Când vezi un scaun verde în scutecul copilului tău te face să te întrebi dacă nu are probleme de sănătate. Din fericire, scaunul verzui este natural pentru un nou-născut și de obicei nu reprezintă nici un motiv de îngrijorare. Citește mai multe despre diferitele cauze care pot face ca scaunul bebelușului să fie verde.

Care sunt culorile normale ale scaunului bebelușilor?

Primul scaun al nou-născutului va fi de culoare negru-verzui și de o consistență tare, (potrivit spuselor doctorului Linda Folden Palmer, autoarea cărții Scaunul bebelușului: Ce vă poate spune pediatrul?), numit meconium, și este format din tot ceea ce bebelușul a ingerat în timp ce a stat în pântece, inclusiv lichidul amniotic, vezica biliară și celulele pielii. În următoarele zile, scaunul începe să aibă o culoare verde similară cu cea a armatei, apoi devine galben muștar (dacă copilul este alăptat la sân) sau maro-brun (dacă copilul este hrănit cu lapte praf).
Dr. Palmer remarcă faptul că scaunul bebelușului poate avea un aspect foarte diferit și, totuși, apariția rară a unui scaun verde este complet normală. Dacă bebelușul tău mănâncă suficient și dacă scaunul verde nu apare la fiecare schimbare de scutec – probabil că nu este nevoie să mergi la medicul pediatru.

De ce este scaunul bebelușului meu verde?

Fierea este cea care conferă scaunului culoarea brună. Atunci când scaunul este trecut prin tractul digestiv prea repede, mâncarea nu este digerată prea bine, ceea ce duce la o nuanță verzuie, spune dr. Palmer. Iată câteva posibile cauze ale apariției scaunului verzuliu la copii?

Citeste si:  Cum trebuie ingrijita pielea in timpul sarcinii. Trucuri pentru gravidute!

Schimbările consistenței laptelui matern pe parcursul unei sesiuni de alăptare.

Sânii tăi produc mai întâi un lapte mai consistent cu un conținut scăzut de grăsimi și cu conținut ridicat de zahăr, iar apoi se transformă într-un lapte cu conținut ridicat de grăsimi și calorii pe măsură ce alăptarea progresează. Dacă copilul tău este hrănit de obicei pentru o perioadă scurtă de timp, acesta poate primi mai mult lapte de calitate superioară decât un lapte mai slab din punct de vedere nutritiv. Acest lucru s-ar poate întâmpla, și atunci când mama alternează sânii de alăptat prea repede. Prea mult lapte care nu este suficient de consistent poate duce la apariția gazelor și a scaunelor verzi și spumoase.

Boala

Dacă scaunul verde arată ca o diaree sau conține mucus, cel mai probabil există ceva care îl irită pe micuțul tău. „Uneori, bebelușii au o reacție la stres sau poate fi vorba de indigestie”, spune dr. Palmer. Dacă alăptezi, menține un program regulat de hrănire; laptele matern ajută copiii să își formeze anticorpi care îi ajută să se vindece mult mai repede.

Intoleranța la mâncare

Potrivit spuselor doctorului Palmer, o cauză principală a apariției scaunului verde este intoleranța alimentară – la un aliment din dieta mamei, sau poate fi vorba de laptele praf cu care este hrănit bebelușul. „Primul ingredient la care bebelușii pot face intoleranță este laptele de vacă”, spune ea, deși multe alte alimente, băuturi sau medicamente ar putea provoca o asemenea reacție. Dacă copilul tău suferă de intoleranță alimentară, este posibil că acesta să se confrunte cu eczeme și să pară supărat imediat după ce este hrănit.

Citeste si:  Lectii pe care le putem invata de la copiii nostri

Alimentele verzi

Bebelușii care sunt alăptați pot avea un scaun verde dacă mama consumă frunze verzi de salată ori spanac sau colorant alimentar verde. Odată ce copilul începe să mănânce alimente solide de culoare verde, (cum ar fi piure de mazăre sau spanac) acestea îi pot nuanța scaunul.

Suplimente de fier

„Apariția scaunului de culoare verde închis după primele zile în care acesta consumă suplimente de fier provine cel mai probabil de la unul din aceste suplimente”, indiferent dacă aceste suplimente sunt administrate mamei sau bebelușului, spune dr. Palmer.

Aport insuficient de lapte

Dacă un bebeluș care este alăptat nu primește suficient lapte, scaunul poate deveni de culoare verde. De asemenea, acesta nu o să aibă scaun în mod regulat (nou-născuții ar trebui să aibă scaun de cel puțin 3-4 ori pe zi), nu va lua în greutate și s-ar putea să fie agitat sau somnoros. Sună-ți imediat medicul obstretician-ginecolog sau consultantul de lactație dacă ești îngrijorată că bebelușul tău nu mănâncă suficient.

Alte cauze ale apariției scaunului verde

Potrivit spuselor doctorului Palmer, nou-născuții care au fost tratați pentru icter prin fototerapie sunt predispuși să aibă un scaun verde. De asemenea, apariția dinților, ar putea provoca un scaun de nuanță verzuie, din moment ce bebelușii cărora le apar primii dinți înghit foarte multă salivă. În cele din urmă, „unii părinți observă apariția scaunului de culoare verde imediat după vaccinări”, adaugă dr. Palmer.

Articolul precedentCum să eviți inhalarea toxinelor ascunse în timpul sarcinii?
Articolul următorMedicina homeopata – Arnica: Prezentare generala, utilizari si beneficii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau