Este o adevărată dezbatere între iubitorii legumelor: Sunt cele crude mai sănătoase decât cele gătite?Pe de o parte, fanii curentului raw îţi vor spune că prin gătire vei pierde toate vitaminele din legume şi se vor distruge enzimele. Dar ca şi în alte cazuri, lucrurile nu stau tocmai aşa. Da, legumele crude ar trebui consumate în cantităţi cât mai mari, însă la fel şi cele sotate, gătite la aburi, pe grătar sau la cuptor, fiindcă cercetările au arătat că prin gătire, se penetrează pereţii rezistenţi ai anumitor celule, astfel că nutrienţii sunt absorbiţi mai uşor. Asta chiar este ceva folositor, nu? Încearcă aceste cinci legume, care prin gătire devin şi mai sănătoase

1Morcovii

Desigur că ştii că morcovii sunt foarte buni pentru ochi, însă ştii şi de ce? Este vorba de beta-caroten, componentă care dă morcovilor culoarea lor portocalie. Aceasta este transformată de corp în vitamina A, care este esenţială pentru o vedere bună, un sistem imunitar puternic şi o piele sănătoasă. În 2002, cercetătorii au aflat că gătind morcovii, cantitatea de beta-caroten absorbită în organism creşte simţitor.

2Roşiile

În afară de sucul de roşii, bulion şi chetchup, probabil că mănânci roşii gătite şi sub altă formă. Dacă nu, ar trebui să începi să faci asta de acum înainte. În cazul în care consumi doar roşii proaspete, înseamnă că beneficiezi de doar 4% din cantitatea de licopenă, puternicul antioxidant conţinut de aceasta legumă, care de fapt este un fruct… Asta pentru că roşiile crude au celule cu pereţi rezistenţi, care împiedică organismul să absoarbă complet licopenul. Odată ce roşiile sunt gătite, licopenul devine uşor de extras.

Citeste si:  Iubirea sau profesia? Familia sau locul de munca?

3Spanacul

Ce anume din spanac îl făcea pe Popeye să capete acei muşchi fantastici? Probabil că vei spune fierul şi ai dreptate, însă probabil că este vorba şi de acidul folic, un tip de vitamină D, esenţială pentru creşterea celulelor şi regenerarea sănătăţii, care se găseşte în legumele de culoare verde închis. Prin gătirea spanacului, nu creşte nivelul de acid folic – atunci când este preparat la aburi, nivelul acestuia rămâne constant. Şi atunci care este şmecheria? Spanacul este foarte voluminos, însă atunci când este gătit scade foarte mult, astfel că vei consuma o cantitate mai mare, deci, mai mult acid folic.

4Asparagus-ul

Aceste tulpini verzi conţin o grămadă de vitamine care luptă împotriva cancerului, cum ar fi vitaminele A, C şi E, cât şi acid folic, însă faptul că asparagusul conţine celule cu pereţi rezistenţi, face ca organismul nostru să absoarbă greu aceşti nutrienţi sănătoşi. Prin gătire pereţii celulelor sunt penetraţi, astfel că vei putea beneficia de mai multe vitamine.

Citeste si:  7 alimente afrodisiace care îţi vor îmbunătăţi viaţa sexuală

5Dovleacul

Ştim că e ciudat să consumăm dovleac crud şi este normal, din moment ce prin gătire, acesta este de nenumărate ori mai nutritiv( alături de alţi derivati ai săi, inclusiv zuchini-ul). Dovleacul, la fel ca şi morcovii, este bogat în antioxidanţi cum ar fi beta-carotenul şi care se absorb mai uşor atunci când este gătit. O cană de piure de dovleac este minunată din punct de vedere nutriţional.

Metoda de gătire contează
Deşi sunt atât de multe legume care sunt mai sănătoase când sunt gătite, contează mult şi felul în care acestea sunt preparate. Cercetările arată că metoda perfectă în care poţi găti legumele, este să le fierbi, însă nu într-o oală mare cu apă, la fel cum fierbi spaghetele. Pune legumele cu doar câteva linguri de apă într-o tigaie şi acoperă-le. De asemenea, ar fi recomandat să găteşti legumele întregi; nu doar că îşi vor păstra aroma mai bine, însă vor conţine cu până la 25% mai mulţi nutrienţi decât cele care au fost tăiate înainte de a fi gătite. Poţi adăuga şi puţină grăsime sănătoasă, cum ar fi ulei de măsline, de avocado sau de seminţe de in, astfel corpul tău va putea să absoarbă mai mulţi nutrienţi.

Articolul precedent5 feluri în care poţi adăuga mai multe fibre dietei tale
Articolul următor6 paşi pentru o sarcină mai sănătoasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau