În situaţia în care ai apelat la medicaţia contraceptivă de urgenţă sau doar te-ai interesat despre utilizarea sa, ai auzit probabil că eficienţa acestor pastile ar putea fi diminuată de kilogramele în plus. Cât este de adevărat acest lucru?

Contraceptivele de urgenţă au provocat controverse încă de la introducerea lor pe piaţă. Din această cauză, au fost realizate numeroase studii privind siguranţa şi eficienţa lor. Cum era de aşteptat, rezultatele acestora au fost uneori diferite.

În urmă cu câţiva ani, mai exact în 2014, autoritatea competentă în domeniul medicamentului din Suedia i-a cerut Agenţiei Europene a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) să emită o opinie vizavi de eficienţa contracepţiei de urgenţă la femeile cu IMC (Indicele de Masă Corporală) peste limitele normale.

Dar ce sunt, de fapt, contraceptivele de urgenţă, denumite popular şi „pastilele” sau „pilulele de a doua zi”?

Majoritatea se prezintă sub forma de preparate farmaceutice care conţin fie levonorgestrel (LNG), fie ulipristal acetat (UPA). Ambele au ca efect inhibarea şi/sau întârzierea ovulaţiei. Deci nu te pot proteja de o sarcină nedorită în cazul în care, la momentul contactului sexual, ovulasei deja, nici dacă, atunci când te-ai gândit să iei pastila, ovulul fecundat începuse implantarea în uter.

Varianta levonorgestrel (LNG)

LNG este un progestogen obţinut prin sinteză în urmă cu peste 30 de ani, a cărui folosire în contracepţia de urgenţă a fost aprobată în peste 100 de ţări. Potrivit EMA, doza optimă recomandată este de un comprimat de LNG de 1,5 mg sau de două comprimate de LNG de 0,75 mg o dată, la un interval de maxim 72 de ore (trei zile) de la contactul sexual neprotejat (de preferinţă în termen de 12 ore) sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate. Ca urmare a mai multor studii efectuate, s-a constat că preparatele LNG au efect de peste 80%, în cazul administrării în cel mai scurt timp.

Varianta ulipristal acetat (UPA)

UPA este o substanţă mai nou introdusă în uz (se comercializează de aproximativ opt ani), fiind autorizată în peste 70 de ţări. Aceasta are avantajul de a putea fi administrată într-un interval de 120 de ore (cinci zile) de la contactul sexual neprotejat sau nefuncţionarea metodei contraceptive utilizate. Urmărirea mai multe grupuri de femei care utilizau contracepţie de urgenţă a arătat o eficienţă de peste 97% a ulipristal acetatului, la administrarea între 48 şi 120 de ore de la momentul contactului sexual neprotejat.

Citeste si:  Cum reduci zahărul din alimentaţia copilului?

Te protejează de sarcină dacă ai ceva kilograme în plus?

Revenind la controversa eficacităţii pilulei de a doua zi la femeile care au un IMC peste limitele normale, trebuie să ştii că Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a exprimat punctul de vedere în urmă cu circa doi ani.

După cum am spus la începutul materialului, suedezii au transmis o notificare în care se solicita CHMP (The Committee for Medicinal Products for Human Use – autoritatea EMA responsabilă să emită opinii şi întrebări cu privire la medicamentele de uz uman) să evalueze dacă efectul contraceptivelor de urgenţă este influenţat de greutatea corporală.

Pentru LNG, EMA a analizat studii la care au luat parte femei atât din rasa caucaziană, cât şi din cele africană şi asiatică. La ultimele două rase, în urma a trei studii realizate de Organzaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), nu s-a observat o tendinţă semnificativă de reducere a eficacităţii odată cu creşterea greutăţii corporale/IMC (0,99% sarcini produse la subiecţii cu IMC normal şi 1,17%, rata de sarcini produse la pacientele cu IMC de peste 30).

Cu toate acestea, o analiză privind alte două studii, la care au participat predominant femei din rasa caucaziană, a evidenţiat o eficacitate contraceptivă uşor redusă pe măsura creşterii greutăţii corporale sau a IMC. Astfel, rata sarcinilor produse după pilula de a doua zi a crescut de la 0,96%, pentru femeile cu greutate normală, la 5,19%, pentru femeile obeze (cu indice IMC de peste 30).

Totuşi, EMA a considerat că, în ansamblu, datele nu sunt suficiente pentru a se specifica pe prospectele pastilelor o reducere a eficacităţii la femeile cu greutatea corporală mai mare de 75 kg şi ineficacitatea la femeile cu greutatea corporală mai mare de 80 kg. O astfel de precizare fusese inclusă în 2013 în informaţiile referitoare la unul dintre contraceptivele de urgenţă care conţine LNG (Norlevo).

Citeste si:  Beneficii ale portocalelor pentru sănătate

Pentru UPA, datele analizate au provenit din patru studii realizate de o companie farmaceutică care solicitase aprobarea unui preparat pe bază de ulipristal acetat (ellaOne). Potrivit informaţiilor oferite de studiile citate, ar exista o tendinţă de reducere a eficacităţii contraceptivelor UPA, odată cu creşterea IMC: de la 1,23% rata sarcini produse la pacientele cu IMC normal, la 2.57%, rata sarcini produse la pacientele cu IMC egal sau peste 30.

Nici din aceste date nu reiese însă, conform EMA, o indicaţie clară a unui efect al greutăţii sau al IMC asupra eficacităţii, în general sau în mod specific, în rândul femeilor supraponderale sau obeze.

Nu doar greutatea e de vină

Cu aceeaşi ocazie, EMA a semnalat faptul că instalarea unei sarcini nedorite după contracepţia de urgenţă poate avea multe alte cauze:
– momentul administrării în raport cu actul sexual
– acte sexuale neprotejate ulterioare
– vârsta
– rasa
– infecţii anterioare ale tractului genital
– fertilitatea masculină

De asemenea, producătorii preparatelor contraceptive avertizează că eficienţa acestei medicaţii poate fi afectată de:

  • Afecţiuni medicale precum sindroamele de malabsorbţie severă (boala Crohn);
  • Administrarea simultană a altor medicamente sau chiar plante: barbiturice (inclusiv primidona), fenitoină, carbamazepină, medicamente pe bază de plante care conţin Hypericum perforatum (sunătoare), rifampicină, ritonavir, rifabutină, griseofulvină.

Ca să rezumăm, Agenţia Europeană a Medicamentului a concluzionat că balanţa beneficii-riscuri pentru contraceptive de urgenţă pe bază de LNG sau UPA rămâne pozitivă pentru toate femeile, indiferent de greutatea corporală/IMC, sub rezerva avertismentelor şi a modificărilor convenite pentru informaţiile referitoare la produs.

Instituţia menţionată a recomandat introducerea unui avertisment din care să reiasă că datele privind o posibilă reducere a eficacităţii la femeile cu o greutate corporală/IMC mare sunt limitate şi neconcludente. De asemenea, EMA a subliniat importanţa administrării medicaţiei contraceptive de urgenţă cât mai curând posibil după un act sexual neprotejat, indiferent de greutatea corporală sau IMC al femeii.

Acum rămâne la latitudinea ta dacă să ai încredere în pastila de a doua zi. În cazul în care apelezi la ea, este bine să te consulţi cu medicul tău şi să citeşti cu atenţie recomandările din prospect.

Articolul precedentScapă de grăsimea de pe faţă în mod natural cu aceste trucuri
Articolul următorDieta Al Roker

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau