O relație reprezintă un set de provocări pentru o persoană cu ADHD. Pot exista probleme precum: reacții impulsive, temperament puternic, toleranță scăzută la frustrare, pierdere în conversații, hipersensibilitate la critică, suprareacții emoționale și probleme în ținerea angajamentelor.

Abordarea tuturor acestor probleme simultan poate fi destul de copleșitoare, dar găsirea persoanei potrivite este un prim pas bun. Deși comportamentul ADHD te poate pune în încurcătură, cu persoana potrivită această sarcină devine mult mai ușor de gestionat.

Pentru ca relația sa prospere, trebuie să fiți compatibili. Dacă dorești să mențineți o relație pe teren lung, plină de iubire, treubie să abordați tiparele negative care v-au creat probleme în trecut.

Conexiunile pozitive cu persoanele din jur sunt foarte importante pentru bunăstarea noastră. Cânt ne înconjurăm de oameni care ne apreciază și ne prețuiesc, viața este mult mai împlinită. O persoană cu o perspectivă și o atitudine pozitivă este contagioasă.

Să te întâlnești cu cineva după un divorț poate fi incitant și palpitant, dar vine cu multă incertitudine, anxietate și chiar respingere.

De unde știi dacă această persoană este jumătatea ta perfectă? De unde știi dacă este persoana potrivită sau doar entuziasmul de a avea un nou partener? Când te simți vulnerabilă și „ruginită”, cum te deschizi în fața unei potențiale inimi sfâșiate sau unei potențiale dureri emoționale?

Fă-ți o listă

Începe prin a face o listă cu calitățile pe care tu le vei aprecia cel mai mult la partenerul tău. După ce ai făcut un brainstorming, prioritizeaza fiecare calitate din listă, de la cea mai importantă la cea mai puțin importantă.
Cauți o persoană entuziastă și super activă sau preferi pe cineva stabil și discret?
Este important pentru tine că această persoană să se poată conecta cu membrii familiei tale?
Ce valori trebue să aibă această persoană? Ce interese?

Care sunt obiectivele tale când vine vorba de relație? Cauți o companie plăcută și ușoară sau o relație pe termen lung adică un partener de viață?

Citeste si:  Cinci motive pentru care nu te poţi concentra

Dacă în prezent te întâlnești cu cineva, fă o listă cu calitățile care îți plac la ceastă persoană. Ce te-a atras inițial la el? Există lucruri care te deranjează la el? Poți accepta aceste calități ale lui sau ai o bănuială ca pe măsură ce relația înaintează nu vei mai putea să le accepți?

Dacă această persoană are ADD, este sub tratament și primește în mod activ ajutor în gestionarea propriilor simptome de ADD?
Cum te simți în preajma sa – feicită și relaxată, sau nesigură și mai degrabă tensionată? Poți fi tu însuți în preajma unei astfel de persoane? Este el omul cu care vrei să îți petreci tot restul vieții?

Discuta cu cel mai bun prieten

Uneori, este de mare ajutor să ai un prieten apropiat sau un membru de familie care să te susțină ajutându-te să te gândești la acest proces. Nu este obișnuit ca o persoană cu ADHD să devină atât de consumată de noua relație, încât toate gândurile obiective să zboare pe ușă.

Când te afli chiar în mijlocul unei situații, propria ta percepție poate deveni denaturată. De asemenea, s-ar putea să omiți indicii importante sau semne de avertizare.

Examinează istoricul relațiilor tale

Adu-ți aminte de relațiile din trecut, atât de cele nasoale cât și de cele frumoase. Ce tipare sunt prezente? Ai tendința de a intra cu capul într-o relație care se stinge atunci când entuziasmul perioadei de „lună de miere” se duce?

Ai un tipar pe care îl folosești în alegerea partenerului potrivit, deoarece nu poți vedea toate indiciile și semnele de avertizare pe care ceilalți le pot vedea? Aveți dificultăți în a vă relaxa și a vă conecta intim?

Reacțiile tale impulsive sau neatenția față de relație te pun în necaz și îndepărtează partenerul? Ajungi să îți sabotezi relația și să provoci certuri? Ai tendința de a rămâne într-o relație proastă prea mult timp, în speranța că acea persoană se va schimba?

Citeste si:  Cum citesti rezultatele mamografiei -interpretarea mamografiei.

Dezvolta strategii pozitive

Odată ce ai identificat problema în relațiile din trecut, lucrează la găsirea unor noi relații. Zonele care sunt adesea cele mai dificile pentru persoanele cu ADHD tind să se concentreze în jurul deficitului de control – distractibilitatea și neatenția în relație care poate fi percepută de un partener ca o nepăsare, probleme în reglarea emoțiilor și inhibarea comportamentelor care pot duce la rănire sau sentimente distruse.

Medicamentul este adesea foarte eficient în reducerea severității acestor simptome. În plus, strageții precum discuția cu tine, jocul de roluri și practicarea interacțiunilor pozitive, a deveni mai conștientă de factorii declanșatori emoționali și a-ți acorda timp liber pentru decompresie, pot ajuta la formarea și menținerea relațiilor sănătoase.

Să înveți despre ADHD este, de asemenea, foarte important. Când tu și partenerul tău veți înțelege cum ADHD afectează relația, planul de abordare a problemelor devine mult mai clar. Dacă vă simțiți blocați sau nu sunteți siguri de ce faceți, nu ezitați să cereți ajutor specialiștilor din domeniu.

Practicați comunicarea sinceră

Comunicarea deschisă, sinceră, este esențială în orice relație. Fiți mai întâi prieteni. Continuați să evaluați progresul relației. Stați împreună cât mai mult timp și povestiți despre cum decurge relația.

În mod constructiv și sensibil, abordați orice problemă. Fii concentrată pe soluție, nu pe vinovat. Încercați să nu personalizați feedback-ul negativ; în schimb, discutați împreună despre modul în care lucrurile pot fi făcute diferit, astfel încât amândoi să vă simțiți fericiți. Dacă aveți tendința de a vorbi mult, încercați să vorbiți mai puțin și să ascultați mai mult când sunteți împreună. Menține contactul vizual în timp ce parternerul tău vorbește. Arată-i interes și spune-i că îți pasă.
Planificați împreună activități care vă plac. Râdeți împreună. Luați-o ușor. Nu grăbiți relația. Cele mai puternice legături sunt construite pe încredere, onestitate și respect. Acestea se câștigă în timp.

Articolul precedentNoile cercetări – este descoperită o posibilă legătură între ADHD și demență.
Articolul următor9 sfaturi pentru o întâlnire reușită cu o mamă singură

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau