Poate fi greu de acceptat că nu există un remediu pentru ADHD. Dar, simtomele pot fi gestionate și tratate cu succes.

Cu un tratament adecvat vei vedea îmbunătățiri ale performanței școlare sau la locul de muncă. Se poate ca și relațiile, încrederea și stima de sine să se îmbunătățească, de asemenea.

Deși tratamentul ADHD este adesea asociat cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, acesta nu este singurul tratament disponibil. Terapia, formarea abilitaților speciale și schimbările stilului de viață te pot ajuta, de asemenea, să reduci simptomele ADHD.

Medicamente ADHD

Medicamentul este cel mai frecvent tratament pentru ADHD. Dacă ție sau copilul tău ți se recomandă medicamente, este imortant să monitorizezi simptomele și să raportezi orice reacții adverse Cu aceste informații, medicul tău poate ajuta prescripția până când este găsită doză terapeutică optimă.

Cele două grupe principale de medicamente pentru tratarea ADHD sunt: stimulente și non-stimulente.

Stimultente – tratament ADHD

Poate că este contraintuitiv că cineva care este hiperactiv să ia stimulente. Cu toate acestea, stimulentele reduc hiperactivitatea și impulsivitatea și sporesc atenția.

Stimulanții obișnuiți:

  • Adderall (amfetamină și dextroamfetamină);
  • Concerta (eliberare prelungită de metilfenidat);
  • Dexedtrină (dextroafetamină);
  • Focalin (dexmerilfenidat);
  • Metadat (clorhidrat de metilfenidat);
  • Ritalin (metilfenidat).

Non-stimulente – tratament ADHD

Stimulentele sunt de obicei primele medicamente prescrise în tratarea ADHD dar există și non-stimulente. Le poți alege dacă tu sau copilul ai sau a experimentat efecte secundare negative la medicamentele stimulatoare sau există o îngrijorare cu privire la abuzul de stimulente. Uneori, medicul tău îți poate prescrie atât un stimulent cât și un non-stimulent.

Exemple de medicamente non-stimulante:

  • Stratter (atomoxetină);
  • Wellbutrin XL (clorhidrat de bupropion);
  • Guanfacine (Intuitiv);
  • Clonidină (Catapres);
  • Qelbree (viloxazină).

Strategii comportamentale

Mediul joacă un rol important în gestionarea simtomelor ADHD. Un cadru neorganizat poate agrava simtomele. Un mediu structurat, neaglomerat și previzibil, pe de altă parte, poate ajuta foarte mult.

Iată câteva exemple de strategii comportamentale care funcționează pentru copii și adulți cu ADHD:

Stabilirea rutinelor: dacă ai o rutină simplă și previzibilă pe parcursul zilei înseamnă că sarcinile necesare sunt îndeplinite fără panică. O rutină sănătoasă de dimineață, după-amiază și seara poate sublinia pașii necesari pentru îndeplinirea sarcinilor.

Crearea listelor de verificare: se poate face o listă de verificare pentru fiecare pas care necesită mai multe etape de lucru și pare mai complicat sau stresant. Acționează ca un ajutor de memorie și te ajută pe tine sau pe copilul tău să rămâneți organizați. De exemplu, poți să pui lista de verificare, cu toate lucrurile de care tu sau copilul tău aveți nevoie pentru ziua respectivă, pe ușa de la intrare.

Utilizarea cronometrului: pentru a te ajuta să acorzi atenție temelor sau unui proiect de lucru, setează un cronometru pentru 15 minute (timp dedicat de concentrare). Când sună, faci o mini-pauză apoi setezi din nou cronometrul.

Setarea alarmelor: poți seta alarme pentru a-ți reaminti să iei medicamente sau să mergi undeva. Alarmele pot fi foarte ajutătoare, deoarece reduc nevoia de memento-uri de la alții.

Crearea de grafice: dacă există un comportament sau un obicei pe care dorești să îl incluzi, crează o diagramă cu zilele săptămânii. De fiecare dată când are loc obiceiul stabilit – de exemplu spălatul pe dinți – primești o stea. Atât copii cât și adulții găsesc acest lcru foarte distractiv și acționează ca un memento și un motivator pentru îndeplinirea sarcinilor.

Utilizarea planificatorilor/agendelor: folosirea unei agende ajută la înțelegerea trecerii timpului și la ceea ce este planificat pentru ziua respectivă și marchează termenele limită, cum ar di atunci când avem dead-lineuri.

Citeste si:  4 lucruri care se vor întâmpla atunci când vei începe să bei 3 litri de apă in fiecare zi

Întrunirea părinților – parenting și ADHD

Unii dintre părinți simt că au eșuat cumva că părinte dacă au nevoie de pregătire,insă nu este cazul. Întrunirea părinților îi pregătește să gestioneze comportamentul copiilor cu ADHD.

Prin această întrunire se oferă sprijin emoțional, în timp ce se predau tehnici specifice de disciplină care s-au dovedit a fi eficiente în reducerea problemelor de comportament la copii cu ADHD. Părinții învață adesea cum să stabilească reguli clare care să creeze mai multă structură în viața copilului lor.

Părinții învață, de asemenea, strategii de modificare a comportamentului, cum ar fi modul de utilizare a sistemelor de recompensă pentru a motiva copilul să facă diferite activități și teme. Și, ei învață cum să aplice consecințele naturale și logice într-un mod eficient.

Formarea de aptitudini sociale

Abilitățile sociale pot cauza adesea probleme persoanelor care trăiesc cu ADHD, deoarece simptomele ADHD pot duce la un comportament care pare nepoliticos.

Exemplele nu sunt observarea unor indicii subtile nonverbale, întreruperea impulsivă a interlocutorului sau privitul spre fereastră când cineva vorbește. Un alt exemplu este depășirea granițelor fizice stând prea aproape de oameni.

Niciunul dintre aceste comportamente nu este făcut cu scopul de a fi nepoliticos, iar familia și prietenii apropați apropiați trebuie să înțeleagă acest lucru. Cu toate acestea, poate fi greu să-ți faci prieteni, să te descurci ok la locul de muncă sau să ai întâlniri fără a dezvolta noi abilitați sociale.

Consiliere și psihoterapie
Cercetările au descoperit că terapia cognitiv-comportamentală este eficientă pentru persoanele care au ADHD.

Ajută la dezvoltarea unor noi moduri de comportament în societate. Foarte important, ajută la stima de sine scăzută care afectează multe persoane cu ADHD.

Lucrul cu un consilier sau un terapeut poate fi o modalitate utilă de a aborda problemele care rezultă din viața cu ADHD, inclusiv pierderile de locuri de muncă și problemele în relație. Poate fi util și pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni coexistente cum ar fi depresia și anxietatea.

Poate fi extrem de benefic să vorbești cu un specialist care are cunosctințe solide despre ADHD, pentru a găsi cele mai bune mecanisme de adaptare pentru tine.

Antrenor de dezvoltare personală

Crearea de stuctură în viața ta ar putea ajuta la gestionarea simptomelor. Dar, este greu să stabilești o rutină consistentă și să te organizezi atunci când ai ADHD.

Antrenorii ADHD te ajută să creezi această structură. De asemenea, te pot ajuta să îți stabilești obiective și să înveți noi abilitați cu care să lucrezi pentru a le integra în viața ta.

Antrenorul îți ține companie în timp ce îndeplinești o sarcină dificilă.

Multe persoane care suferă de ADHD se luptă cu sarcini plictisitoare, banale, sau cu mai multe etape, cum ar fi treburile casnice, dezordinea și plata facturilor. S-ar putea să amâne începerea sau să renunțe la un proiect pe jumătate finalizat.

Un antrenor stă în aceeași cameră cu tine în timp ce tu îndeplinești aceste sarcini. Prezența fizică te ajută să te concentrezi asupra sarcinii și îți reduce anxieațea pe care o simți.

Grupuri de sprijin – ADHD

Grupurile de sprijin oferă educație, sprijin emoțional și încurajare pentru părinții copiilor cu ADHD. A fi alături de oameni care îți înțeleg lupta, fără ca tu să fii nevoit să le explici, poate fi un sentiment de apartenența care îți conferă un real confort.

Citeste si:  Studiile arata ca otetul nu este benefic pentru pierderea in greutate

Grupurile de sprijin sunt, de asemenea, un loc grozav pentru a afla despre resursele din zona ta, cum ar fi un medic foarte bun. Uneori grupurile de sprijin au vorbitori invitați, iar alteori pur și simplu vă împărtășiți experiențele.

Acomodare

Când o persoană a fost diagnosticată oficial cu ADHD, este eligibilă pentru acomodare. Asta înseamnă că un copil poate primi acomodare la școală, iar un adult la locul de muncă.

Unora dintre noi ne este rușine să cerem o periodă de acomodare pentru că nu vrem să atragem atenția asupra noastră și să facem mare tam-tam. Cu toate acestea, acomodarea există pentru a ne sprijini. Ea creează un mediu ok, astfel încât să putem obține note bune și să învățăm să lucram cât mai bine.

Exemple de acomodări pentru elevii sau studenții cu ADHD la școală sau facultate sunt: obținerea de ajutor la scrierea în clasă, înregistrarea cursurilor și posibilitatea de a susține examenul într-o sală liniștită. Discută cu profesorii de la școala sau centrul pentru copii cu dizabilitați și cere mai multe informații despre aceste acomodări.

Exemple de acomodare pentru persoanele cu ADHD la locul de muncă: purtarea căștilor cu anularea zgomotului său program de lucru flexibil. Un alt tip de acomodare este să pui semn de „nu deranja” chiar dacă aceasta nu este politica biroului. Discută cu șeful sau HR-ul despre resursele oferite pentru acomodare la locul de muncă.

Schimbări ale stilului de viață

Schimbările stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, persoanele cu ADHD. O modalitate bună de a încorpora aceste schimbări în viața ta este să le faci cât mai plăcute posibil, deoarece motivația este o parte importantă a ADHD. De exemplu, alege un exercițiu care este distractiv pentru tine și nu simți ca si cum ar fi ceva care trebuie făcut de pe lista de responsabilități.

Educația

Învață cât de mult poți despre ce înseamnă ADHD și cum te afectează pe tine sau pe copilul tău. Aceasta este cea mai importantă parte a procesului de tratament.

Dificultățile de a regla atenția, impulsurile și hiperactivitatea, sunt simptomele de bază ale ADHD. Dar cum se manifestă în viața copilului sau în viața ta?
De exemplu, copilul tău visează cu ochi deschiși și ratează instrucțiunile sau este impulsiv și probabil că poate sări în fața mașinii fără să se uite. Când ești o persoană sceptică vizavi de cele mai mari provocări ADHD, faptul că vei cunoaște opțiunile de tratament te va ajuta.

Din fericire, exită informații despre ADHD disponibile, mai multe decât oricând. Noi aici pe verzuliu.ro avem și continuam să dezvoltăm o bază consistentă cu articole despre ADHD. Dar poți descoperi podcasturi, cărți și multe alte site-uri pline de informații despre ADHD. Poți participa și la cursuri sau conferiințe. Amintește-ți întotdeauna să păstrezi un dialog deschis cu medicii.

Tratamentul complementar

Există o varietate de tratamente complementare pentru ADHD care au fost studiate. Niciunul nu s-a dovedit în mod concludent a fi mai eficient decât tratamentul convențional. Este important să discuți despre oricare dintre aceste abordări ale tratamentului complementar pentru ADHD cu medicul tău și cu specialiștii din domeniul sănătății mintale înainte de a le începe.

Iată câteva tratamente complementare pentru ADHD care au fost analizate:

  • Acizi grai Omega-3
  • Melatonină
  • Sunătoare
  • Ginkgo Biloba
  • Acupunctura
  • Terapii de meditație și yoga
  • Neurofeedback

 

Articolul precedentCe este mascarea ADHD?
Articolul următorSpray-ul nazal te poate proteja de COVID-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau