Trimestrul al doilea de sarcina este considerat cel mai frumos de majoritatea mamicilor, pentru ca desparte primul trimestru cu emotiile si starile sale neplacute, de greutatea trimestrului al treilea. El se intinde din saptamana 14 de sarcina pana in saptamana 26 inclusiv. In aceasta perioada viitoarea mamica si bebelusul au trecut cu bine peste inceputul stresant al sarcinii, si incep sa se bucure cu adevarat de noua viata. Vizitele medicale sunt pline de suspans in asteptarea ecografiilor pentru a vedea bebelusul, a-i asculta bataile inimii si a-i observa evolutia. Viitoarea mama are deja increderea in ea si starile de neliniste sunt din ce in ce mai rare, fluctuatiile hormonale se reduc si sunt inlocuite cu o stare energica si buna-dispozitie. Tot in aceasta perioada se poate afla sexul bebelusului, moment asteptat cu suspans de intreaga familie. Miscarile bebelusului se simt din ce in ce mai puternice si creeaza o legatura unica intre el si mama.

Dezvoltarea fatului in trimestrul al doilea de sarcina

Fatul isi continua dezvoltarea si atinge progrese importante in drumul spre maturizare completa. Astfel, in saptamana 14 de sarcina se poate determina cu exactitate sexul copilului iar in saptamanile 15-19 de sarcina se dezvolta oasele, reflexul de supt, cresc primele fire de par si se incepe acumularea de depozite de grasime. Din saptamana 20 de sarcina si pana la terminarea trimestrului al doilea, fatul se dezvolta din ce in ce mai mult, loveste si se misca mai des, aude vocea mamei si o recunoaste, incepe sa isi miste ochii, sa inghita si sa isi dezvolte papilele gustative. Tot in trimestrul doi de sarcina se formeaza amprentele digitale si ale picioarelor, iar organele reproducatoare cunosc o dezvoltare importanta pana la atingerea stadiului complet. In continuare se vor dezvolta pana la finalul sarcinii plamanii si sistemul nervos.

Mama in trimestrul al doilea de sarcina

Desi trimestrul al doilea pare putin mai relaxat decat primul, corpul mamei resimte schimbari importante datorate avansarii sarcinii precum si pentru pregatirea aducerii pe lume a bebelusului. Astfel, abdomenul si sanii incep sa isi mareasca dimensiunile, si incepe treptat cresterea mamei in greutate. Pielea poate prezenta primele afectiuni si schimbari, cum ar fi petele, vergeturile, venele varicoase sau acneea. Poate creste tensiunea arteriala, si unele mame pot resimti crampe musculare sau umflarea picioarelor. In functie de afectiunile medicale si starea de sanatate a mamei, in trimestrul al doilea isi pot face aparitia si alte simptome neplacute, care pot necesita si tratamente medicale. Astfel, desi au fost depasite starile de greata sau temerile ingrijoratoare, trimestrul al doilea poate aduce o noua gama de senzatii si neplaceri. Tot in acest trimestru se instaleaza instinctul de cuib al mamei care incepe a decora si a pregati casa si venirea bebelusuli, desi momentul nasterii nu este atat de aproape. De asemenea, este necesara schimbarea garderobei cu haine potrivite noilor dimensiuni ale mamei. Dieta si stilul de viata trebuie mentinute ca in primul trimestru al sarcinii, acordand o mare importanta alimentelor consumate, igienii, miscarii si produselor folosite. Sangerarile nazale si gingivale, mancarimile si amorteala unor zone ale bratelor si picioarelor, precum si problemele legate de somn, sunt considerate normale in aceasta perioada a sarcinii. Dupa cum va mentiona si doctorul, marea majoritate a simptomelor neplacute resimtite de mama vor disparea dupa nastere, sau pe parcursul revenirii corpului dupa nastere. Printre sfaturile acestuia se intalnesc recomandarile de miscare, de a evita cofeina, alcoolul, medicamentele, de a nu dormi ziua pentru a putea dormi mai usor noaptea, de a manca sanatos si a evita starile anxioase sau stresante. Trimestrul al doilea este propice relaxarii in vederea pregatirii pentru trimestrul final al sarcinii.

Articolul precedentSarcina – primul trimestru
Articolul următorDieta alternativa – The Alternate Day Diet

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau