Indulcitorii pe baza de plante pot avea un efect negativ asupra sanatatii intestinului, sugereaza un studiu recent.
Zaharul a fost legat de numeroase probleme de sanatate ceea ce face ca utilizarea indulcitorilor artificiali sa fie mai atragatoare, dar acestia nu sunt lipsiti de propriile riscuri.
In loc sa inlocuiesti zaharul cu stevia, recomandam consumul moderat.

Potrivit unui studiu recent din revista Molecules, folosirea steviei, celebra indulcitoare fara zahar, poate contribui la un intestin dezechilibrat.

Cercetatorii au analizat doua forme de stevie, care deriva din familia crizantemelor. Indulcitorul pe baza de plante comercializat, pe care l-au analizat a aratat un efect inhibitor asupra comunicarii bacteriene.

Acest lucru este important deoarece moleculele din sistemul digestiv trebuie sa comunice intre ele pentru functionarea si reglarea ideala a intestinului. Cand acest proces este intrerupt, cercetatorii au observat ca se produce un dezechilibru al intestinului.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca trebuie facute mai multe cercetari, dar au indemnat si industria alimentara sa faca mai multe investigatii inainte de a inlocui zaharul si indulcitorii artificiali cu stevia.

Trecerea la indulcitori fara zahar

Riscurile pentru sanatate ale zaharului adaugat au devenit din ce in ce mai evidentiate si cercetate in ultimii ani, iar consumul ridicat a fost legat de riscuri mai mari pentru:
– cresterea in greutate si obezitate;
– diabet;
– boli cardiovasculare;
– sindromul metabolic;
– boala ficatului gras si non-alcoolic;
– boala Alzheimer in dementa.

Zaharul este in aproximativ 74% din alimentele ambalate.

Acest lucru a dus la o crestere a interesului pentru indulcitorii fara zahar numiti indulcitori non-nutritivi, iar stevia conduce detasat. Un studiu din Journal of Academy of Nutrition and Dietetics, care analizeaza tendintele de cumparare din 2002-2018 in SUA, a constatat o scadere a consumului de zahar si o crestere a consumului de indulcitori non-nutritivi.

Citeste si:  Cum preparam corespunzator produsele ECO

In acest interval de timp, consumul de stevie a crescut de la 0.1% la 26%.

Potentiale efecte secundare

Preocuparile cu privire la consumul de zahar ar putea determina trecerea la indulcitori naturali, dar asa cum arata studiul recent, nu se stie ce efect vor avea in timp indulcitorii precum cei obtinuti din stevie, deoarece sunt destul de noi pe piata.

In plus, fata de potentialul dezechilibru intestinal, pot aparea si alte efecte adverse, potrivit unei revizuiri a cercetarii din Nutrition Journal. Dupa ce au analizat 372 de studii care implica indulcitorii naturali, cercetatorii au gasit urmatoarele:
– apetit crescut;
– crestere in greutate;
– dureri de cap;
– depresie;
– efecte comportamentale si cognitive;
– probleme neurologice;
– risc de nastere prematura;
– efecte cardiovasculare;
– risc de boli renale cronice.

Cu toate acestea, cercetatorii au concluzionat ca, in general, dovezile nu sunt consistente si ca exista numeroase lacune in baza dovezilor. Trebuie facute mult mai multe cercetari pentru a investiga daca acestea sunt ingrijorari pe scara larga, dar intre timp este recomandabil sa oferi atentie acestor indulcitori articiali.

Concentreza-te pe consumul cu moderatie

Multi oameni folosesc indulcitori precum stevia ca o modalitate de a pierde in greutate, dar cercetarile privind eficacitatea acestei tactici sunt slabe in ceea ce priveste dovezile.

De exemplu, o revizuire a cercetarii publicate in Obesity a constatat ca , in studiile observationale, consumul de indulcitori naturali este asociat cu o greutate corporala mai mare si cu boli metabolice, ceea ce inseamna ca poate avea efectul opus fata de ceea ce te-ai gandit. De aceea acesti indulcitori naturali au fost mai folositori in studiile random, controlate, acest lucru se poate datora faptului ca au fost utilizati alaturi de consilierea pentru scaderea in greutate, nu ca strategie independenta.

Citeste si:  Când uităm de la mână pânˊla gură

Corpul asociaza gustul dulce cu numarul mare de calorii si se pregateste pentru o crestere ulterioara a energiei. Cand nu obtine caloriile pe care le asteapta, corpul tine sa compenseze prin cresterea poftei de mancare. Acest lucru poate duce la un consum excesiv si la un risc mai mare de grestere in greutate.

O tactica mai buna este utilizarea steviei si a altor indulcitori cu masura la fel ca in cazul zaharului traditional.

Mancarea si efectele sale

O alta problema care apare odata cu utilizarea excesiva a steviei verzi este ca, desi este un produs pe baza de plante, este inca prelucrata puternic si poate fi in alimente care sunt, de asemenea, mai putin decat ideale atunci cand vine vorba de densitatea nutrientilor.

O abodare mai buna este introducerea mai multor alimente intregi in dieta ta. Mancarea adevarata, impreuna cu alte obiceiuri sanatoase, cum ar fi conexiune sociala, odihna si miscarea te pot face sa te simti mai hranita.

Mai degraba decat inlocuirea zaharului cu stevia verde sau zaharul sanatos, este mai util sa te indepartezi treptat de consumul constant de alimente dulci in ansamblu si sa te indrepti catre alimente cum ar fi fructele si legumele.

Cu alte cuvinte stevia poate fi utila daca incerci sa reduci consumul de zahar dar cercetarile sugereaza ca pot exista ingrijorari daca pur si simplu inlocuiesti zaharul cu stevia. O strategie buna este reducerea zaharului din alimentatie si utilizarea steviei cu moderatie.

Articolul precedentCand trebuie sa faci testul de sarcina
Articolul următorReteta – crema homemade pentru durerea de cap

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau