Dupa cum bine stim, regimul de viata si cel alimentar al femeii gravide vor trebui sa sufere de acum inainte transformari, daca nu drastice, cel putin semnificative. In functie de modul in care intelege o femeie insarcinata sa traiasca si sa manance sanatos, elementele acestor doua categorii pot diferi insa pe primul loc trebuie sa ramana factorul cel mai important: sanatatea gravidei si a viitorului copil. Statisticile spun ca sunt prea multi copiii care se nasc cu malformatii congenitale grave, nascuti prematur sau firavi inca de la nastere. Motivele pot fi multiple si au la origine motive genetice ori sunt rezultatul unui stil de viata haotic sau al unui regim alimentar deficitar. Sa ne referim in acest articol la ce trebuie si ce nu trebuie sa consume o femeie insarcinata pentru a da nastere unui copil sanatos.

Dieta trebuie sa fie una bogata in vitamine si minerale, aici functionand principiul nu cat mananci, ci CE mananci. O gravida nu trebuie sa consume multe alimente doar mergand pe principiul ca are de hranit doua suflete. Mesele trebuie sa contina pur si simplu elemente din toate grupurile alimentare.

Citeste si:  Remedii naturale cu lapte matern. Tratamente naturale cu lapte matern.

In primul rand trebuie sa ne referim la vitamine si vom incepe cu vitamina C, cel mai important mineral. Medicii spun ca aportul in sarcina al acestei vitamine trebuie sa fie de 1000 mg pe zi. Acest mineral il contin branza, cascavalul, laptele, somonul, semintele de susan, broccoli, iaurt.

Si fierul este esential, el producand hemoglobina, necesara transportului de oxigen prin sange la fat. In consecinta, nu vor lipsi de pe masa carnea rosie, carnea alba, fasolea, caisele, migdalele, germenii de grau.

Apoi, sa nu lipseasca vitamina C, pe care o gasim din abundenta in broccoli, rosii, fructe de padure (chiar este foarte recomandat sucul proaspat), patrunjel, citrice. Vitamina C inlesneste astfel absorbtia fierului si este foarte importanta in formarea cartilajelor, a oaselor si articulatiilor copilului.

Vitamina E isi aduce si ea aportul deloc de neglijat, intarind muschii, crescand elasticitatea pielii si intervenind in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului. O gasim in nuci, cereale integrale, peste, legume verzi, germeni de grau.

Vitamina D face parte la randul ei din categoria celor care obligatoriu trebuie asimilate. Daca vom consuma oua proaspete si lapte si ne vom expune suficient si prudent la lumina soarelui, vom avea asigurata o structura osoasa sanatoasa a copilului.

Citeste si:  Cele 9 luni ale evolutiei sarcinii

Gravida trebuie sa-si asigure zilnic si aportul de proteine, consumand in acest sens lactate de orice fel, carne rosie proaspata, orez, fasole, mazare, oua, nuci, migdale.

Acidul folic contribuie si el la prevenirea malformatiilor si il gasim in varza de Bruxelles, sfecla rosie, zmeura, avocado, linte, spanac, salata verde, mazare.

Lista cu alimente nepermise nu este prea lunga, insa o femeie insarcinata trebuie sa tina foarte mult cont de ea. Chiar daca ne plac anumite alimente care acum nu ne mai sunt recomandate, trebuie sa ne abtinem de la consumarea lor cu orice pret. Mezelurile tin capul de lista. Aditivii pe care ii contin nu pot face decat rau fatului. Apoi, fructele de mare, carnurile crude, maionezele, inghetata de casa, ouale crude. Vom continua mentionand ca nici pestele cu continut ridicat de mercur nu este recomandat: rechinul, macroul, pestele-sabie.

Asadar, daca aveti aceasta lista in minte, incercati sa o respectati, pentru o sanatata buna a copilasului pe care il purtati.

Articolul precedentCum si cat creste un bebelus
Articolul următorAnalizele medicale necesare inaintea si in timpul sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau