Tații au de multe ori dificultăți atunci când copii cresc și devin adolescenți. E o perioadă dificilă pentru cei tineri iar că tată trebuie să înțelegi că mai ales în această perioada adolescenții au nevoie de tine ca părinte, și trebuie să înveți să îți exprimi sentimentele față de ei.De multe ori tatăl încearcă să își impună autoritatea și uită că adolescenții, ca și copii mici, au în egală măsură nevoie de iubire, de înțelegere și de suport. Iată câteva idei de aplicat pentru tati, alături de copii lor adolescenți :

Distrați-va împreună
Asigurați-vă că veți găsi timp pentru a vă bucura alături de copii. Chiar dacă îți îngreunează viața uneori, fă activități împreună cu cei tineri și cu familia . Găsește jocuri de care știi că toată lumea se va bucura. De exemplu, propune o seară cu jocuri în familie o dată pe lună și jucați jocuri de masă de care se bucură adolescentul din familia ta. Table, șah, jocuri de cărți, orice chestii distractive care pot fi jucate acasă te vor apropia mai mult de fiul și fiica ta.

Chiar dacă timpul pe care îl petreci împreună e de câteva ore în fiecare zi, este totuși un timp de calitate petrecut cu adolescentul.

Trebuie să înțelegi că pe măsură ce adolescentul trece prin etapă pubertății, este posibil să își dorească să petreacă mai mult timp cu prietenii și mai puțîn cu familia. Nu-l forța să facă activități familiale. Planifică activități pe care doresc să le facă cu adevărat și respectându-le granițele personale. Învață-i un anume joc pe care îl practici și tu, mergi cu el la pescuit, aleargă în parc, du-l la meci. Sigur veți găsi activități comune care îl atrag și pe copilul tău adolescent.

Citeste si:  Modalităţi de a fi în permanentă conexiune cu copilul tău

Dezvoltă empatia.
În acest moment crucial al vieții, adolescentul tău caută pe cineva care să înțeleagă etapă lor de viață. Dacă nu știi că tată cum să te conectezi prishic cu adolescentul, încearcă noi moduri de comunicare. Pune-te în situația lui și gândește-te cum ar fi să trăiești o zi ca adolescent. Dacă copilul vine la tine cu o problemă, fă-ți timp să îl asculți cu atenție. Adolescenții au nevoie de empatie , de un tată care să le asculte problemele.

Uneori, singurătatea (sau orice altă problemă) poate pune probleme adolescenților și le poate afecta negativ rezultatele școlare. Nu-i pedepsi imediat. În schimb, oferă înțelegere și susținere, astfel încât să nu experimenteze singurătatea, izolarea sau alt sentiment negativ din partea ta că părinte.
Nu minimaliza problemele adolescentilor ca fiind neimportante sau cauzate de hormoni. Problemele și luptele lor li se par mari, iar obstacolele îi sperie ca și pe noi ca adulți.
Onorează și respectă-ți copilul.

Așa cum tu doreșți că adolescentul să te trateze cu respect, oferă-i și tu respect. Fii un model bun și arată-le cum se câștigă respectul, cum se arată respectul, chiar și atunci când nu ești de acord. Critica permanentă îi poate deteriora emoțiile și îi face să se simtă nesigur. Respectă-i opiniile și cere-i părerea și lui atunci când iei o decizie cu privire la viitorul său.
Arată respect, vorbește calm și ascultă-ți copilul. Oferă-i independența și anunța că ai încredere în copilul tău. Da-le adolescenților responsabilități și lasă-I să se descurce singuri, vor aprecia o astfel de atitudine. Nu uită să-i lauzi pentru ceea ce fac bine. Recunoaște-le eforturile atunci când s-au descurcat bine la școală, sport, activități sociale, sarcini sau evenimente în familie.

Citeste si:  Sport alături de tata


Susține pasiunile adolescentului.

Dacă îi place sportul sau activitățile artistice, înscrie-l și mergi la evenimentele lor. Oferă sprijin că tată pentru a cultivă abilitățile copilului tău. În loc de preocupări nocive, arată-le lumea artei, a sportului și a culturii. Acest lucru arată că îți pasă și vrei să investeșți în abilitățile și fericirea lor.
Dacă câștigă un premiu, laudă-l și scoate-l cu toată familia la cină, în onoarea copilului tău. Acestea sunt lucruri ușoare și amuzante pe care le poți face pentru adolescentul tău, fapte care vor cimenta o relație sănătoasă pe viață între tine și copil.


Fii disponibil pentru ei.

Adolescențîi pot să nu-și dorească întotdeauna afecțiunea fizică, dar își doresc să se simtă iubiți. Arată-ți dragostea către adolescentul tău fiind mereu prezent pentru el. Nu remarcă doar realizarea lor academică sau excelența în sport, laudă-i pentru cine sunt că persoană și pentru trăsăturile de character pe care le dețin.
Demonstrează-ți iubirea prin acțiuni. Indiferent dacă acest lucru include participarea ta că tată la activitățile lor sportive sau culturale, sau fii alături de ei candi ți cer ajutorul. Când au necazuri fii dispus să asculți .Nu toți adolescenții vor să discute cu părinții, dar anunță-i că eșți alături de ei și oferă soluții la problemele lor.
Dragostea și acceptarea necondiționată este cel mai mare cadou pe care i-l poți oferi, unul care nu numai că le va stimula încrederea de a înfrunta o altă zi, dar îți va conduce relația cu ei într-o direcție pozitivă.

Articolul precedent6 strategii de parenting în timpul crizei COVID-19
Articolul următorCum să fii un tată bun, la distanță

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau