Indiferent dacă ai ochi căprui sau albaștri, probabil te-ai întrebat cum arăți cu ochii verzi, de exemplu. Dar foarte puțini dintre noi știm că există o serie de factori, inclusiv hrana și emoțiile care pot schimba culoarea irisului. Vă vom arată cele mai interesante fapte și exemple despre cum culoarea ochilor poate fi modificată și dacă într-adevăr există o astfel de posibilitate.

  1. Starea de spirit poate afecta culoarea ochilor

Emoțiile puternice sunt un șoc pentru corpul nostru. Când simțim furie severă sau bucurie greu de stăpânit, frecvența bătăilor inimii noastre se schimbă, respirația noastră se accelerează și devine mai greu să respirați, dar culoarea ochilor se schimbă și ea. Poate deveni mai intensă, uneori mai întunecată și alteori mai deschisă. Se pare că cea mai vie culoare poate fi întâlnită la persoanele care trăiesc momente de fericire.

  1. Melanina și vârsta
culoarea ochilor la bebelusi, culori ochi bebelusi, culoare ochi copii mici

Dacă un copil s-a născut cu ochi albaștri – gri, s-ar putea să fii surprins mai târziu. Secretul ochilor albaștri, care se mai numește „efectul cerului”, constă în conținutul scăzut de melanină din iris, care împrăștie lumina și dezvăluie o culoare și mai strălucitoare, albastră. Culoarea ochilor la mulți bebeluși la vârsta de 3-18 luni poate deveni mai întunecată dacă cantitatea de melanocite din irisii lor devine mai mare. De exemplu, oamenii care trăiesc în regiuni muntoase sunt adesea născuți cu ochi albaștri care se transformă în ochi căprui mai târziu, dar depinde mai ales de culoarea ochilor părinților lor. Uneori, culoarea finală a ochilor nu este stabilită până la vârsta de 12 ani.

Bebelușii care se nasc cu ochii căprui nu suferă modificări ale culorii ochillor și își mențîn nuanță neschimbată tot restul vieții. Datorită unui conținut ridicat de melanină, stratul exterior al irisului absoarbe și reflectă lumina ,care are ca rezultat culoarea maro. Apropo, chiar dacă oamenii cu ochi întunecați suferă mai rar de boli ale ochilor, ar trebui să poarte totuși ochelari de soare. În conformitate cu cercetările efectuate de specialiști, persoanele cu ochi căprui sunt de obicei percepute că fiind mai de încredere, în timp ce femeile cu ochi albaștri au mai puține probleme cu negativitatea și depresia.

Cele mai recente cercetări au dovedit că există 16 gene care afectează culoarea ochilor, motiv pentru care este dificil să prezici culoarea înainte de naștere.

  1. Dietă alimentară vegetariană și detoxifierea

Există o teorie în medicină alternativă potrivit căreia culoarea irișilor și sănătatea organelor interne sunt conectate. Această direcție în medicină se numește iridologie, dar întrucât nu are o bază suficientă de dovezi, este considerată pseudoștiința. Însă Dr. Robert Morse, un expert în sănătate care a avut un sfert de milion de pacienți, consideră că cadranul exterior al ochiului este conectat cu sănătatea creierului, în timp ce cercul interior este conectat cu sistemul digestiv. El spune că o mulțime de fructe și legume din dieta personală pot schimbă culoarea ochilor și chiar a creat o serie de videoclipuri dedicate cercetării sale.

Citeste si:  Trucuri care vă ajută să vă găsiți parfumul perfect

Potrivit Dr. Morse, concentrația mare de nuanțe galbene semnifică un număr mare de toxine. Anumite persoane reușesc să își îmbunătățească activitatea sistemului digestiv și aparent culoarea ochilor se schimbă de la verde-maro la un verde mai deschis și mai intens, dar și albul ochilor este mai clar și alb strălucitor. Dr. Morse spune că pigmentul fiecărei persoane este unic și necesită o analiză individuală. El consideră că spanacul ajută la menținerea ochilor tineri și luminoși, mierea poate adăuga nuanțe calde, iar fructele de mare pot face culoarea mai intensă. Celelalte alimente care pot afecta culoarea ochilor sunt uleiul de măsline, ceapa și nucile.

  1. Machiajul și hainele îți pot schimbă culoarea ochilor.

Femeile au instrumente magice pe care le pot folosi pentru a-și schimbă culoarea ochilor și pentru a o face mai intensă. Baghetele lor magice sunt machiajul, îmbrăcămintea, culoarea părului și accesoriile. De exemplu, doamnele cu ochi căprui pot folosi ținute aurii, roz și verde strălucitor pentru a le face să pară nuanță ochilor mai deschisă.

Femeile cu ochi albaștri și cu ochi verzi pot consolida intensitatea culorii ochilor lor folosind turcoaz, smarald și albastru. Nuanțele neutre precum albul, griul și negru vă pot ajută să subliniați culoarea naturală a ochilor. Dacă purtați ochelari, cereți-vă specialistului să vă faceți ochelarii cu o acoperire AR, care neutralizează strălucirea și care permite tuturor să vă vadă clar culoarea ochilor.

  1. Lumina soarelui și locul nașterii

Ochii căprui sunt o culoare comună pe Pământ, 70% din populația planetei are ochi căprui, iar persoanele cu ochi căprui se găsesc pe toate continentele din Australia până în America de Nord. În anumite regiuni, procentul de oameni cu ochi căprui ajunge la 95%, că în Asia, Orientul Mijlociu, America de Sud, Europa de Sud și Oceania. În SUA, 50% din populație are ochii căprui.

Persoanele cu ochi albaștri sunt mai des întâlnite în nordul Europei: Estonia, Danemarca, Finlanda – 85%, Germania – 75% și Marea Britanie – 50%. Uneori, această culoare a ochilor poate fi întâlnită în rândul oamenilor din Orientul Mijlociu. Cercetătorii în genetică de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că irișii albaștri sunt rezultatul unei mutații care a avut loc în urmă cu aproximativ 6-10 mii de ani. Specialiștii sunt de părere că inițial toată lumea avea ochii căprui, dar o mutație a scăzut producția de melanină. Oamenii de știință sugerează că s-a întâmplat mai întâi în zonele din nord-vestul Mării Negre.

Citeste si:  Acidul salicilic: Ingredientul care te scapa de acnee si curata in profunzime

Doar 2% din populația planetei are ochi verzi. Această nuanță s-a format datorită conținutului moderat de melanină și combinației de pigmenți galbeni-maronii. Ochii verzi sunt cei mai frecvenți în Spania, Irlanda, Rusia, Brazilia, Islanda și Pakistan. Cea mai rară culoare a ochilor este cea galbenă, care este rezultatul ochilor care au un pigment lipochrom.

  1. Modificarea cu laser a culorii ochilor

Operațiuni ca aceasta sunt foarte riscante și ar putea duce chiar la orbire, spun specialiștii.Dar în 2011, dr. Gregg Homer a inventat o intervenție chirurgicală cu laser care poate schimbă culoarea ochilor. Cu ajutorul unui laser, celulele melaninei sunt distruse făcând irisii să devină mai deschiși la culoare. Această înseamnă că persoanele cu ochi căprui pot obține ochi albaștri sau gri.

Procedura durează doar 20 de secunde, iar rezultatul final devine vizibil în 2-4 săptămâni. Dr. Gregg Homer a primit această idee de la un dermatolog care îndepărtează semne de naștere și alunițe cu laser. Cercetările au arătat că această operație nu afectează vederea, dar pentru a studia toate efectele secundare, este nevoie de mai mult timp. Medicina încă mai are pași de parcurs până să efectueze în deplină siguranță schimbare culorii ochilor.

  1. Persoanele cu culoarea ochilor cameleon

Unii oameni au ochi care își pot schimbă culoarea. Chiar dacă acest fenomen nu a fost încă studiat în profunzime, toți oamenii de știință încă sunt de acord cu faptul că acesta nu este o boală, ci o particularitate unică pe care o au doar puține persoane. De obicei, persoanele cu ochi verde-albastru sau aramii au culoarea ochilor de tip cameleon. Medicii nu au găsit probleme în ceea ce privește vederea în rândul acestor persoane și nici că acest « dar » ar putea fi moștenit.

Conform cercetărilor, o schimbare consistentă a culorii ochilor este legată de procesele din sistemele nervoase și endocrine și de cantitatea de melanină. Ochii de tip cameleon reacționează la stres, sentimente romantice și oboseală, schimbarea nuanței ochilor poate fi, de asemenea, conectată cu mediul și cu schimbările climatice. Psihologii spun că acești oameni sunt uneori imprevizibili și ciudați.

Articolul precedentAlimente de evitat pentru copii sub un an
Articolul următorMastile faciale preferate de vedete

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau