Ştim cu toţii că sănătatea ochilor a cunoscut un adevărat declin în ultimii ani. Problemele de vedere erau înainte specifice persoanelor în vârstă şi doar cei mai puţini norocoşi se pricopseau cu ele din tinereţe, însă acum chiar şi copiii ajung să aibă nevoie de ochelari. Bineînţeles că şi genele au partea lor în această ecuaţie, însă o dietă sănătoasă poate schimba situaţia. Ochii au nevoie de nutrienţi cum ar fi vitamina A şi C, bioflavonoizi, carotenoizi, acizi graşi Omega3, minerale şi antioxidanţi. Dacă tu şi familia ta vreţi să aveţi ochi sănătoşi, va fi nevoie să includeţi în dieta voastră zilnică, toate aceste elemente. Iată 7 alimente care nu doar că nu sunt scumpe, dar vor şi contribui la o vedere perfectă.

1Morcovii

Asta chiar nu este un secret, e ceva ce ştim cu toţii încă din copilărie. Beta-carotenul şi luteina din morcovi sunt cele două elemente care previn orbirea şi care protejează corneea. Morcovii pot fi consumaţi atât proaspeţi cât şi gătiţi, însă stomacul îi digeră cel mai uşor atunci când sunt preparaţi la abur. Conţin multă vitamina C şi au un efect minunat şi asupra pielii şi părului, nu doar asupra ochilor.

2Legumele verzi

Acest tip de legume conţine vitamina C, beta-caroten şi o mare cantitate de luteină şi zeaxantină. Nutrienţii conţinuţi de acestea ajută la absorbţia unei cantităţi mari de lumină albastră, adică funcţionează la fel ca nişte ochelari de soare. De asta mama ta insista mereu să mănânci toate legumele din farfurie. Cele mai potente sunt spanacul, varza kale şi brocoli-ul. Mănâncă-le de cel puţin două ori pe săptămână, ori sotate, ori sub formă de supă cremă. Poţi de asemenea să le adaugi în smoothie-ul de dimineaţă.

Citeste si:  Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci popcorn în fiecare zi

3Migdalele

Migdalele sunt o sursă bogată de vitamina E, motiv pentru care uleiul obţinut din ele, este adăugat în cosmetice, atât în cele destinate pielii cât şi în cele pentru păr sau ochi. Ştiu că sunt foarte gustoase şi crude, însă au un gust mult mai bun dacă le vei lasa peste noapte în apă, plus că substanţele ce ajută ochii vor fi mult mai eficiente. Pe lângă asta, lăsându-le la înmuiat până dimineaţa, le vei putea curaţa foarte uşor de coajă. Poţi folosi migdalele în salate sau în preparatele tip ştir-fry şi cu mare succes în prăjiturile raw.

4Cartofii dulci

Un bun motiv pentru a alege cartofii dulci în locul celor obişnuiţi, este că aceştia conţin beta-caroten (un tip de vitamina A), potasiu şi fibre, de aceea sunt foarte eficienţi pentru sănătatea vederii. Cel mai sănătos mod în care îi poţi prepara, este să îi coci. Poţi încerca să faci o combinaţie de cipsuri de morcov şi cartofi dulci, deoarece te vei alege cu un snack natural şi foarte hrănitor. Poţi stropi cipsurile cu puţin ulei de măsline şi un praf de piper proaspăt măcinat.

5Leguminoasele

Sunt foarte bogate în zinc, substanţă responsabilă cu activarea vitaminei A din corp, astfel că aceasta va fi absorbită mult mai eficient în organism. Poţi încerca mai multe tipuri de leguminoase, printre care năutul şi fasolea uscată. Boabele uscate şi leguminoasele, cum ar fi seminţele de quinoa, orezul brun, ovăzul şi meiul, cu excepţia lintei şi a mazărei, necesită rehidratare pentru o gătire mai uşoară şi pentru că astfel le creşte valoarea nutriţională. Le poţi pune în tocăniţe ori salate, sau le poţi mânca gătite la aburi.

Citeste si:  Sunt femeie, am 1.65 m inaltime si 80 kg. Vreau sa slabesc

6Peştele gras

Consumul regulat de alimente bogate în Omega3, ajută la protejarea micilor vase de sânge din ochi. Somonul este o sursă extrem de bogată de acizi graşi Omega3 şi vitamina D, ambele fiind vitale pentru o bună sănătate a ochilor. Alţi înlocuitori mai ieftini ai somonului sunt sardinele, heringul şi macroul. Încearcă să mănânci peşte de două, trei ori pe săptămână şi pe cât posibil evită-l pe cel din crescătorii.

7Ouăle

Cercetările au arătat că un ou pe zi este echivalentul unei pilule cu multivitamine şi asta ar trebui să îţi dea de gândit despre cât de hrănitoare sunt ouăle de fapt. Atât cele de găină cât şi cele de raţă, sunt o bună sursă de luteină şi zeaxantină, substanţe ce previn degenerescenţa maculară şi protejează vederea. Dacă ai probleme cu colesterolul sau alte astfel de neplăceri, poţi consuma două sau trei ouă pe săptămână, fierte sau poşate.

Ochii, la fel ca şi alte părţi ale corpului, necesită o îngrijire adecvată. Nu îi suprasolicita, nu citi pe întuneric şi nu sta cu ochii în monitor toată ziua, mai ales dacă ecranul nu are protecţie. Dacă vei avea grijă de ei şi urmând o dietă corespunzătoare, te vei bucura de o vedere bună până la o vârstă înaintată, aşa că nu mai sta pe gânduri şi apucă-te chiar de azi să îţi îngrijeşti ochii.

Articolul precedentE în regulă să las copilul să renunţe?
Articolul următor11 motive suprinzătoare pentru care alimentele organice sunt mai bune pentru tine

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau