Multi parinti pretuiesc sansa de a vedea bebelusii lor prin intermediul ultrasunetelor in timpul sarcinii. Ei se bucura de sansa de a-si vedea micutii in timp real, mai ales atunci cand acestia prezinta abilitati precum lovitul, fluturarea sau suptul degetului mare.

Parintii pot fi martori la dezvoltarea bebelusului in uter mai mult ca oricand, dar se pot intreba totusi cat de multe poate face un bebelus cand este inca in uter. Stim ca bebelusii pot practica suptul inca din uter si ca pot inghiti.

Plang bebelusii atunci cand sunt in burtica?

Stim cu totii ca bebelusii petrec o perioada semnificativa de timp plangand atunci cand sunt in afara uterului, dar incep se antreneze de la inceput, inca de pe vremea cand sunt in uter?

Ce fac bebelusii in burtica unei mamici?

Cercetatorii au inceput mai intai sa fie curiosi de modul in care bebelusii raspund in burta unei mame atunci cand au observat ca aproape imediat dupa nastere, bebelusii prefera vocea mamei lor. Au retinut bebelusii vocile mamelor in uter sau au stiut pur si simplu care sunt mamele lor?

Stim acum ca bebelusii incep sa invete si sa raspunda lumii exterioare in timp ce sunt in burtica. Studiile ne-au aratat ca bebelusii incep sa raspunda mult mai devreme decat ne-am putea astepta atunci cand sunt inca in burtica.

Un studiu din 2015 a constatat, de exemplu, ca cel mai devreme raspuns al unui bebelus aflat in burtica a fost la 16 saptamani, ceea ce este de fapt inainte ca urechile sa fie chiar pe deplin dezvoltate. Studiul a constatat, de asemenea, ca daca vorbesti cu bebelusul atunci cand este in burtica atunci acesta va lovi cu piciorul si prin urmare se va misca mai mult.

Stim acum ca bebelusii invata despre lumea exterioara inca din uter. Ei raspund la stimulii externi, cum ar fi sunetele, miscarea mamei, lumina si tatal care mangaie burtica.

Citeste si:  Problema comparaţiei

Bebelusii in uter pot fi uimiti, se pot deplasa, pot urina sau pot cadea in cap. Este dificil de spus daca un copil plange de fapt in uter din cauza lichidului amniotic pentru ca in uter nu prea ar avea prea multe de care sa se planga.

Ce se intampla cand un copil plange?

Desi s-ar putea sa te gandesti la plans ca la ceva destul de simplu, exista multe lucruri care fac plansul sa nu fie astfel. Ca bebelusul sa poata plange trebuie sa existe o multime de coordonate intre mai multe sisteme ale corpului, inclusiv muschii fetei, reglarea cailor respiratorii si respiratie.

Principalul lucru care trebuie sa aiba loc pentru ca un bebelus sa planga este un fel de vocalizare – adica un sunet. Un studiu din 2004 a demonstrat ca exista atat o componenta non-vocala cat si o componenta vocala a plansului.

Asadar cand un copil incepe sa invete cum sa planga in burtica, de fapt este vorba despre partea non-vocala a plansului.

Asadar plansul este mai mult decat pare. Plansul de fapt reprezinta faptul ca bebelusul tau:

  • recunoaste anumiti stimuli externi
  • proceseaza un fapt ca ceva potential daunator sau amenintator, prin urmare, un stimul negativ
  • reactioneaza la stimuli printr-un set de paterne, de la indepartarea fizica la constientizarea senzoriala a creierului

Plansul este literalmente un mecanism de supravietuire. Creierul se asigura ca bebelusul va fi capabil sa semnaleze parintilor ca are nevoie de ajutor, ca este in dificultate sau ca trebuie ferit de o situatie amenintatoare.

Bebelusii care plang in burta mamei

Raspunsul scurt este ca da, bebelusii plang in pantece. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu sunt siguri in ce masura exacta deoarece, evident plansul nu este acelasi in burtica pentru bebelus.

Citeste si:  Cand trebuie sa faci testul de sarcina

Plansul unui bebelus in uter este diferit de cel in afara uterului.

Acelasi studiu din 2004 a continuat si a comparat comportamentele unui copil in afara uterului cu comportamentele unui copil in interiorul uterului.

Au fost identificate 5 stari totale pe care bebelusul le are:

– treaz activ
– stare activa
– plangand
– somn linistit
– treaz linistit

Dintre aceste 5 stari doar primele 4 se credea ca exista si in uter. Cu toate acestea, studiul a inregistrat de fapt ceea ce parea sa arate ca un copil plangand in uter.

Plansul neonatal

Plansul neonatal are o serie de asemanari cu plansul ex-uter:
– miscarile corpului
– incruntare
– grimase
– inspira si expira repede
– componente fizice

Asadar ce face diferita intre cele doua tipuri de plans?
Principala diferenta este ca bebelusul nu este inca destul de capabil sa scoata un sunet.

Cand incep bebelusii sa planga in burtica?

Medicii stiu ca bebelusii dezvolta toate premisele necesare pentru a plange pana la 20 de saptamana de sarcina. In acest moment, fatul are miscari de respiratie coordonate, isi poate deschide maxilarul, isi misca barbia si poate scoate limba. De asemenea poate inghiti.

Deoarece bebelusii se nasc frecvent prematur, doctorii stiu ca inca de la 24 de saptamani , bebelusii pot produce sunete de plans si pot raspunde zgomotelor din jurul lor.

Plansul este o etapa importanta a dezvoltarii unui bebelus si reprezinta un efort coordonat intre mai multe sisteme din corp. Un bebelus incepe sa-si dezvolte toate simturile (atingere, miros, auz) si practicarea miscarilor chiar si in interiorul uterului si are toate abilitatile de a imita plansul la 20 de saptamani de sarcina.

Articolul precedentDIY. Argila bentonitica pentru detoxidierea picioarelor. Reteta.
Articolul următorCe se intampla daca porti un corset modelator?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau