Antibioticele sunt adesea prescrise pentru boli frecvente la copii, cum ar fi sinuzita si infectii ale urechii.
In unele cazuri, precum infectiile bacteriene, antibioticele sunt esentiale pentru ca bebelusii sa se vindece.
Cu toate acestea, un studiu arata ca utilizarea frecventa a antibioticelor in primii doi ani de viata poate fi asociata cu un risc crescut de aparitie a problemelor de sanatate.

Antibioticele sunt utilizate pe scara larga in tratarea rapida si eficienta a unor boli ale copilariei. Dar noile cercetari indica faptul ca utilizarea antibioticelor in primii doi ani de viata ar putea duce la alte probleme de sanatate.

Un studiu recent publicat in revista Mayo Clinic Proceedings evidentiaza riscurile utilizarii medicamentelor antibiotice la copii cu varsta sub doi ani. Studiul constata ca aceste medicamente pot creste prevalenta problemelor de sanatate, cum ar fi astmul, alergiile, boala celiaca si obezitatea mai tarziu in viata.

Desi cauza exacta este necunoscuta, se presupune ca modificarile intestinale cauzate de utilizarea antibioticelor sunt de vina. Potrivit studiului, concluziile sunt in concordanta cu ipoteza ca compozitia microbiomului – trilioane de microorganisme benefice care traiesc in si pe corpul nostru – joaca un rol important, chiar critic, in dezvoltarea imunitatii, metabolismului si comportamentului.

Este important de retinut ca rezultatele studiului sunt departe de a fi concludente in ceea ce priveste demonstrarea cauzalitatii si ca multi factori de baza ar putea contribui la riscul crescut de a dezvolta anumite probleme.

Riscul de a evita antibioticele cu adevarat necesare este foarte mare

Desi acest lucru poate suna alarmant, este important sa retineti ca riscurile renuntarii la antibiotice atunci cand sunt cu adevarat necesare depasesc cu mult aceste potentiale complictii. Daniel Ganjian, medic pediatru la Centrul de Sanatate Providence Saint John din Santa Monica, California spune: „Medicii trebuie sa fie atenti la identificarea cauzelor virale versus bacteriene ale bolilor si sa prescrie doar antibiotice pentru acestea din urma. Dar daca un copil are o infectie bacteriana, ar trebuie sa fie tratat cu antibiotice inainte ca acestea sa progreseze si sa se inrautateasca.

Citeste si:  9 motive pentru care ar trebui să faceţi sex zilnic

Problemele de sanatate precum pneumonia, sepsis, meningita si chiar infectii ale ranilor se pot transformna in boli mortale, in special la copii. In astfel de cazuri, in care un copil este grav bolnav, numai este timp sa ingrijoreze posibilele complicatii; antibioticele sunt in mod clar cea mai buna cale.

Ceea ce acest studiu incurajeaza parintii si medicii este utilizarea redcerea utilizarii excesive a antibioticelor. In general aceasta este deja o problema mai mica decat era odata. De la descoperirea tulpinilor bacteriilor rezistente la antibiotice in 1995, procentul copiilor sub 4 ani care au folosit cel putin un antibiotic in cursul anului a scazut de la 47.9% la 38.1% in 2000.

Folosirea abordarii „asteptam si vedem”

Intr-un efort de a reduce supraprescrierea antibioticelor, medicii pot recomanda parintilor sa adopte o abordare de genul „asteapta si vezi„, chiar si pentru un copil care in mod evident este bolnav. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de multe ori, poate fi exgrem de dificil sa se faca distinctia intre o boala virala, care nu poate fi tratata cu antibiotice si una bacteriana in privinta careia folosirea antibioticelor este solutia corecta.

Parintii pot intreba medicul pediatru despre remediile naturale precum mierea (in cazul copiilor cu varsta de pe peste 12 luni), solutie salina nazala si utilizarea unui vaporizator. Sau puteti intreba daca nu este mai bine sa asteptati cateva zile inainte de a decide daca copilul poate combate infectia fara medicamente. Puteti incepe administrarea de antibiotice daca nu exista nici o imbunatatire pana atunci sau puteti incepe antibioticele imediat daca starea de sanatate a copilului se inrautateste.

Citeste si:  Copiii? Stresaţi?

Acest lucru este valabil mai ales in cazul unei infectii a urechii (prima cauza a prescriptiilor de antibiotice la copii, conform CDC). Este intotdeauna o idee buna sa vedem daca lucrurile se rezolva de la sine fara un antibiotic, mai ales daca copilul dumneavoastra are infectii ale urechii recurente.

Varsta conteaza

De asemenea, studiul a constatat ca atunci cand antibioticele au fost prescrise copiilor cu varsta sub sase luni, prevalenta anumitor probleme de sanatate a crescut si mai mult. Riscul de aparitie a dermatitei atopice a crescut pentru ambele sexe, riscul de astm apare la fetite si riscul de alergie alimentara la baieti. Acesta este un argument puternic pentru pastrarea bebelusilor inauntru pentru cat mai mult timp posibil dupa nastere si asigurarea unei igiene perfecte, cum ar fi spalarea mainilor tale iainte de a atinge bebelusul si solicitand persoanelor bolnave sa evite vizitele.

Ce inseamna asta pentru tine

Este important de retinut ca acest studiu nu a analizat variantele care pot afecta sanatatea sugarilor, cum ar fi dieta sau prescriptiile pentru medicamente suplimentare. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina daca exista o relatie cauza-efect intre utilizarea antibioticelor la copii si o prevalenta crescuta a bolilor in copilarie, cum ar fi astmul si alergiile.

Cand copilul tau este bolnav, mai ales daca are 2 ani, este o idee buna sa colaborezi cu medicul copilului tau pentru a stabili daca este necesar cu adevarat un antibiotic sau daca acesta este prescris ca „remediu rapid”. O abordare atenta prin asteptare este recomandata astazi de majoritatea expertilor in sanatate, ca modalitate de a te asigura ca aceasta actiune este necesara pentru a-l face pe micutul tau sanatos.

Articolul precedent9 simptome ale dezechilibrului hormonal care iti distrug aspectul
Articolul următorDepresia postpartum poate persista pana la 3 ani dupa nastere

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau