Perioada sarcinii este o perioada frumoasa, plina de emotii diverse, de trairi intense si transformari spectaculoase. Desi este bine ca ea sa treaca firesc, e bine de stiut ca sunt o serie de aspecte de care trebuie tinut cont si o multime de lucruri ce trebuie facute in acest timp. Multe persoane sunt de parere ca femeia insarcinata trebuie sa se odihneasca in tot acest timp, in asteptarea noului membru al familiei, menajandu-se cat poate de mult; ei bine, este inacceptabil ca o persoana activa, de exemplu, sa sa plafoneze deodata pentru urmatoarele 9 luni (10 calendaristice) doar pentru ca este insarcinata; nu, ea are multe lucruri de facut, necesare atat pastrarii unui psihic excelent, cat si necesare dezvoltarii armonioase a bebelusului.

Ce trebuie sa faci in sarcina

Iata o serie de lucruri ce trebuie facute in perioada sarcinii:

1.Imediat ce testul indica o sarcina, este recomandata o vizita la medicul ginecolog, pentru identificare si monitorizare.

2.Trebuie anuntat superiorul de acest fapt; in cazul in care femeia lucreaza intr-un mediu toxic, acesta va trebui sa ii ofere un loc de munca mai putin solicitant si ferit de factori nocivi.

3.Multe persoane gasesc un refugiu in forumurile de profil, gasind intelegere, raspunsuri la intrebari si persoane care se confrunta cu diverse situatii; este o practica relaxanta, din care poti invata multe, daca stii sa triezi informatiile.

Citeste si:  Cu ochii pe bebelus

4.Pentru a avea o sarcina fara probleme, este recomandata efectuarea ecografiilor periodice si a analizelor de sange necesare.

5.Deoarece se stie ca sarcina creste riscul aparitiilor cariilor dentare, este necesar un consult stomatologic, pentru a primi recomandari de ingrijire in perioada sarcinii. Este mai bine sa previi, decat sa tratezi, deoarece sunt numeroase restrictii in ceea ce priveste tratamentele stomatologice in perioada de sarcina (fiind interzise anumite substante ce se folosesc pentru rezolvarea anumitor afectiuni).

6.Trebuie ales spitalul, in functie de urmatoarele aspecte: medicul care urmareste sarcina sa poata practica in acea institutie, posibilitatea vizitarii de catre tata, financiar (daca este vorba despre un spital particular), confortul din salon (numarul de paturi, toaleta etc.).

7.Vestea cea mare este bine sa fie raspandita si impartasita dupa primele trei luni de sarcina, cand riscurile sunt mult diminuate (in cazul in care femeia are un serviciu la care nu e expusa factorilor nocivi, acum este momentul sa anunte faptul ca este insarcinata).

8.Daca exista posibilitatea, este bine sa fie urmate niste cursuri in cadrul maternitatii, cursuri ce ofera o multime de raspunsuri si pregateste (fizic si psihic) viitoarea mama.

Citeste si:  7 semne ale depresiei post-natale care iti pot afecta sanatatea

9.Inca de cand incepe bebelusul sa miste, este necesara o monitorizare; desigur, vor fi zile in care el va fi mai energic si zile in care va fi mai lenes. Este important sa nu treaca o perioada lunga de timp fara sa ii simti loviturile.

10.Pe parcursul sarcinii se poate afla sexul bebelusului (asta daca viitorii parinti nu doresc sa aiba o surpriza si vor sa pregateasca din timp cele necesare micutului) la ecograf (in saptamanile 18-26, in functie de dezvoltarea copilului si de pozitia lui).

11.Plimbarile si miscarile fizice usoare sunt recomandate in perioada sarcinii, acestea pregatind corpul pentru travaliu; in plus, vor ajuta la refacerea mai rapida (dupa nastere).

12.Impreuna cu medicul care urmareste sarcina se stabileste metoda nasterii (naturala sau cezariana), tinand cont, desigur, de mai multi factori precum marimea copilului, daca are cordonul ombilical infasurat sau nu, greutatea femeii, afectiuni medicale etc.

13.Trebuie pregatit bagajul pentru spital din timp (in functie de maternitate, in linii mari, va contine: scutece, servetele, hainute pentru bebelus, produse de igiena, absorbante, lenjerie pentru mama);

14.Este necesara o monitorizare a contractiilor si o atentie sporita, pentru a sti exact cand trebuie mers la spital.

Articolul precedentCe analize medicale si tratamente sunt recomandate in timpul sarcinii
Articolul următorSarcina – primul trimestru

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau