Poate fi o provocare, insa este extrem de important sa iti planifici timp si pentru tine. Nu doar ca astfel vei ramane in toate mintile, dar vei fi si o mama mult mai buna.
Fiecare mama are zile mai putin bune. Insa atunci cand acele zile se transforma in luni si chiar in ani (!), este timpul sa iei o pauza. Acesta este si cazul surorii mele mai mari (40 de ani). Ajunsese sa tipe la fetele ei, Elena-10 ani si Diana-6 ani, aproape in permanenta, chiar si pentru lucruri minore, cum ar fi pentru ca uitau sa inchida usa la bucatarie. Nici relatia cu sotul ei nu mergea deloc bine, fiindca aproape toate conversatiile erau pline de ironii si reprosuri. Cand durerile de cap au inceput sa se indeseasca, sora mea si-a dat seama ca ajunsese intr-un punct critic. “ Eram asa de ocupata sa ma ocup de restul, ca de mine nu am mai avut grija absolut deloc. Eram extenuata si plina de nervi, asa ca m-am descarcat pe familie.”.

Iti suna cunoscut? Un studiu a aratat ca mamele aloca doar 17 minute pe zi pentru ele, insa probabil ca in multe cazuri, acest timp se apropie de zero. Acele mame care nu se relaxeaza aproape deloc, intr-un final cedeaza si cad in depresie.
Remediul nu este usor de aplicat: sa gasesti timp pentru tine, intr-o zi deja super-aglomerata. Insa cercetatorii spun ca un lucru pe care o mama il poate face pentru a deveni un parinte mai bun, este sa se concentreze pe dezvoltarea personala. Aceste mame vor avea o dispozitie mai buna, vor fi partenere mai bune si cel mai important, se vor simti ele mai bine. Trucul este sa inveti sa obtii lucrurile de care ai nevoie si care iti fac placere, fara a te simti vinovata.

Cere ajutor

Cere ajutor inainte ca frustrarile tale sa se transforme in furie. Sora mea i-a spus sotului ei sa se ocupe de cumparaturi, sau sa duca el copiii cu masina unde este nevoie, insa el a spus ca nu are timp si ca este prea ocupat cu munca si ca deja ii duce la scoala. “A trebuit intr-un final sa ii spun ca si eu fac la fel de multe si cu toate astea ma descurc. I-am mai spus si ca ma astept ca si el sa se descurce…”.
El a inteles mesajul, spus tare si raspicat, insa felul in care sora mea a transmis mesajul nu a fost deloc potrivit. Nimeni nu vrea sa fie langa o persoana care se comporta asa. Controleaza-ti tonul si spune clar ce ai de spus. Oamenii nu pot citi gandurile. Gandeste-te cum ti-ar placea tie sa ti se ceara ajutorul si apoi procedeaza tu in acel fel cu persoana la care vrei sa apelezi.
Poti face o lista cu toate lucrurile care sunt de facut in casa si dupa aceea fiecare membru al familiei sa treaca pe un calendar activitatile pe care ei le fac in timpul saptamanii. Apoi sub acele activitati, treceti si cat timp dureaza sa fie indeplinite.
Asta ii va face pe ceilalti sa te aprecieze mai mult si vor fi dispusi sa te ajute. Dupa ce sora mea a urmat aceste sfaturi venite de la specialisti, a spus ca sotul ei a realizat cat de multe face ea. “ Mi-a spus de multe ori ca nu stie cum de am putut sa ma ocup de atatea lucruri…”.

Citeste si:  Trei alimente care îţi vor da energie pe timpul iernii

Lasa vina deoparte

Odata ce ai invatat sa comunici, va trebui sa iti programezi timp pentru tine. Indiferent ca este vorba de o programare la mani-pedi, sau de o masa in oras cu prietenele, nu lasa pe nimeni sa te faca sa te simti vinovata sau rusinata fiindca faci ceva pentru tine. Multe femei se simt vinovate deoarece simt ca au nevoie de aprobarea familiei.
Cand intervin acele sentimente, gandeste-te un pic la ce te-ar face sa fii o persoana mai vesela, un parinte si un partener mai bun. Atunci vei realiza ca felul in care gandesc ceilalti, nu mai conteaza. Si pentru ca nu prea ai cum sa le schimbi parerea, concentreaza-te mai degraba pe ce este bine sa faci pentru familia ta.

Desigur autocritica poate fi dificil de eliminat. O colega de a mea, care incepuse sa alerge in parc in fiecare seara, in timp ce sotul ei ramanea cu cei trei copii, se simtea intotdeauna vinovata cand ajungea acasa. “Daca fiul meu de 2 ani plangea cand eu ajungeam acasa, ori daca se imbolnavea vreunul dintre ei a doua zi, cumva ma simteam vinovata, chiar daca stiam ca nu am de ce.”. Ea nu si-a dat seama ca acel timp petrecut in parc, le facea bine copiilor ei. Ei invatau sa apeleze si la altcineva, sau sa se descurce singuri. Daca in permanenta vei pune nevoile altora in fata si nu vei impune limite, ei nu vor sti cum sa faca ceva fara ajutor, ceea ce este un mare dezavantaj. Femeile au tendinta de a se concentra pe minusuri, asa ca pentru a remedia asta, seara inainte de a merge la culcare, gandeste-te la trei lucruri pe care le-ai facut bine in ziua respectiva. Te ajuta sa vezi ca te descurci bine si te ajuta sa continui sa investesti si in persoana ta.

Gaseste lucrul potrivit pentru tine

Cat timp iti va lua sa faci asta, depinde de stilul tau de viata. Pentru inceput, poate dura cinci sau zece minute in timpul zilei, sau 30 de minute noaptea. Trimite copiii la culcare mai devreme, toarna-ti un pahar de vin si citeste din cartea aia care sta pe noptiera de o suta de ani. Copiii tai au un program inainte de culcare, tu de ce nu ai putea avea asta?

Citeste si:  Sarcina si astmul bronsic

O alta prietena, mama a doi copii, de 12 si 7 ani, a gasit o solutie pentru a se putea bucura de timp liber doar pentru ea. A reusit sa isi modifice programul zilei de miercuri, zi in care pleaca mai devreme cu o ora de la munca si merge in parc sa se plimbe, sau doar sta pe o banca langa lac. “Asta mi-a fost de mare ajutor si pot spune ca mi-a salvat viata.”. Pe langa acest mic rasfat saptamanal, dupa ce copiii se culca, petrece 10 minute cu plantele din terasa casei (o mica gradina botanica de altfel). “Las totul deoparte, vase murdare, dezordine si merg si ingrijesc plantutele mele iubite. E ca o mini vacanta”.

Protejeaza-ti “timpul meu”

Trebuie sa ai grija de timpul tau liber, ferindu-te de activitati inutile, cum ar fi sa „stai” pe retelele de socializare. Specialistii spun ca oamenii posteaza doar 2% din viata lor pe aceste retele. Niciodata tu nu vei vedea si ce este in spatele acelor poze. Asa ca daca vei continua sa pierzi timpul pe conturile tale de pe retelele de socializare, vei ajunge fara sa vrei, la comparatii inutile. Conform unui studiu din 2013, utilizatorii de Facebook care petrec mult timp uitandu-se la ce fac altii, ajung sa isi compare in mod negativ vietile lor cu cele ale prietenilor virtuali si ajung sa sufere de stari de depresie. Daca ai probleme de acest gen si nu te poti dezlipi de telefonul tau, poti instala o aplicatie care sa iti blocheze accesul la retelele de socializare pentru diferite perioade de timp.

Ar trebui de asemenea sa eviti sa iti folosesti timpul liber cu scopul de a castiga titlul de “mama anului”, facand lucruri care nu iti plac. De multe ori mamele considera ca trebuie sa faca diverse lucruri pentru copii, sa le faca prajituri la comanda celor mici, sau sa participe la diverse activitati cu parintii. Daca aceste lucruri nu iti fac placere, atunci nu le face. Fa-ti viata mai usoara si vei fi mai putin stresata, plus ca vei avea timp sa faci ceva pentru tine, care sa te incarce cu energie. Sora mea de exemplu isi reincarca bateriile pictand. Si-a cumparat tot ce ii trebuie, si-a montat un sevalet intr-una din camere, se relaxeaza si spune ca “Asta e timpul in care fac ce vreau eu si e doar pentru mine, nu pentru altcineva. Ma deconecteaza, asa ca dupa ce revin cu picioarele pe pamant, sunt mult mai relaxata.”.

Articolul precedentDieta lui Dumnezeu – intre credinta si sanatate
Articolul următorDieta HMR (Health Manangement Resources)

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau