Cu o culoare galben-deschis si un aspect asemanator cu margareta, arnica (Arnica montana) este o planta perena care creste in Canada, Statele Unite, Europa si Asia de Est. Este cunoscuta si ca tutun de munte, arnica de munte sau omag.

Arnica homeopata – o forma foarte diluata – a fost folosita secole intregi ca un medicament alternativ impotriva caderii parului, artritei, inflamatiilor, vanatailor, infectiilor si durerilor de muschi sau incheieturi.

Totusi, planta in sine este foarte otravitoare si nu este considerata sigura. De aceea, multi profesionisti din domeniul medical nu recomanda aceasta planta din cauza sigurantei si efectelor necunoscute.

Acest articol ne arata tot ce trebuie stiut despre arnica sub forma de medicament homeopat, incluzand folosinta, beneficiile si potentialele riscuri.

 

Arnica – remediu homeopat

Descoperita in anii 1700 de catre Samuel Hahnemann, medicina homeopata este o forma de medicina alternativa foarte controversata. Homeopatia presupune administrarea unor plante si substante intr-o forma foarte diluata pentru a fi sanatos.

Se bazeaza pe mai multe principii de baza, incluzand:

  • Daca ceva cauzeaza efecte secundare la o persoana sanatoasa, inseamna ca va trata o persoana nesanatoasa.
  • Principiul dozei minime. Cea mai mica doza creeaza cele mai mari beneficii.
  • Memoria apei. Cu cat o substanta este mai diluata, cu atat este mai puternica.

De fapt, solutiile sunt atat de diluate incat ramane foarte putin compus principal, in ciuda faptului ca se crede a fi foarte eficient. In mod normal, remediile homeopate se gasesc sub forma de pastila, capsula sau tinctura.

Avand in vedere posibilitatea dependentei de calmante, foarte multi oameni folosesc ca metoda alternativa de tratament cu arnica.

De obicei, aplicat pe piele sub forma de gel, unguent, save, cataplasma, tinctura sau ulei, se crede ca reduce durerea si inflamatiile. De asemenea, se poate gasi sub forma de capsule sau tablete care se iau pe cale orala.

Arnica homeopata este diluata de 10-30 de ori si foloseste litera “C” pe eticheta de la centezimal (mai diluat) sau “D” de la decimal (mai putin diluat). De exemplu, o diluare C10 si D10 ar indica faptul ca arnica a fost diluata de 10 ori la o diluare de 1 la 100, respectiv 1 la 10.

Astfel, cantitatea de arnica din cele mai multe solutii homeopate este aproape inexistenta. In ciuda faptului ca este o planta otravitoare, se considera ca arnica homeopata este sigura atunci cand este foarte diluata.

Rezumat
Diferita de arnica toxica, arnica homeopata contine doar urme de arnica si este sigura atunci cand este consumata in cantitati mici. Multi sustinatori ai homeopatiei recomanda arnica foarte diluata pentru a trata durerea si inflamatia.

Beneficii pentru sanatate

Exista multe afirmatii despre arnica, in ceea ce priveste sanatatea. Din cauza gradului mare de scepticism al comunitatii medicale si a faptului ca multe dintre studiile initiale au aratat eficienta limitata, nu exista foarte multe studii moderne in literatura.

Gestionarea durerii

Arnica este cunoscuta pentru proprietatile antiinflamatorii. Contine o gama foarte larga de compusi antiinflamatori din plante, ca lactona sesquiterpene, flavonoide si acizi fenolici. In concluzie, se crede ca ajuta la gestionarea durerii.

Intr-un studiu din 2014, aplicarea gelului arnica pe piele a fost descoperit ca fiind la fel de bun la reducerea durerii de osteoartrita si imbunatatirea functiilor fizice ca ibuprofenul topic, un antiinflamator obisnuit.

Un alt studiu din 2003 a descoperit ca daca iti administrezi 5 pastile de arnica D30 de doua ori pe zi, durerile musculare se vor imbunatati semnificativ.

Totusi, multiple studii nu au aratat vreo imbunatatire in urma folosirii dozelor C30, chiar daca cateva cercetari sunt de cealalta parte a baricadei.

Citeste si:  Ce se poate intampla corpului tau daca mananci nesarat?

Interesant este ca un studiu din 2010 a descoperit ca arnica topica cu o potenta de 7% de gel D1 a condus la o crestere semnificativa a durerii gambelor dupa 24 de ore de la realizarea unor exercitii, punand la indoiala eficienta arnicei homeopate.

Mai mult, majoritatea studiilor si recenziilor au concluzionat ca arnica nu ajuta la gestionarea durerii, mai ales daca este ingerata sub forma de tableta. Cu toate acestea, inconsecventele mari ale dozelor si defectele in proiectarea studiului cer o cercetare actualizata si de calitate superioara.

Vanatai

Vanataile apar atunci cand vase de sange mici se sparg in urma unei traume, spre exemplu o interventie chirurgicala sau lovirea pielii de un obiect contondent. In istorie, arnica homeopata a fost folosita pentru a trata vanataile, desi parerile cercetarilor sunt amestecate.

Intr-un studiu, participantii cu vanatai mici au fost tratati cu un gel din 20% arnica, 5% vitamina K, o combinatie de 1% vitamina K si 0.3% retinol sau un placebo. Dupa 14 zile, grupul tratat cu arnica a avut semnificativ mai putine vanatai in comparatie cu cel placebo sau cel cu amestecul de vitamina K si retinol.

Alt studiu de 10 zile a descoperit imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste vanataile si umflaturile post-rinoplastie atunci cand a fost aplicata crema cu arnica (solutie homeopatica D1). Totusi, un alt tratament (crema polisulfat de mucopolizaharide) a fost la fel de eficienta.

Totusi, numeroase studii vechi nu au aratat niciun beneficiu in folosirea arnicai in tratamentul vanatailor. In schimb, aceste studii au folosit o doza mult mai mica de arnica, sugerand ca doze foarte diluate de arnica – obiectivul homeopatiei – sunt ineficiente.

Pierderea parului

Arnica este folosita la scara larga in medicina homeopata pentru cresterea parului, prevenirea caderii parului si tratarea matretii. De obicei, se poate intalni sub forma de ulei, sampon sau hidrogel, un produs pe baza de apa in proportie de 99%.

In ciuda credintelor traditionale, cercetarile care sustin abilitatea plantei de a trata caderea parului si de a ajuta cresterea acestuia sunt limitate. De fapt, un studiu de caz pe o femeie de 26 de ani cu probleme in caderea parului nu a raportat nicio imbunatatire folosind ulei homeopat de arnica.

Teoretic, aplicarea uleiului de arnica poate reduce iritatia si inflamarea scalpului datorita proprietatilor antiinflamatorii, ceea ce poate permite crearea unui mediu propice pentru cresterea parului. Totusi, este nevoie de mai multe cercetari.

Rezumat
Gelul topic de arnica poate imbunatati vanataile si poate reduce durerea si inflamatiile osteoartritei. Dincolo de acestea, cercetari limitate sustin folosirea arnicei homeopate pentru cresterea parului, febra musculara si alte afectiuni.

Potentiale riscuri si efecte adverse

Inainte de a incerca arnica, este important sa fii constient de toate potentialele riscuri si efecte adverse.

Siguranta si efecte adverse

Arnica – planta intreaga sau doze mari de arnica nediluata (extracte de planta sau uleiuri) – este otravitoare si trebuie evitata.

Consumul poate cauza efecte adverse severe, ca greata, voma, dificultati respiratorii, tensiune arteriala mare, batai neregulate ale inimii, coma sau chiar moarte.

Atunci cand arnica este foarte diluata in formule homeopate, este sigur sa fie luata pe cale orala. Totusi, este bine sa evitam inghitirea oricarei forme de arnica homeopata (uleiuri, tablete, tincturi) sau ale altor produse care contin arnica, incluzand apa de gura, doar daca nu este sub supervizarea medicului.

Mai mult, copiii, persoanele cu alergii la plantele din familia Asteraceae, cei care iau anumite medicamente si femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite sa ia arnica din cauza potetialelor probleme care ar putea pune viata in pericol.

Citeste si:  Locațiile din lume cu cele mai mari descoperiri în medicină

In general, este imperios necesar sa iti verifici starea de sanatate inainte de a lua arnica pe cale orala, chiar daca este diluata.

In plus, gelul de arnica poate cauza uscaciunea pielii, iritatii, mancarimi si durere sporita. Anumite produse, ca spumantele de baie, cremele sau sampoanele pot cauza, de asemenea, efecte adverse. Evita sa aplici gen de arnica sau creme pe pielea crapata sau pe rani deschise.

Grupe de risc

Orice persoana ar trebui sa evite sa ingereze toata planta din cauza toxicitatii extreme.

Mai mult, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite sa consume arnica in orice forma. Intr-un studiu de caz, un bebelus alaptat de 9 zile a inregistrat o scadere masiva a globulelor rosii dupa ce mama lui a inceput sa bea ceai cu extract de arnica.

Cei care au alergie la ambrozie sau o alergie la alte specii din familia Asteraceae ar trebui sa evite arnica, deoarece apartin aceleiasi familii de plante.

In cele din urma, cei care sufera de anumite afectiuni, ca bolile inflamatorii intestinale, hipertensiune arteriala sau aritmii, ar trebui sa evite folosirea arnicai.

Reactii intre medicamente

Chiar daca exista cercetari limitate, arnica ar putea sa reactioneze cu medicamentatia antiplachetara (Aspirina si Plavix) sau cu plante (usturoi, ghimbir, ginko sau ginseng).
Este bine sa iti consulti medicul inainte de a folosi arnica homeopata orala sau topica.

Rezumat
Arnica homeopata este foarte diluata si este probabil sigura consumata in dozaje mici. Totusi, femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza, cei care au alergie la ambrozie sau iau anumite medicamente, ar trebui sa evite sa o foloseasca. Intotdeauna discuta cu medicul inainte.

Dozaje si depozitare

In prezent, nu exista recomandari standard pentru arnica homeopata pentru tratarea vanatailor sau a durerii.

Mai mult, majoritatea produselor homeopate de arnica orala vin in doze variate. Cele mai frecvente includ C12, C30 și C200 – toate extrem de diluate.

In ceea ce priveste gelul cu arnica, asigura-te ca urmezi instructiunile de pe eticheta si ca folosesti doar produsele foarte diluate. Cele mai multe produse vandute fara prescriptie pot fi folosite de 2-3 ori pe zi, timp de maximum 3 saptamani.

Este bine sa depozitati arnica intr-un mediu racoros, umed si ferit de lumina directa a soarelui.

Totusi, produsele din arnica nu sunt reglementate in acelasi mod ca celelalte medicamente, iar dozajele de pe pachet pot sa nu fie precise. Asadar, nu folosi mai mult decat este indicat si asigura-te ca discuti cu medicul inainte.

Rezumat
Urmeaza intotdeauna instructiunile de pe eticheta sau pe ale medicului atunci cand iei arnica homeopata.

Concluzii

Arnica este o planta perena care este folosita in multe produse homeopate, ca tablete, creme sau geluri.

Unele studii mici arata rezultate promitatoare in favoarea folosirii gelului homeopat cu arnica pentru a trata vanataile si durerea cauzata de osteoartrita. Totusi, exista cercetari limitate care sa arate ca ajuta la cresterea parului, dureri musculare sau altele.

Chiar daca planta este toxica, a lua arnica homeopata este destul de sigur atunci cand este consumata in cantitati mici, deoarece este foarte diluata. Femeile insarcinate, cele cale alapteaza, cei care sunt alergici la ambrozie sau folosesc medicamente antiplachetare ar trebui sa evite sa foloseasca arnica homeopata.

Daca esti interesat in a incerca arnica homeopata, asigura-te ca vorbesti cu medicul inainte.

Articolul precedentDe ce este uneori scaunul bebelușului de culoare verde ?
Articolul următorEste autism? Primele semne si tratamente importante

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau