1. Este declansat de o scadere a hormonilor

Procesul de producere a laptelui matern incepe inca de la doua luni de sarcina, deoarece corpul tau are nevoie de putin timp pentru a se adapta la modificarile celulare si a forma „conductele” de lapte. Totul va fi gata pana la sfarsitul sarcinii. Multe femei au deja scurgeri de lapte inainte de nastere insa in general atunci cand se naste copilul sanii sunt pregatiti pentu alaptare. Motivul este ca odata indepartata placenta, nivelul de hormoni scade si prolactina este activata trimitand un mesaj catre sani cum ca a venit momentul mult asteptat de 9 luni alaptare.

2. Pentru a produce lapte matern ai nevoie de apa

O mare parte din corpul nostru este formata din apa. Femeile deshidratate produc mai putin lapte, motiv pentru care daca esti o mamica si alaptezi iti recomand un aport crescut de apa deoarece s-ar putea ca organismul tau sa fie mai insetat decat iti poti da seama si sa ai dureri de cap iar cantitatea de lapte sa fie mica.

3. Exista trei tipuri diferite de lapte matern

Colostrul este primul lapte matern care este eliberat atunci cand copilul tau se hraneste pentru prima data. Este gros, de o culoare galbuie si are de 3 ori cantitatea de proteine si anticorpi. Urmeaza dupa aceasta perioada urmatoarele doua tipuri de lapte. Primul este laptele matern de tranzitie – lapte matern din sanii tai pe care bebelusul il bea. Este mai apos, albastrui si contine in mare parte lactoza si proteine. Urmeaza laptele matern matur – laptele bogat in grasimi pe care bebelusul tau il bea la final. Acesta ajuta sa se umple de calorii.

4. Laptele matern nu este niciodata la fel

Laptele matern nu numai ca variaza de la femeie la femeie ci si la aceeasi mamica varianza in diferite momente ale zilei chiar si de la san la altul. Nu exista nici o modalitate de a duplica exact compzitia laptelui matern dintr-o anumita perioada deoarece se schimba chiar si de la alaptare la alaptare. Este uimitor nu?

Citeste si:  Părinţii divorţaţi şi copiii răsfăţaţi

5. Laptele difera in functie de baietei si fetite

Studiile au aratat faptul ca si compozitia laptelui este diferita atunci cand copilul este baietel, comparativ cu o fetita. Pentru baieti, laptele este mai dens cu un nivel mai scazut de zahar si un nivel mai mare de grasimi si proteine. La fete, laptele primeste mai mult calciu si sanii produc mai mult lapte in general.

6. Laptele matern contine 2 tipuri de proteine

Zerul si cazeina sunt cele doua tipuri de proteine ce le gasim in laptele matern – zerul avand capacitati uimitoare de combatere a infectiilor

7. Cantitatea de lapte matern se adapteaza situatiei

Cu cat alaptezi mai des cu atat corpul tau va produce mai mult lapte. De asemenea, atunci cand are loc intarcarea sau reducerea numarului de alaptari, cantitatea de lapte pe care corpul o produce se va micsora treptat deoarece corpul stie cat de mult lapte trebuie sa produca – uimitor.

8. Vitaminele si alcoolul sunt in laptele matern

Laptele matern contine doar vitaminele care se afla in corpul tau motiv pentru care este important sa ai grija de propria sanatate cat timp esti gravida sau alaptezi. Poti sa iti demonstrezi tie acest lucru: ia vitamina B si laptele matern va capata culoarea galbui stralucitor. Urmele de alcool sau medicamente apar si in laptele matern, motiv pentru care va rog sa nu consumati alcool cat timp alaptati sau sunteti gravida. Daca fumezi vei produce mai putin lapte decat o mamica nefumatoare.

9. Laptele maten este un booster pentru IQ si imunitate

Oamenii de stiinta cred ca laptele matern poate creste valoarea IQ bebelusilor cu pana la 8 puncte in comparatie cu cei care nu sunt alaptati. Elementele nutritive ajuta la dezvoltarea creierului si abilitatilor mentale. Insasi actiunea de alaptare ajuta la dezoltarea lor. Anticorpii din laptele matern fac, de asemenea, cel mai bun scut de protectie impotriva infectiilor si bolilor. Alaptarea are ca scop scaderea riscului de obezitate mai tarziu in viata.

Citeste si:  Depresia postpartum poate persista pana la 3 ani dupa nastere

10. Laptele matern este tratamentul natural pentru bebelusul tau

Laptele matern este cel mai bun tatament din viata unui om. Chiar si alaptati bebelusii pot raci sau avea diferite infectii – Vezi 6 probleme comune pe care fetita ta le poate avea „acolo jos” si ce poti face. In acest caz laptele matern se adapteaza pentru a ajuta bebelusul sa lupte impotriva racelii sau infectiei. Cercetarile au aratat ca saliva bebelusului este cea care declanseaza sanlu de la care sa hraneste sa creeze anticorpi specifici problemei pe care o are fiind eliberati in lapte.

11. Alaptarea ajuta si mamicile

Alaptarea si producerea de lapte matern s-a dovedit ca scade riscul de cancer mamar, ovarian sau osteoporza (in perioada alaptarii). De asemenea, poate ajuta mamicile cu dabet (controlarea naturala a glicemiei) si ajuta la micsorarea uterului pentru a ajunge la dimensiunea initiala. Acest minunta moment din viata unei femei poate scadea sangerarea, previne depresia postnatala prin cresterea cantitatii de prolactina – hormonul de relaxare.

12. Poti transforma laptele mamar in branza

Bine, nu este atat de buna dar la fel ca orice lapte este posibil din punct de vedere tehnic. U cunoscut bucatar din Bucuresti a facut acest lucru cu laptele matern al sotiei sale rezultand o branza care aparent era un pic dulce, destul de moale si „blanda”.
Tu crezi ca poti manca asa ceva la restaurant? Astept raspunsul tau in comentarii.

Articolul precedent6 probleme comune pe care fetita ta le poate avea „acolo jos” si ce poti face
Articolul următor10 sfaturi pentru a invata copilul tau sa vorbeasca mai mult, mai repede

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau