Avand in denumirea sa prescurtarea paleo derivata din paleolitic, aceasta dieta are la baza regimul alimentar al oamenilor ce traiau in epoca de piatra. Desi in acele timpuri alimentatia se obtinea greu si nu era atat de diversificata, motivul pentru care ea constituie astazi o dieta este ca acea mancare era sanatoasa si naturala. Intrucat tocmai procesarea alimentelor ce ne castiga timp valoros astazi, ne si imbolnaveste in acelasi timp, trecerea la consumul mancarii simple si netratate, ne poate aduce beneficii atat sanatatii cat si formei fizice.

Caracteristicile dietei Paleo

Numeroase cercetari au rezultat ca majoritatea bolilor moderne  au ca baza consumul alimentar impropriu si nu neaparat cantitatea alimentelor, motiv pentru care reducerea consumului nu este o solutie, asa cum nici dietele drastice de slabit nu obtin efectele dorite. O adevarata dieta se refera la un mod de viata sanatos, prin eliminarea alimentelor care ne fac rau. Printre acestea sunt: dulciurile procesate, produsele lactate, cartofii, mezelurile, leguminoasele, cerealele si consumul ridicat de sare. Astfel, alimentele permise in dieta paleo sunt fructele, legumele, carnea slaba, pestele, alunele si semintele. Fata de ceea ce consumam inainte, mentinerea unei astfel de diete pe termen lung asigura atat forma fizica cat si detoxifierea corpului cu efecte benefice pentru sanatate.  Va scadea riscul de diabet, de probleme digestive si obezitate, de afectiuni cardiovasculare si osoase, si veti putea slabi chiar si 30 de kilograme in 6 luni.

Citeste si:  Dieta alternativa - The Alternate Day Diet

Regulile dietei Paleo

  1. Vegetalele trebuie sa constituie baza alimentatiei, in proportie de doua treimi, restul fiind asigurat de proteine din carne, de fructe si grasimi sanatoase.
  2. Se elimina alimentele ce provoaca efecte adverse in corp, si anume inflamatiile, ce stau la baza mulotr boli din prezent. In categoria acestora intra lactatele, zaharul din dulciurile procesate, alimentele procesate si cerealele.
  3. Nu se vor numara caloriile consumate, atata timp cat dieta respecta alimentele permise. Eliminarea aditivilor din alimentatie si a zaharului este indeajuns pentru a asigura o slabire treptata si fara efecte nedorite.
  4. Micul dejun trebuie sa fie copios, fiind prima masa a zilei, in care corpul are nevoie de nutrientii pentru un start bun si o zi energica. Pe parcursul zilei se va cosuma din ce in ce mai putin, iar seara fructe sau salate usoare.
  5. O zi pe saptamana se pot consuma si alimentele nepermise, fara a face abuz de ele. Pentru ca aceasta dieta nu isi doreste a fi drastica si severa, ideea ca intr-o zi se pot gusta si dintre cele nepermise, reduce din stresul si regretele intalnite la alte diete.
Citeste si:  Daca sufar de sindromul colonului iritabil pot tine dieta cu carne?

Asa cum erau oamenii ce traiau in acele vremuri indepartate, trebuie sa ne adaptam si in privinta unei vieti active si nu sedentare, petrecuta cat mai mult in aer liber si la soare, sa eliminam alcoolul si fumatul, si pe cat se poate sa reducem din stresul cotidian.  Ca si contraindicatii, persoanele care sufera de pancreatita sau litiaza biliara si nu digera eficient grasimile de origine animala, trebuie sa consulte un medic pentru a stabili daca este sau nu benefic de urmat aceasta dieta.

Articolul precedentDieta ovo-lacto-vegetariana – o optiune sanatoasa
Articolul următorCele 4 stiluri de parenting. Tu ce fel de părinte ești?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau