Tatici – 🍏 Verzuliu.ro https://verzuliu.ro NOUTATI, Sanatate, Frumusete, Mamici, Retete! Viata verde. Wed, 17 Nov 2021 05:59:49 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.5 Ce faci când trebuie să pleci dar copilul tău nu vrea? Iată 8 metode care te vor ajuta https://verzuliu.ro/mamici/ce-faci-cand-trebuie-sa-pleci-dar-copilul-tau-nu-vrea-iata-8-metode-care-te-vor-ajuta/ https://verzuliu.ro/mamici/ce-faci-cand-trebuie-sa-pleci-dar-copilul-tau-nu-vrea-iata-8-metode-care-te-vor-ajuta/#respond Wed, 17 Nov 2021 05:00:34 +0000 https://verzuliu.ro/?p=12614 Deja ne-am obișnuit să vedem un copil care plânge deoarece nu vrea să părăsească locul de joacă, să meargă acasă. Sau, copilul tău a rămas peste noapte la prietenul lui și când vii să îl iei, îți va cere să îl mai lași să se joace câteva minute. Dar există metode care pot face aceste situații mai ușoare pentru copilul tău si pentru tine.

Eu sper că sfaturile mele te vor ajuta să împiedici copilul să aibă episoade de furie de fiecare dată când este timpul să vă întoarceți acasă. Hai să vedem care sunt aceste metode.

1. Oferă-i variante


În loc să îi impui să se oprească din distracție deoarece este momentul să meargă acasă, evident neffind ceea ce el își dorește, încearcă să reformulezi afirmația oferindu-i o alegere. Întrebarea ar trebui să implice faptul că tu vrei să pleci dar copilul tău ia decizia și astfel se va simți mai puternic.

2. Alege un mod distractiv d a pleca


Nu este nimic special în a părăsi locul de joacă, sau grădiniția sau casa, dar poate fi chiar plictisitor sau stresant pentru copilul tău. Așa că poți transforma acest timp într-o activitate distractivă de care copilul tău se va bucura și care îi va face mai ușoasă plecarea atunci când îi spui asta. De exemplu, pot alege cum veți merge: poate îi va plăcea să sară precum o proască sau să își fluture brațele ca un extraterestru – limita este imaginația lui.

3. Cere-le ajutorul


Copiilor le plaec să ajute, le place să simtă că sunt responsabili de o sarcină importantă. Așa că folosește acest lucru atât în avantajul lor cât și în avantajul tău. Cere-i să te ajute cu ceva în mașină când este tipul să pleci sau atribuie-i sarcini în drum spre casă. Acest lucru îi va distrage atenția de la faptul că distracția tocmai s-a incheiat la locul de joaă. Îl va învăța, de asemenea, că este capabil să facă ceva important de unul singur.

4. Setează un exemplu


Când este aproape timpul să pleci și vezi copilul tău că se distrează foarte mult făcând o activitate, alătură-te și tu. Apoi, după aproximativ 10 minute, oprește-te și spune-i că e timpul să plecați. Acest lucru ar putea fi mai ușor pentru copilul tău deoarece va vedea că ai făcut același lucru ca el, dar acum trebuie să plecați amândoi.

5. Pune-i această întrebare


Întreabă-ți copilul: „Ce vrei să faci înainte să plecăm?”. Motivula funcționarii acestei întrebări este că, în primul rând, îi spui copilului ta că este timpul să plecați. Cu toate acestea, înseamnă, de asemenea, că nu treubie să plece imediat, ceea ce este mai bine decât să trebuiască să plece brusc, probabil întrerupând o anumită activitate. În al doilea rând, această întrebare îl pune pe copilul tău responsabil să ia o ultimă decizie, care îl poate ajuta să se simtă stăpân pe situație.

6. Trebuie să ai un ritual de plecare


Ritualul ne ajută să menținem o rutină și să facem tranziția mai ușoară între diferitele tipuri de activități, cum ar fi atunci când ai un ritual de noapte pentru a te relaxa înainte de a merge la culcare. Acesta poate fi util și pentru copilul tău. De exemplu, când iei copilul de la grădiniță, poți oricând să îi aduci ceva de băut și o gustare. Sau, dacă este timpul să părăsești locul de joacă, îi poți spune copilului tău să faceți de fiecare dată o poză cu locul lui preferat de acolo.

7. Spune-i la ce trebuie să se aștepte


Părăsirea unui loc distractiv este plictisitoare, dar poate deveni mai puțin plictisitoare dacă pe copilul tău îl așteaptă acasă ceva interesant. Atunci când îi spui copilului că este timpul de plecare, menționează-i o activitate distractivă pe care o va putea face când ajunge acasă, ceea ce îi va putea distrage atenția.

8. Folosește un obiect de tranziție


Uneori „locul” pe care copilul tău nu vrea să îl părăsească ești tu, de exemplu când îl lași la grădiniță. Copilul tău ar putea avea frica de separare, care este frecventă dacă abia începe grădinița și nu este obișnuit să petreacă perioade lungi de timp fără tine. Așa că îi poți oferi ceva ce îi va aminti de tine pe tot parcursul zilei, cum ar fi o poză cu tine sau o jucărie.

Cum reacționează copilul tău când este timpul să meargă acasă? Tu ce trucuri folosești?

Ai imagini sau povești interesante care vrei să apară pe Verzuliu.ro? Scrie-ne în comentarii iar noi te vom contacta pentru detalii. Poveștile merită spuse mai departe.

 

]]>
https://verzuliu.ro/mamici/ce-faci-cand-trebuie-sa-pleci-dar-copilul-tau-nu-vrea-iata-8-metode-care-te-vor-ajuta/feed/ 0
Vreau ca fiul meu sa fie obsedat de ceea ce iubeam eu in copilarie https://verzuliu.ro/tatici/vreau-ca-fiul-meu-sa-fie-obsedat-de-ceea-ce-iubeam-eu-in-copilarie/ https://verzuliu.ro/tatici/vreau-ca-fiul-meu-sa-fie-obsedat-de-ceea-ce-iubeam-eu-in-copilarie/#respond Sun, 10 Oct 2021 07:40:54 +0000 https://verzuliu.ro/?p=12279 Cand eram mai tanar nu imi placea ceva anume prea mult timp. Ma plictiseam repede de lucruri intorcandu-le de o parte pe alta pana cand isi pierdeau sensul. Treceam la urmatorul. Si tot asa. Eram obsedat de nou si de noi experiente.

Acum, sunt tata a doi copii si vreau sa le placa ceea ce imi placea si mie. Il las pe fiul meu cel mare, Mihai, in varsta de 12 ani, sa se uite prin cutiile mele de benzi desenate, ma joc cu el cu vechile mele figurine de actiune Star Wars si urmarim multe episoade din The simpsons. A fost un mod usor de a ma simti aproape de el, de a-l vedea reactionand in acelasi mod ca si mine cand eram de varsta lui.

A fost la fel de interesant si in cazul fiului meu mai mic, Mathiew, de 7 anisori, sa facem lucruri pe care eu le-am iubit . Cand avea 5 ani, i-am aratat o colectie de reviste comice Marvel. El s-a uitat la personaje precum Iron Man si Luke Cage si m-a rugat sa ii citesc din ele. Atat de mult i-au placut anumite pasaje inca le repeta tot timpul prin casa.

Baietii mei sunt, de asemenea, curiosi si de obsesiile mele actuale. L-am lasat pe Mihai sa urmareasca cateva episioare ale unei emisiuni de comedie de care s-a indragostit. Preferatul lui era gazda emisiunii. A cerut sa vada si mai mult dar i-am spus ca anumite emisiuni nu sunt potrivite pentru el. Acest lucru l-a facut sa vrea sa urmareasca si mai mult din emisiunea de comedie.

 

Spune-ne in comentarii: tie ce ti-a placut sa faci in copilarie si vrei ca fiul tau sa faca acum?

]]>
https://verzuliu.ro/tatici/vreau-ca-fiul-meu-sa-fie-obsedat-de-ceea-ce-iubeam-eu-in-copilarie/feed/ 0
Cum să te înţelegi cu prietenii ciudaţi ai copilului tău? https://verzuliu.ro/mamici/cum-sa-te-intelegi-cu-prietenii-ciudati-ai-copilului-tau/ https://verzuliu.ro/mamici/cum-sa-te-intelegi-cu-prietenii-ciudati-ai-copilului-tau/#respond Tue, 07 Sep 2021 06:05:52 +0000 https://verzuliu.ro/?p=12087 Copilul tău este comic, interesant, inteligent  – cu alte cuvinte, este grozav. Dar prietenii lui sunt ceva mai ciudaţi, fie vorba între noi, adulţii…ai vrea să te obişnuieşti cu situaţia adoptând cele mai sensibile maniere, pentru a nu răni sentimentele celorlalţi, dar cu toate acestea nu poţi ignora anumite semnale de alarmă ce arată o relaţie mai puţin eficientă pentru copilul tău.

În ceea ce priveşte proasta influenţă pe care o au prietenii copilului tău, tu poate i-ai descrie ca fiind tot timpul dojeniţi de către profesori, în timp ce copilul tău i-ar descrie simplu – distractivi! Profesorul Goldfine, specialist în domeniul anxietăţii şi tulburărilor mentale, de la Clinica Universităţii Columbia, este de părere că acest tip de prietenie ce îi îngrijorează pe părinţi, vine cu un motiv întemeiat. Studiile arată că delicvenţa juvenilă poate fi contagioasă. Nu este deocamdată nici un truc care să te ajute în această problemă, dar poţi începe să te gândeşti la o listă cu toate tipurile de comportament mai ciudate a copilului, sau mici detalii dubioase care să îţi atragă atenţia – şi în caz de auzi că unul din prietenii din anturajul său au treabă cu felul copilului de a se comporta, nu te simţi prost să le strici prietenia sau să-i explici acestuia de ce nu este bine să mai aibă de-a face cu unul din aceşti prieteni.

În cazul în care copilul tău nu are obiceiul de a ţine prea mult la igienă, Goldfine zice că „acestea sunt cazurile cele mai dese unde cred că e de mare ajutor ca părinţii să-i supravegheze şi monitorizeze pe copii, dar nu neapărat să intervină”. Tot Goldfine ne sfătuieşte să aşteptăm până când copilul va veni şi ne va întreba personal de ce prietenii lui miros mai ciudat sau poartă haine pătate, sau îţi va spune cum se comportă ceilalţi cu el. Aceasta este într-adevăr o bună oportunitate de a deschide cu el o discuţie despre importanţa igienei, sau purtatul hainelor curate şi grija de sine.

Important e să ţii minte că atâta timp cât copilul nu se află în pericol, sau ceilalţi din anturajul său nu îi pun sănătatea şi siguranţa în pericol, stai pe loc şi lasă ca prietenia lor să-şi urmeze cursul normal. Profesorul Goldfine ne aminteşte că cele mai bune modele de comportament pentru copil, sunt părinţii.

]]>
https://verzuliu.ro/mamici/cum-sa-te-intelegi-cu-prietenii-ciudati-ai-copilului-tau/feed/ 0
Cum sa iti ajuti copilul sa socializeze in siguranta cu colegii https://verzuliu.ro/mamici/cum-sa-iti-ajuti-copilul-sa-socializeze-in-siguranta-cu-colegii/ https://verzuliu.ro/mamici/cum-sa-iti-ajuti-copilul-sa-socializeze-in-siguranta-cu-colegii/#respond Wed, 01 Sep 2021 07:36:44 +0000 https://verzuliu.ro/?p=12051 Ne pregatim pentru inceperea noului an scolar cu prezenta fizica la ore in aceasta toamna. Varianta COVID-19,Delta, alimenteaza o noua crestere a cazurilor Covid-19, punand parintii intr-o situatie destul de familiara – intrebandu-se daca sa-si trimita copii la scoala sau sa-i tina in siguranta acasa.

Sorin Cimpeanu: „Ma pronunț clar în favoarea deschiderii cu prezenta fizica pentru toti elevii”.

La nivel național, 60% dintre cadrele didactice sunt vaccinate.

Inca o data, parintii isi pun intrebari despre distantarea sociala, purtarea mastii si nevoia de dezvoltare prin socializare a copiilor. Toate acestea pot crea o dezorientare in mintea parintilor mai ales cand pandemia parea sa se sfarseasca.

„Ne-am intors de unde am plecat”, spune Danielle Clark, DO, medic pediatru la Muskingum Valley Health Centers. „Acest lucru este greu pntru noi toti, deoarece dorim certitudine si nu exista”.

Daca simti ca cele citite pana acum descriu situatia ta, consulta indrumarile si sfaturile scrise de mine mai jos. Vei descoperi tot ce trebuie sa sti pentru a ajuta copii sa socializze in acest nou sezon scolar.

Ce spun expertii

A fost o perioada, in primavara si la inceputul verii, cand parea ca pandemia incepe sa se duca. Pe masura ce vaccinul a devenit disponibil si cazurile au inceput sa scada, romanii au avut din nou speranta ca raul a trecut. Nu a trecut mult timp si am putut din nou respira aerul din exterior fara obligatia de a purta masca.

Apoi dintr-o data a sosit varianta Delta si totul s-a intors.

Scolile se redeschid iar in acest moment se reamenajeaza clasele in concordanta cu masurile de protectie impotriva COVID-19.
Bineinteles, acest lucru ii face pe parinti sa se intrebe, cum iti poti tine copii in siguranta tinand cont de nevoia de socializare cu colegii lor.

Nu exista nicio indoiala ca socializarea este importanta pentru copii. Ei invata cum sa interactioneze cu colegii lor si sa-si comunice sentimentele. De asemenea, invata cum sa lucreze in echipa pentru a atinge un obiectiv; aspecte destul de importante in dezvoltarea unui opil.

Insa nevoia de socializare nu ar trebui sa aiba prioritate asupra sanatatii si sigurantei, spun specialistii. Parintii nu trebuie doar sa gaseasca modalitati prin care copii lor sa socializeze si sa se imprieteneasca ci si sa especte regulile de protectie impuse precum purtarea mastii si distantarea sociala.

Cum poti ajuta

Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a ajuta acest proces in timp ce pastrezi copii in siguranta.

Fii realist

Cand vine vorba de a reveni la scoala si a interactiona cu colegii nu-ti duce asteptarile prea sus. Nu numai ca numarul cazurilor de COVID-19, in crestere, are impact asupra capacitatii copilului de a isi face prieteni ci si socializarea in persoana poate fi o ajustare, mai ales daca scoala era online.

Unele familii spun ca se simt ciudat ca sunt din nou in prejma oamenilor sau ca nu stiu cum sa comunice in grupuri mai mari.

Acestea sunt reactii normale pe care le ai dupa o distantare sociala. Cheia este sa inveti sa interactionezi din nou cu oamenii si faptul ca acest lucru va necesita putina practica. Vorbeste mai mult cu copii tai, in mod regulat fa brainstorming despre cum sa abordeze situatii care ii fac inconfortabili sau incerti.

Vorbeste despre ceea ce ar putea vedea la scoala si despre cum sa interactioneze cu prietenii in siguranta. De asemenea, asculta preocuparile si valideaza-i sentimentele. Cu o comunicare buna, puteti rezolva provocarile impreuna.

Alege activitatile cu intelepciune

Deoarece numarul cazurilor de COVID-19 creste in acest moment, parintii trebuie sa fie atenti la tipurile de activiati sociale in care sunt implicatii copii lor. De exemplu, cautati activiati care sunt in aer liber sau care ofera o expunere limitata.

Dupa cum se raspandeste acum virusul, as evita spatiile slab ventilate si as face cat mai multe activitati in aer liber. Sunt un pic circumspect cand vine vorba de copii nevaccinati in preajma multor oameni in spatii inchise.

Fie ca este vorba de a practica un sport, de a merge in parc sau de a lua o inghetata, exista o multime de activitati sigure pentru copii de a socializa in siguranta.

„Sunt un mare fan al copiilor care fac sport, mai ales in aer liber” spune dr. Bring. „Indiferent daca e pe termen lung sau scurt, sportul le permite sa aiba activitate fizica. Invata sa sprijine o echipa si sa-si determine rolul. Parintii pot incepe cu sporturi simple, precum fotbalul.”

Nu incercati sa faceti totul dintr-o data pentru a recupera timpul pierdut. Convinge treptat copilul sa faca activitati cu colegii lui incercand sa respecte masurile de siguranta impotriva COVID-19.

Fiti creativi

Un lucru pe care pandemia i-a fortat pe oameni sa il faca este sa devina creativi atunci cand este vorba de socializare, ca exemplu ar fi petrecerile virtuale. Deci este important ca parintii sa devina creativi in ceea ce priveste modul de socializare al copiilor lor.

Stai jos si gandeste-te la cateva lucruri distractive pe care le pot face cu prietenii lor, care nu implica spatiile inchise. De exemplu daca copilului tau ii plac jocurile video sau sa faca parte dintr-un grup online , poate face diferite provocari , le poate inregistra si le poate impartasi cu grupul. Acest tip de activitate ii mentine pe copii comunicativi, chiar daca este printr-un program precum Zoom.

Nu forta

Desi este adevarat ca, in general, copii sunt incantati sa se intoarca la scoala si sa-si revada colegii, nu te mira daca descoperi ca al tau se teme de interactiunea din mediul scolar.

Nu este atat de neobisnuit sa aibe aceste tipuri de anxietati sau ingrijorari dupa ce au fost indepartati de colegii lor atat de mult timp. Daca descoperi ca este reticent la a socializa nu incerca sa il fortezi. Permite-i sa lucreze in ritmul lui atunci cand vine vorba de a socializa din nou.

Intoarcerea la scoala este o tranzitie dificila, asa ca nu apasa prea tare pe „buton”. Cu cat il fortezi mai tare cu atat va fi mai dificila tranzitia.

Vrei sa refaci treptat capacitatea copilului tau de a socializa. Copii sunt rezistenti si se pot adapta adesea daca se lucreaza cu ei si le sunt ascultate nevoile.

]]>
https://verzuliu.ro/mamici/cum-sa-iti-ajuti-copilul-sa-socializeze-in-siguranta-cu-colegii/feed/ 0
Romantismul dispărut https://verzuliu.ro/mamici/romantismul-disparut/ https://verzuliu.ro/mamici/romantismul-disparut/#respond Wed, 18 Aug 2021 06:00:34 +0000 https://verzuliu.ro/?p=12002 Nu ţi s-a întâmplat ca să ai impresia că ceva nu mai merge bine în relaţia cu iubitul sau soţul tău? Că serile romantice, surprizele plăcute  din perioada de la începutul iubirii voastre nu mai sunt decât o amintire ştearsă? Bineînţeles că te gândeşti dacă nu cumva s-a îndrăgostit de altcineva…dar poate nu ştim însă că lipsa tandreţii nu este neapărat un semn de infidelitate, ci poate fi efectul relaxării pe care fiecare dintre noi o simte când este asigurat de confortul iubirii partenerului.

Bineînţeles că la început, în perioada în care partenerul îţi face curte şi la scurt timp după căsătorie, există încă dorinţa de a-l cuceri pe celălalt, de a te asigura că îl păstrezi lângă tine. Cu timpul, nu mai eşti aşa atentă, fiind sigură că iubitul tău îţi va rămâne alături. Pe de altă parte, apar griji pe care nu le-aţi avut la început – rate de plătit, trebuie să vă ocupaţi de gospodărie, de copii şi aşa mai departe. Poate că tu mai visezi la vremurile de la început şi ai vrea ca el să fie la fel de iubitor, dar nu mai faci eforturile pe care le făceai atunci pentru a fi plăcută.

În plus, dacă soţul tău e ca majoritatea bărbaţilor, s-ar putea să ducă lipsă de ceva ce am putea numi „genă romantică”. Poate nu e genul de persoană care să îşi arate sentimentele prea des, dar asta nu înseamnă cu nu mai simte nimic pentru tine. Şi bineînţeles, nu mai înseamnă că trebuie să te resemnezi şi să suferi în tăcere, dar ţine de cont de faptul că el s-ar putea să nu se simtă în largul lui să facă gesturi tandre. În plus, dacă uită datele de aniversare, poate este pur şi simplu prea zăpăcit. Oricum, este clar că nu îşi dă seama cât de importante sunt astfel de lucruri pentru tine, pentru că altfel ar face un cât de mic efort. Ar trebui să-i explici calm şi să nu îl cicăleşti, că ţi-ai dori să fiţi din nou mai apropiaţi şi cât de mult te-ar ajuta puţin romantism în relaţie.

Cert este că, dacă „răceala”s-a instalat între voi, poţi fi tu cea care sparge prima gheaţa. Ba mai mult, dacă eşti sinceră cu tine însăţi, vei observa că acest lucru se petrece şi în cazul nostru, al femeilor. Întreabă-te dacă tu eşti la fel de atentă cu soţul tău pe cât erai la început. Tu îi mai faci surprize? Mai încerci să îl cucereşti? Îi mai pregăteşti cine romantice ca atunci când îl curtai? Încearcă să faci lucrurile astea şi ai să vezi că el se schimbă. Dacă ai răspuns cu „da” la întrebările de mai sus sau dacă tu ai depus eforturi deja, şi totuşi fără sorţi de izbândă…atunci e clar că aveţi o problemă. Dar nu e nimic pierdut – cea mai bună soluţie ar fi să comunicaţi sincer şi deschis, să refaceţi un set de reguli care să redefinească relaţia voastră. Ar putea ajuta şi un concediu împreună, fără copii. Ce zici? În cazul în care treci prin ceea ce am descris mai sus, e bine să pui piciorul în prag şi să faci tu primul pas în recuperarea sentimentelor pierdute.

]]>
https://verzuliu.ro/mamici/romantismul-disparut/feed/ 0
Părinţii divorţaţi şi copiii răsfăţaţi https://verzuliu.ro/mamici/parintii-divortati-si-copiii-rasfatati/ https://verzuliu.ro/mamici/parintii-divortati-si-copiii-rasfatati/#respond Thu, 15 Jul 2021 09:06:28 +0000 https://verzuliu.ro/?p=11844 Divorţul părinţilor lasă urme adânci în sufletul copiilor. Cadourile scumpe nu pot să-l înlocuiască pe părintele absent din viaţa copilului şi nici nu sunt o dovadă de dragoste neapărat.

De când numărul divorţurilor a crescut, părinţii îşi transformă „vinovăţia” într-un răsfăţ dăunător copiilor. Cel care preia această acţiune este de obicei părintele ce nu mai locuieşte împreună cu fiul sau fiica şi care transformă orice pretext într-o bună ocazie de a-şi mai linişti conştiinţa. În acest fel apar cadourile scumpe, indiferent dacă acel copil le mărită sau nu, şi tot felul de atenţii. Şi odată cu acestea, bineînţeles că apar copiii răsfăţaţi.

Un copil ai cărui părinţi s-au despărţit adună multă durere în suflet, pentru că el în sinea lui, el nu concepe să trăiască fără unul din părinţi, de aceea certurile şi despărţirile vin tot timpul ca un şoc pentru el. Dar oricum ar fi, copilul rămâne cel mai important din viaţa foştilor soţi. Dacă ar exista respect între cei doi părinţi şi dacă ar face din creşterea copilului un scop comun, vor avea parte de mai puţine rivalităţi.

Fiindcă îi mustră conştiinţa, după despărţire, părinţii îşi protejează în exces copilul, pentru a-i dovedi cât de mult îl iubesc. Un prim pas spre normalitate este ca adulţii să facă pace şi să rămână parteneri în creşterea copilului lor. Acest lucru va normaliza climatul din jurul copilului şi-i vor da sentimentul de siguranţă că ambii părinţi îi poartă de grijă şi că vor fi prezenţi la paşii importanţi pe care acesta îi va face în viaţă. Iar această siguranţă nu are legătură cu răsplata materială.

Atenţie mare la bani – aceştia pot strica educaţia copilului! „De ziua mea, vreau ca tata să-mi cumpere o păpuşă mare, şi rochiţe multe!” Iată o frază menită s-o manipuleze pe mamă. Nu o manipulează din răutate, ci doar profită de situaţie pentru a atrage atenţia asupra sa. El îşi arată puterea pe care o are asupra părinţilor, pentru a-şi recâştiga sentimentul de siguranţă, că nici unul din ei nu îl va abandona în diferite moduri. De aceea, este tentat să joace pe rând rolul victimei şi al complicelui. Aşa că cel mai bun răspuns este să eviţi în a intra în acest joc.

Trebuie să ţii minte că, darurile falsifică relaţia, iar copilul se poate simţi neglijat, oricât de mult i-ar plăcea să profite de situaţie. Ca să eviţi acest lucru, trebuie să-l înveţi să trăiască generos, adică să dăruiască şi să împartă şi cu alţi copii mai puţin norocoşi.

]]>
https://verzuliu.ro/mamici/parintii-divortati-si-copiii-rasfatati/feed/ 0
Modalităţi de a fi în permanentă conexiune cu copilul tău https://verzuliu.ro/mamici/modalitati-de-a-fi-in-permanenta-conexiune-cu-copilul-tau/ https://verzuliu.ro/mamici/modalitati-de-a-fi-in-permanenta-conexiune-cu-copilul-tau/#respond Fri, 18 Jun 2021 06:00:16 +0000 https://verzuliu.ro/?p=11805 Mai întâi, învaţă cum să utilizezi telefonul sau calculatorul, pentru a avea acces la copilul tău. Este important să ştii cum să îi trimiţi un mesaj sau un e-mail, în cazul în care nu dispui de alte modalităţi. Acum trebuie să recunoaştem, copiii din ziua de azi comunică între ei prin mijloace, care pe vremea noastră nu erau apărute.

Apoi, obişnuieşte-te ca din când în când, să luaţi masa de prânz împreună, asta în cazul în care cădeţi de comun acord cu programul stabilit în acea zi.  Scoate-l la o pizza, la un restaurant chinezesc, oriunde unde vă face plăcere. Lasă-ţi copilul să vorbească şi tu continuă să mănânci, astfel îi dai ocazia să mai vorbească despre el.

O altă idee ar fi sportul. El ocupă un rol important în activităţile unui adolescent. În cazul în care copilul tău practică un sport anume, când îţi permite timpul, du-te la cât mai multe meciuri sau activităţi sportive şi susţine-l. Dacă sportul nu se numără printre ocupaţiile sale de bază, mergeţi la un meci de volei sau găseşte un joc sau o altă activitate care să fie pe placul amândurora. A susţine aceeaşi echipă, duce la o legătură mai strânsă şi un spirit mai bun.

Puteţi creea împreună o cutie numită „pentru că” – o cutie mică şi frumoasă unde puteţi lăsa notiţe care să completeze expresia, „Te iubesc pentru că…”. Te asigur că acest semn de afecţiune, creat în stilul tău unic, va reprezenta un gest preţuit şi apreciat de fiecare persoană  din familie ce primeşte un bileţel. Pur şi simplu notează-ţi gândurile ce continuă expresia de mai sus: Te iubesc pentru că…. ai idei minunate/eşti comic/ai un zâmbet minunat/mă liniştesc gesturile tale de afecţiune etc.

Creează o galerie plină de portretele persoanelor din familia ta. Împreună, aşezaţi-le pe o pânză, iar apoi înrămaţi-le precum tablourile. Sau o altă soluţie e ca fiecare membru al familiei să îşi deseneze portretul aşa cum pot ei mai bine, şi la final vei vedea cum vă veţi amuza toţi de cât de comice au ieşit.

Gătiţi împreună, coaceţi o prăjitură şi bucuraţi-vă de o masă copioasă împreună. Pune perne mari şi pufoase, alături de nişte pături călduroase, în sufragerie, în faţa TV-ului şi petreceţi o seară cu toţi ai casei. Sau efectiv fă un foc de tabără în spatele casei și așezați-vă cu toții în jurul lui, pentru a povesti tot felul de istorioare petrecute de-a lungul timpului.

]]>
https://verzuliu.ro/mamici/modalitati-de-a-fi-in-permanenta-conexiune-cu-copilul-tau/feed/ 0
4 tehnici cu care poti adormi copilul in 4 secunde https://verzuliu.ro/tatici/4-tehnici-cu-care-poti-adormi-copilul-in-4-secunde/ https://verzuliu.ro/tatici/4-tehnici-cu-care-poti-adormi-copilul-in-4-secunde/#comments Tue, 30 Mar 2021 06:00:54 +0000 https://verzuliu.ro/?p=11332 Poate un pic cam dificil sa faci copilul sa adoarma, deoarece ceasul lui biologic nu incepe sa se dezvolte decat dupa ce implineste 3 ani. Cei mai multi dintre parinti spera ca somnul bebelusului va fi unul dragut de ingeras, dar nu intotdeauna se intampla asa.

Acesta este motivul pentru care noi, Verzuliu, am incercat sa obtinem acest 4 tehnici simple dar extraordinare de la un expert, care vor ajuta bebelusul sa adoarma rapid.

 

1.Trebuie sa faci copilul sa se concentreze asupra unui singur lucru


Aceasta prima tehnica prin care poti adormi copilul foarte rapid face minuni. Bineinteles, bebelusii sunt foarte curiosi, iar ochii lor se misca in toate directiile, pentru ca vor sa vada imprejurimile. Deci, daca poti face ca ochii bebelusului sa se concentreze asupra unui lucru anume, mai ales daca acel lucru se afla deasupra nivelului orizontal al ochilor, ochii vor obosi si in cele din urma se vor inchide.

 

2. Linisteste bebelusul trecand mana peste fata lui


A doua tehnica prin care poti adormi bebelusul rapid, este, de asemenea, usor de realizat si functioneaza mult mai bine daca bebelusul tau este deja un pic somnoros. Incepi prin a trece usor mana fara sa atingi peste fata lui. Continua sa faci aces lucru din ce in ce mai lent, dar nu inainte si inapoi. Repeta pana cand adoarme.

 

3. Gentil, leagana-l pentru a dormi.


A 3-a tehnica functioneaza prin inducerea unui sentiment de dezorientare similar cu leganarea in leagan. In timp ce bebelusul este in brate, aseaza mana pe fundul bebelusului si incepe sa misti usor. Acest lucru va provoca, de asemenea, o imca miscare in jurul capului, un sentiment de dezorientare care va oferi bebelusului tau un somn profund.

 

4. Pune toate cele de mai sus pentru cel mai bun rezultat


Aceasta ultima tehnica include toate trucurile anterioare, leganarea bebelusului, miscarea, trecerea mainii etc. Este esential sa incepi sa faci totul putin mai repede pentru a micsora timpul pana ce va adormi.

Ai incercat unul dintre aceste trucuri cu bebelusul tau? A functionat? Ai propriile trucuri?

]]>
https://verzuliu.ro/tatici/4-tehnici-cu-care-poti-adormi-copilul-in-4-secunde/feed/ 1
9 sfaturi de parenting care te invata cum sa impiedici copilul sa se incapataneze https://verzuliu.ro/mamici/9-sfaturi-de-parenting-care-te-invata-cum-sa-impiedici-copilul-sa-se-incapataneze/ https://verzuliu.ro/mamici/9-sfaturi-de-parenting-care-te-invata-cum-sa-impiedici-copilul-sa-se-incapataneze/#respond Tue, 02 Mar 2021 06:00:35 +0000 https://verzuliu.ro/?p=11133 Copii se comporta gresit din multe motive, dar motivul cel mai frecvent este plictiseala. Isi dau seama de faptul ca functioneaza, mai ales cand primesc ce vor facand acest lucru. Uneori dorinta de putere este, de asemenea, motivul rautatii lor, deoarece acesta este un mod prin care un copil incearca sa afirme controlul. Deci este important sa stim cum sa lupti cu aceste actiuni si cum sa le gestionezi intr-un mod corect.

Verzuliu vrea sa te ajute sa iti usurezi putin viata de parinte, asa ca vreau sa iti prezint 9 sfaturi de parenting despre cum sa previ incapatanarea copilui.

1. Arata-i o abordare mai calma a situatiei


Copiilor le place adesea sa-si copieze parintii, asa ca ar trebui sa le modelam comportamentul si actiunile invatandu-i sa fie calmi. Daca arunca o farfurie si tu incepi sa tipi la el, va deveni normal pentru el. Deci, in schimb, arata-i un mod diferit de a face fata emotiilor lor.

2. Ofera-i alegeri astfel incat sa poata decide ce vrea sa faca


Potrivit profesorului Angie T. Cranor, oferirea unei alegeri copilului tau va ajuta la sarisfacerea nevoii lui de a se simti in control. Deci, daca trebuie sa-si ridice jucariile si apoi sa se spele pe dinti, intreaba-l ce vrea sa faca mai intai.

3. Poarta gustari cu tine


Un comportament neplacut sau o atitudine proasta se datoreaza adesea foamei, asa ca daca tu si copilul tau sunteti afara si ai gustari la tine, s-ar putea sa salvezi o adevarata nebunie si sa iti menti copilul intr-o buna dispozitie.

4. Fa-l constient de posibilele rezultate negative


„Pentru ca asa am spus” nu este un motiv bun pentru a-l da unui copil atunci cand te intreaba de ce nu ar trebui sa faca ceva. Incearca intotdeauna sa comunici cu el si sa ii explici ce s-ar putea intampla daca se comporta gresit si de ce nu ar trebui sa faca anumite lucruri. Fa-i constienti de consecintele naturale pe care le-ar putea avea actiunile lor, astfel incat sa poata invata si sa ia decizii mai bune pentru el insusi mai tarziu.

5. Creaza o rutina de acasa pe care trebuie sa o urmeze si recompenseaza-l


Ajuta-l sa dezvolte o rutina buna. De exemplu, fara televizor dupa o anumita ora, ajutatul la spalatul vaselor, spalatul pe dinti, mersul la culcare la o ora potrivita etc. Si daca vrei creativitate, ai putea intocmi un tabel pentru luna respectiva. Spune-i ca daca urmeaza rutina pentru o luna intreaga (sau 1-2 saptamani), ar putea obtine un fel de recompensa la alegere.

6. Ofera-i consecinte logice pentru incalcarea regulilor


Consecintele logice sunt legate de un anumit comportament gresit. De exemplu, daca copilul tau nu vrea sa-si manance vegetalele nu-i oferi desertul. Sau daca nu vrea sa-si ridice jucatiile, nu lasi sa se joace cu ele pentru restul zilei. Acest lucru este bun pentru copii care se lupta cu anumite lucruri. Cu toate acestea, evita consecintele care nu sunt logice, de exemplu – daca nu doreste sa termine de mancat nu ii faci ordine in camera.

7. Redirectioneaza atentia copilului


Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, uneori copii se pot purta urat pentru ca sunt plictisiti si nu stiu ce vor. Asadar, sa ii gasesti ceva de facut, in mod specific pentru a-l mentine angajat si distrat, i-ar putea redirectiona atentia spre ceva bun, mai degraba decat obraznic.

8. Cerei opinii si solutii la probleme


Intreaba-l daca exista o problema sau ceva ce il deranjeaza, daca este ceva in neregula. Stai cu el si discuta. Incearca sa ii ceri parerile despre ceea ce crede ca ar trebui sa faca pentru a rezolva o problema. Daca nu are un raspuns ajuta-l putin, dar nu uita, este important sa-l faci sa simta ca isin rezolva singur problema si este important sa il feliciti si sa il incurajezi.

9. Recunoaste-i emotiile si incearca sa il ajuti


In loc sa actionezi ca si cum ar fi rautacios, ii poti arata ca il intelegi. Deoarece emotiile joaca un rol important in comportamentul copilului, este intotdeauna bine sa le recunosti. De exemplu, un simplu: „Stiu ca esti dezamagit ca nu putem iesi azi in parc, dar vremea nu este buna. Sa facem altceva impreuna pentru a compensa acest lucru”, ar putea merge cu copilul tau.

Tu cum faci fata situatiilor in care copilul tau se comporta gresit? Te rog sa impartasesti gandurile si ideile tale cu alti parinti in comentarii.

]]>
https://verzuliu.ro/mamici/9-sfaturi-de-parenting-care-te-invata-cum-sa-impiedici-copilul-sa-se-incapataneze/feed/ 0
5 moduri de a fi un tată vitreg ideal https://verzuliu.ro/tatici/5-moduri-de-a-fi-un-tata-vitreg-ideal/ https://verzuliu.ro/tatici/5-moduri-de-a-fi-un-tata-vitreg-ideal/#respond Wed, 22 Apr 2020 16:46:42 +0000 https://verzuliu.ro/?p=7378 A fi un tată vitreg este că și cum ai merge într-un câmp minat emoțional. Un tată vitreg incearcă să își vindece simultan din rănile din trecutul său, să construiască o nouă relație cu soția sa și să se stabilească într-o situație familială nouă cu copiii soției sale și, eventual, și cu copii săi din căsătoria să anterioară.

Și toate acestea se petrec în urmă fostului soț al partenerei tale, care încă pare să rămână prezent – deși nu fizic – în umbra acestei noi gospodării. Nu este surprinzător faptul că un procent mare de cazuri de abuz se întâmplă în familii vitrege sau mixte. Dar sunt numeroși tati care devin adevărate instrumente de speranță și de vindecare pentru căminele fără tată. O atitudine potrivită este cea în care ajungi un model de părinte pentru copii soției tale. Te confrunți cu o provocare extraordinară.

Ca tată vitreg, vei fi mai mult un îndrumător decât că un tată. Ești un ajutor, un sprijin, un model de părinte care oferă copiilor o perspectivă pozitivă și devine o sursă importantă de forță pe măsură ce copii cresc și se maturizează. De fapt, nu ai responsabilitatea pe care soția o îndeplinește în creșterea lor – deși poți câștiga această responsabilitate în timp – dar ai un potențial uriaș de influențare a acestora, îi îndrumi și îi ajuți să devină oameni de care vei fi mândru în viitor.

Iată 5 moduri prin care poți ușura tensiunea de a fi tată vitreg și sugestii cum îți poți îndeplini mai bine această misiune :

1. Încurajați relația copiilor cu tatăl lor biologic.
Ceea ce se întâmplă adesea în a două (sau a treia) căsătorie este că toată lumea din familie încearcă să uite complet fostul soț. Dar oricât de greu încerci, nu îl poți uita și nici copiii nu îl uită. Dacă încerci să-i ignori existența, încercând să elimini amintirea lui, poți fi sigur că mai devreme sau mai târziu, probabil în timpul unei confruntări, copiii nu numai că vor aminti părintele absent, dar vor folosi existența lui ca armă împotriva ta și a soției tale.
Alternativă perfectă este să fii deschis și sincer față de el în noul cămin. Dacă tot încearcă să se implice cu copiii săi, încurajează-l în asta, amintindu-i că el este tatăl lor și că copiii săi trebuie să fie împăcăți cu el și să se simtă în pace în relația cu el.
S-ar putea să ai nevoie de timp pentru a avea o relație de durată și plină de satisfacții cu copiii tăi vitregi, dar a te configura că „nou tată” și a le cere să te accepte ca înlocuitor al tatălui lor real, cere prudență și nu e imediat recomandabil.

2. Discutați disciplină și exercitați-o cu precauție extremă.
Poate că cel mai mare punct de tensiune pentru un nou tată vitreg este să știi cum și în ce măsură ar trebui să fii implicat în disciplina copiilor. Este complicat pentru un bărbat care nu are copii să își impună imediat punctul de vedere într-o familie în care există deja reguli create de mama lor sau de tatăl de care aceasta a divorțat.
Atitudinea potrivită este o discuție onestă și clară cu mama copiilor, ea este cea care ține echilibrul între tine ca părinte vitreg și copii ei. Încearcă să menții un echilibru între permisivitate și seriozitate, fii calm, ponderat și oferă siguranță. Copii tăi vitregi trebuie să vadă în tine un sfătuitor, un om pe care se pot baza la nevoie, încurajează-i să îți ceară părerea și implică-te în mod pozitiv.

3. Programează-ți împreună cu soția momente separate în cuplu.

Chiar mai mult decât în primele căsătorii, este vital ca tu și soția să petreci timpul împreună, întărindu-vă și revitalizând căsnicia. Pe lângă beneficiile pe care le veți vedea ca un cuplu, copiii voștri vor avea un confort deosebit văzând sentimentele pe care le nutriți unul față de celălalt. Au văzut deja un sfârșit al căsătoriei și unii copii chiar se învinovățesc pentru asta. Perspectiva lor asupra viețîi în fiecare zi va fi mult îmbunătățită dacă simt iubirea și angajamentul dintre mama și tatăl vitreg în căminul lor.
Aceste ieșiri în doi pot servi, de asemenea, că perioade de reevaluare și planificare ca echipă de părinți. Mamele sunt mediatori între tații vitregi și copiii lor, iar tatăl vitreg are nevoie de încurajări că își îndeplinește misiunea cu succes. Soția ta este persoana cheie în situație. Te cunoaște bine și își cunoaște copiii. Și cunoaște tatăl copiilor: influența lui, atuurile și punctele sale slabe. Acesta poate fi un moment de sinceritate în care cereți feedback cu privire la relațiile cu copiii, comparați situația și obțineți informații valoroase despre comportamentul copiilor.

4. Practică acceptarea.
Este bine să ne dăm seama de la început că această nouă familie are nevoie de timp pentru a se construi. Vor fi momente în care te vei simți că un străin. Acesta este motivul pentru care este atât de important să iei inițiativa și să le arăți copiilor acceptare necondiționată.
Fii flexibil când vine vorba de rutine și obiceiuri personale și fii un model sănătos al cuiva care se adaptează vesel la noii tăi membri ai familiei așa cum sunt, cu defecte și calități. Deschiderea și disponibilitatea de a face față situației actuale și atmosferei lor unice de familie vor fi contagioase și îi va încuraja să te accepte mai ușor. Tu ești cel care trebuie să știe când să cedeze și să își cunoască rolul în familie, nu este vina copiilor că ai intrat în căminul lor, de aceea oferă-le siguranță, confort, căldură sufletească de care au mare nevoie.

5. Nu-i forța pe copii să te numească „tată”.
Căsătorindu-te cu ține, soția ta le-a adus copiilor câteva obligații și angajamente noi (și nu în întregime binevenite) pe care nu ei le-au ales. Obligarea acestora să te accepte în asemenea condițîi va provoca doar resentimente, în special la copiii mai mari. În schimb, permiteți-le copiilor să-și definească propriile zone de confort așa cum se raportează la voi.
Dorința ta de a avea o tranziție rapidă și lină este firească, dar va fi cel mai bine să ai răbdare, deoarece vei câștiga respectul și dragostea copiilor în timp. Un tată se creează, nu se impune iar viața petrecută alături de ei trebuie să le fie lor benefică în primul rând.

]]>
https://verzuliu.ro/tatici/5-moduri-de-a-fi-un-tata-vitreg-ideal/feed/ 0