1. Ochii bebelusilor sunt la fel de mari ca ai adultilor

Ochii anormal de mari ii fac pe bebelusi atat de draguti!
Nu este surprinzator faptul ca ochii bebelusilor au 70% din dimensiunea ochilor adultilor. Diametrul ochiului unui bebelus este de aproximativ 16.5 mm in timp ce ochiul adultului are 24 mm. Cea mai semnificativa perioada de crestere a globului ocular este in primul an si inca putin in perioada pubertatii.

2. Au branhii, coada si blana

Nu-ti face griji, bebelusul tau nu este un extraterestru.
Branhii. Cu toate acestea micutul tau a avut la un moment dat fante branhiale cunoscute drept arcade faringiene cand se afla in pantecul tau. Acestea au devenit mai apoi maxilare si oase ale urechii (deschiderile urechii sunt ultimele ramasite ale acestor fante).
Coada. In aceasta perioada, la aproximativ 4 saptamani de gestatie, se poate observa si o coada care se va retrage si va forma „noada” (coccis).
Blana. Cunoscuta sub numele de lanugo este blanita bebelusului tau pe care o vei putea observa la nastere. Acest par fin si pufos acopera intregul corp al bebelusului in pantecul tau pentru a oferi izolatie deoarece bebeusii au rezerve putine de grasime.
Este destul de normal ca bebelusii sa se nasca cu resturi ale acestui par pe diferite parti ale corpului lui. De obicei balan bebelusului tau numita lanuga dispare in primele saptamani de la nastere.

3. Bebeusii se nasc fara ceas biologic

Oricare dintre proaspetii parinti lipsiti de somn iti va spune ca orele de somn ale bebelusilor pot fi complet haotice ei trezindu-se la orele cele mai noportune (chiar si la 3 dimineata). Dar, desi aceasta este o reteta de epuizare pentru tine ca mamica sau tatic, este perfect normal ca un copil sa aiba un tip de somn neobisnuit in primele saptamani. Acest lucru se datoreaza faptului ca nou-nascutii nu au un ciclu cicardian (ciclu nictemeral) – impulsul fiziologic care permite corpului tau sa stie ca trebuie sa doarma noaptea si sa se trezeasca dimineata. Este nevoie de aproximativ 12 saptamani pentru ca un bebelus sa recunoasca in mod corespunszator diferenta dintre noapte si zi sau chiar mai mult, 3-5 luni inainte sa stabileasca noaptea.

Citeste si:  5 ponturi despre hrănirea bebeluşilor

4. Bebelusii se nasc cu mai multe oase decat are un adult

Este greu de crezut ca un nou-nascut care este atat de moale si firav poate avea mai multe oase decat un adult. De fapt bebelusii se nasc cu 300 de oase in comparatie cu un adult care are 206 oase, deoarece multe dintre oasele bebelusilor fuzioneaza pe masura ce cresc in varsta. Totul se rezuma la cartilaje – substanta asemenatoare cauciucului care protejeaza oasele. Bebelusul tau are mai mult cartilaj decat os. Pe masura ce creste cartilajul se transforma in os.

5. Bebelusul tau isi poate aminti pantecul

Un studiu facut pe 100 de femei insarcinate din Olanda, publicat in Child Development a concis faptul ca fetusii retin sunete in faze de timp scurte pana la a 30-a saptamana de sarcina. Fetusii din studiu nu au reactionat la zgomote puternice ce le auzisera pana acum. Ca nou-nascuti bebelusii recunosc vocea mamei lor din pantec si exista dovezi substantiale potrivit carora un nou-nascut nu va reactiona la latratul cainelui din familie intrucat au auzit deja latratul cu 3 luni inainte de nastere.

6. Bebelusii au de trei ori mai multe papile gustative decat un adult

Daca te-ai intrebat vreodata de ce bebelusul tau papa fericit cartof dulce sau nap este pentru ca sugarii au mai multe papile gustative decat au adultii. De fapt bebelusii se nasc cu 30.000 de papile gustative in limba si cerul gurii comparativ cu un adult care are 10.000. De asemenea un bebelus ar putea explica mult mai bine mancarea cu un gust rau: simtul gustului bebelusului mareste aromele ascutite, amare. De aceea bebelusul tau prefera gusturile dulci cum au cartoful si fructele.

Citeste si:  Un ghid al unei mame adevărate care vrea să fie eco-friendly

7. Bebelusii plang cu accent

Daca vei da peste un grup de mame cu copii in Dubai vei putea spune din ce tara sunt bebelusii doar dupa plansul lor?
Probabil ca nu, dar pe cat de nebunesc pare, cercetatorii au descoperit ca bebelusii plang cu accent inca din prima saptamana. Cercetarile publicate in Current Biology au fost pe strigatele a 60 de bebelusi cu parinti francezi si germani si s-a descoperit ca toti bebelusii plangeau cu aceeasi „prozodie” sau melodie folosita in limba lor materna. Bebelusii francezi au plans cu un lilt la sfarsit tipic nativilor francezi, in timp ce bebelusii nemti si-au inceput intens strigatele apoi au renuntat – rasunand modelele de vorbire auzite in Germania.

8. Bebelusii nu au lacrimi

Bebelusul tau va plange mult in primele saptamani de la nastere, dar s-ar putea sa observi ca oricat de rosie devine fata lui micuta, nici o lacrima reala nu va atinge obrajorii. Motivul este ca nou-nascutii au doar suficienta apa in canalele lacrimogene pentru a proteja ochiul, astfel incat nu mai ramane exces pentru a se rostogoli pe obraji. Pe masura ce gandele lacrimogene se dezvolta, lacrimile vor incepe sa apara – de obicei in jurul vartei de 1-6 luni. Poate fi un pic sfasietor pentru mamici dar este un semn perfect snatos.

Articolul precedentEste autism? Primele semne si tratamente importante
Articolul următorDe ce isi inclesteaza bebelusii pumnii si cand ii desclesteaza?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau