o mama care alapteaza – compozitia laptelui mamar – mit si adevar

Mercurul este o substanta naturala care se regaseste in vietuitoarele din jurul nostru. Nu este daunator in doze foarte mici , dar industrializarea si alti factori determinanti ai schimbarilor climatice (cum ar fi arderea carbunelui) cauzeaza poluarea apei. La randul sau, poluarea apei determina cresterea nivelului de mercur din carnea de pește – in special la pestii mari si pradatori care mananca alti pesti mici, crescandu-si astfel si nivelul lor de mercur.

Pestii mari au cel mai ridicat nivel de mercur. Acesti pesti trebuiesc evitati sau de consumati in cantitati foarte mici si rar – acest lucru este valabil mai ales la copii si femeile gravide.

Care sunt pestii cu un continut ridicat de mercur:

  • Ton obez
  • Stavrid negru
  • Marlin
  • Pion rosu
  • Rechin
  • Pește-spada
  • Tilefish

Pentru a obtine beneficiile nutritionale ale pestilor cu risc scazut de mercur, alege pe cei cu cea mai scazuta concentratie de mercur:

  • Somn
  • Cod
  • Cambula
  • Pastrav de apa duclce
  • Somon
  • Sardine
  • Scoici
  • Calamar
  • Tilapia

Cand introduci peștele in dieta de diversificare a copilului?

Ghidul sau ceea ce stiam noi despre introducerea peștelui in hrana cu solide a bebelusui si a alimentelor solide in general s-a schimbat destul de mult de-a lungul timpului si hranirea bebelusului variaza pentru fiecare in parte. Standardul actual a fost testat riguros in studii stiintifice si presupune ca bebelusii sa inceapa sa manance solide in jurul varstei de 4-6 luni.

Regula generala: bebelusii dupa ce se hranesc cu biberonul daca par flamanzi inseamna ca arata un interes crescut pentru alimente solide.

Pentru majoritatea bebelusilor introducerea peștelui in dieta de diversificare este recomandat sa fie facuta la aproximativ 6 luni iar pentru bebelusii care deja au inceput diversificarea cu solide la 4 luni se poate si mai devreme.

Se recomanda introducerea peștelui in alimentatia bebelusului intre 6 luni si un an, chiar daca familia ta are antecedente cu alergiile alimentare. Dupa cum s-a mentionat mai sus, intarzierea introducerii alimentelor ar putea creste sansele ca bebelusului sa dezvolte alergii alimentare.

Cum hranim bebelusul cu pește?

Bebelusul tau va fi ok cu noile alimente introduse dar este bine ca intotdeauna sa ai grija la semnele de alergie sau intoleranta.

Discuta cu medicul tau pediatru despre cea mai buna abordare in privinta inceperii diversificarii. Unii pediatri va vor recomanda sa oferiti la diferite intervale alimentele noi, in timp ce altii considera ca acest lucru constrange numarul de arome si texturi noi la care copilul poate fi expus in momentul perfect pentru dezvoltarea preferintelor.

La fel ca si in cazul modificarii dietei, discutati orice problema cu medicul pediatru si adaptati un plan de introducere a alimentelor in functie de nevoile specifice copilului tau.

Acorda o extra precautie in cazul in care bebelusul tau a intampinat una dintre urmatoarele:
– a fost diagnosticat cu o alergie alimentara
– are o reactie alergica imediata la un alt aliment
– eczeme moderate pana la severe

Citeste si:  5 ponturi despre hrănirea bebeluşilor

Cum se pregateste peștele pentru bebelus?

Cand te-ai decis ca este momentul sa adaugi pește in dieta bebelusului, trebuie sa inveti sa il pregatesti. Incepi prin inlaturarea solzilor/pielii si dezosarea peștelui. Apoi, il gatesti pana se inmoaie carnea (peștele crud nu este sigur pentru bebelus). Vei dori sa il tai in bucati mici.

Daca folosesti pireuri, amesteca peștele maruntit cu preparate pe care copilul tau le consuma deja.

Alegerea tipului de pește potrivit pentru diversificare

Exista multe optiuni de pește sanatos pentru bebelusul tau. Iata cateva lucruri de care trebuie sa ti cont atunci cand alegi peștele:
– alege un pește pe care il prefera toata lumea din familie stfel incat sa il puteti manca impreuna. Somonul si sardinele sunt alegerile populare si sunt de asemenea pești bogati in acizi grasi si omega 3;
– alege pești cu nivel mic de mercur;
– alege pește proaspat sau congelat – in nici un caz conserve sau gatit de altcineva deoarece nu ai siguranta orei de preparare inscrise pe ambalaj si nici de data la care a fost pescuit peștele;
– asigura-te ca peștele a fost dezosat si dezpielitat corespunzator.

Retete simple de pește pentru diversificare

Simpla combinare a peștelui cu un lichid la alegere este un start excelent. Odata ce bebelusul incearca un preparat simplu de pește, cerul este limita in ceea ce priveste incorporarea legumelor in reteta de baza.

Preparat din pește pentru bebelus – pește si lapte matern


Ingrediente
– 1 cana de pește alb, dezosat si gatit
– 1/4 cana de lapte matern, formula, sau apa

Mod de preparare
Asezi peștele gatit si lichidul la alegere intr-un blender sau robot de bucatarie. Amesteci pana ajunge la consistenta dorita.

Pește si ameste mixt de legume

Diversificare – peste cu legume

Ingrediente
1 cana de pește alb gatit (dezosat)
2 linguri de lapte matern
1 lingura de mazare gatita
1 lingura de morcov fiert
1 lingura de cortof dulce gatit

Mod de preparare
Pune peștele, legumele si laptele matern intr-un blender sau robot de bucatarie. Amesteca pana cand amestecul are consistenta perfecta pentru ca bebelusul tau sa pape cu placere.

Pește cu morcov

Diversificare cu peste - reteta peste cu morcov
Diversificare cu peste – reteta peste cu morcov

Ingrediente:
170g de pește alb nefiert (dezosat)
2 linguri de lapte matern, sau apa
1/2 cana de morcovi curatati, taiati cubulete, gatiti la abur pana se inmoaie
1/3 cana suc de portocale
1/4 cana de branza rasa

Mod de preparare:
Aseaza peștele intr-un vas special pentru cuptorul cu microunde.
Toarna zeama de portocale deasupra si presara branza maruntita. Acopera vasul cu folie de plastic si baga la cuptorul cu microunde pentru aproximativ 2 minute, pana cand peștele se taie usor cu furculita.
Aseaza toate ingredientele intr-un blender si amesteca pana cand piureul format are consistenta dorita.

Sfatul Verzuliu.ro

Introducerea copilului in lumea alimentelor solide este una dintre marile bucurii ale parintilor – desi vine cu provocarile sale. Iti promit ca vei rade mai tarziu cand iti vei aminti de acel vas cu pește si morcovi preparat cu drag aterizeaza pe podea iar lingura cu piure sanatos devine scuipat imediat.

Frustrari? Obisnuieste-te. Continua sa expui copilul la diverse preparate sanatoase. Cand este atent ales, preparat cu grija, peștele gatit este un aliment sigur, hranitor si gustor pentru bebelusi.

Articolul precedentCare este momentul potrivit pentru a-i da branza copilului tau? DIVERSIFICARE cu branza
Articolul următorCum prevenim oxidarea mancarurilor pentru bebelus?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau