Ni s-a intamplat tuturor sa luam o paine de la magazin si sa aiba un termen de valabilitate foarte scurt. Acest lucru se intampla pentru ca painea nu ajunge imediat din cuptor pe rafturile magazinelor. Reteta de paine facuta acasa este mult mai buna din toate punctele de vedere.

Una dintre cele mai importante probleme, dupa realizarea corecta a retetei de paine, este depozitarea. Multa lume refuza sa manance painea sau cozonacul daca a trecut mai mult de o zi. Acest lucru este cauzat de o depozitare deficitara.

Primul lucru pe care trebuie sa il intelegem este ca painea din comert contine mult mai multe ingrediente decat cele de baza – faina, drojdie, sare, zahar si apa. Cu cat creste numarul lor, cu atat sansele ca painea sa se strice mai repede sunt mai mari. De aceea, vom incepe cu o reteta de paine clasica, perfect rumenita si pufoasa.

Reteta de paine taraneasca alba

Ingrediente

  • 250 g de faina alba
  • 250 ml de apa calduta
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 g de drojdie uscata
  • ulei sau unt (pentru uns tava)

Preparare
Drojdia se dizolva in 50 ml de apa calduta si se lasa intr-un loc ferit de curent timp de 10 minute. Veti sti ca drojdia este activata daca vedeti cum se formeaza niste bule la suprafata amestecului. Acesta este principalul sfat in cazul retetelor de paine. Ca sa va asigurati ca painea va creste, drojdia trebuie sa inceapa sa formeze bule inca din primele minute.

Citeste si:  Clătite din făină de năut cu ciuperci şi spanac

Intr-un bol, vom amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul si sarea. Dupa ce vom face o gaura in mijlocul compozitiei, turnam drojdia si restul de apa. Amestecam in sensul acelor de ceasornic pana obtinem un aluat moale.

Impachetam bolul intr-o punga de plastic si il pozitionam langa o sursa de caldura, la aproximativ 25-30 de grade si o vom lasa acolo 2 ore. Dupa ce aluatul isi va dubla volumul, il veti transfera in tava unsa cu unt sau ulei. Introducem tava in punga si mai lasam aluatul la crescut 30-40 de minute.

In timp ce aluatul aromat creste, incingem cuptorul la 220 de grade. Cand a ajuns la aceasta temperatura, bagam painea pentru 10 minute, apoi setam temperatura la 190 de grade pentru inca 20 de minute. Painea va fi rumenita si va mirosi divin, iar interiorul va fi aerat si pufos.

Citeste si:  Budinca de orez cu mere

Cum depozitam corect painea?

Pericolul cel mai mare al painii este reprezentat de mucegai. Oamenii isi depoziteaza painea intr-o punga. Ei bine, acesta este mediul mucegaiului, umezeaza si caldura. Primul sfat este sa nu depozitam painea intr-o punga de plastic. Cel mai bine este sa o infasuram intr-un prosop sau intr-o punga de panza sau hartie, intr-un loc cat mai uscat.

Ca sa satisfacem si nevoile celor care spun ca ei prefera painea doar proaspata si calda, atunci exista o solutie simpla. Introduceti painea în cuptor cu 10 minute inainte de masa si aceasta isi va recapata suprafata crocanta si interiorul pufos.

Pentru cei care adora sandvisurile, putem felia painea si o bagam in congelator, unde poate sta si o luna intreaga. Cand ne este pofta de un sandvis bun cu sunca, rosii si cascaval, doar introducem painea in toaster si va fi ca scoasa din cuptor.

Toata lumea la masa!

Articolul precedentAcidul salicilic: Ingredientul care te scapa de acnee si curata in profunzime
Articolul următorPui fraged cu usturoi și pătrunjel- o rețetă plină de savoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau