In momentul in care o femeie afla ca este insarcinata, este coplesita de emotie, de ganduri diverse, temeri, desi, in mod normal, ar trebui sa fie doar motiv de fericire. Incepe sa constientizeze faptul ca vor urma nu mai putin de 9 luni de sarcina (calendaristic vorbind, sunt, de fapt, 10 luni), perioada in care vor avea loc nenumarate transformari la nivelul corpului, dar si al psihicului.

Ce se intampla in fiecare luna de sarcina

Pe masura ce trece timpul, blastocistul (asa este numit fatul la implantarea ovulului fecundat in uter) se transforma in embrion, apoi creste alert fatul pana ajunge la greutatea unui nou nascut (in luna a noua). Iata care sunt transformarile ce apar in cele 9 luni de sarcina si traseul parcurs:

1.In prima luna apar primele simptome de sarcina; blastocismul este mic, masoara intre 0,1 si 0,2mm. Viitoarea mama poate avea greturi matinale si sensibilitate la mirosuri.

2.In luna a doua trece la stadiul de embrion (masoara 2cm si are greutatea de 1gram); se accentueaza starile de greata, durerile de cap, apar poftele alimentare si sunt din ce in ce mai frecvente urinarile.

3.Luna a treia vine cu o noua denumire a celui mic: fat; acum masoara 2,5-6cm, are puf pe cap, incep sa creasca unghiile, creierul este format, raspunde la atingere si duce involuntar mana la gura (fata lui prinde contur). Starile de rau (greata, durere de cap) ale femeii insarcinate incep sa se rareasca.

Citeste si:  Cum afli daca esti insarcinata - Care sunt primele semne ale sarcinii

4.In luna a patra copilul are toate organele formate, iar la finalul lunii ajunge pana la 13cm si 140g. Este luna in care se poate detecta sexul copilului la ecograf.

5.Este luna in care copilul incepe sa semene cu o fiinta umana (e un om in miniatura, de doar 27cm si 450grame). Are auzul bine dezvoltat, stie sa inghita, sa loveasca, sa planga, sughite. In aceasta luna se pot simti foarte bine loviturile celui mic.

6.In luna a sasea apar sprancenele, iar ochii sunt complet formati; are aproximativ 30cm si o greutate de 600grame. Datorita presiunii burtii, viitoarea mama incepe sa resimta oboseala, apar dureri lombare si de picioare (acestea se si umfla), uneori migrene. In aceasta luna apar contractiile Braxton-Hicks, ce pregatesc uterul pentru momentul nasterii.

7.Fatul ajunge la o greutate de 1,4kg si o lungime de 43cm; are plamanii si tractul digestiv bine dezvoltate; este perioada in care se poate pozitiona cu capul in jos, pregatindu-se, astfel, pentru nastere. Pot aparea dificultati in respiratie (femeia insarcinata), datorita presiunii uterului, ce ocupa din ce in ce mai mult loc. Pot aparea hemoroizii, datorita greutatii placentei, ce apasa in partea de jos a abdomenului.

Citeste si:  Ce nu știai despre sare in alimentația bebelușului?

8.Luna a opta este luna in care cel mic va lua cel mai mult in greutate, ajungand la 2,7kg si o lungime de aproximativ 45cm. Desi scheletul este complet format, capul isi modifica dimensiunile, deoarece creierul inca se dezvolta. Arata ca un nou nascut si este pregatit de nastere. Se intensifica contractiile Braxton-Hicks. Daca, din nefericire, apare nasterea prematura, desi se spune ca este cea mai periculoasa luna, sunt sanse mari ca bebelusul sa fie bine, datorita aparaturii avansate si a ingrijirilor medicale. Femeia insarcinata se poate confrunta, in aceasta luna, cu episoade lungi de insomnie, datorita pozitiei inconfortabile.

9.In ultima luna de sarcina copilul ajunge la o greutate aproximativa de 3,5 kg si o dimensiune de 50-53cm. Este perioada in care plamanii inca se dezvolta, pregatindu-se pentru viata din afara uterului. Rinichii produc o cantitate mai mare de urina. Este perioada in care nasterea poate surveni in orice moment, iar viitoarea mama trebuie sa fie atenta la orice semn ce ar putea anunta travaliul: contractii puternice si dese, ruperea apei. Este luna in care nerabdarea ia sfarsit si intalnirea cu micutul este inevitabila.

Articolul precedentServiciu stresant? De lăsat sau de înfruntat?
Articolul următorCum afli daca esti insarcinata – Care sunt primele semne ale sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau