Eşti mămică, te îngrijeşti de casă şi de soţ şi, culmea, mai ai şi un serviciu stresant!

Fie prin natura activităţii pe care o desfăşori, fie doar prin aglomerarea unor perioade mai tensionate, te face uneori să simţi că o iei de-a dreptul razna. Tentaţia maximă este, adesea, să laşi totul baltă.

Fireşte, cea mai sigură cale să scapi de stresul unui loc de muncă ar fi să renunţi la el. Însă, de cele mai multe ori, nu îţi poţi permite acest „lux” şi nici nu ai garanţia că nu vei da peste ceva similar sau, Doamne fereşte, chiar mai rău… Astfel stând lucrurile, rămâne să faci faţă situaţiei.

Trebuie să ştii că nu eşti singura care se confruntă cu asta şi că, în zilele noastre, aproape că nu există joburi fără stres. Dar există mai multe metode care te ajută să “supravieţuieşti” stresului de la job.

De regulă, la creşterea gradului de stres la job contribuie în mare parte lipsa informațiilor, un mediu de lucru necorespunzător, imposibilitatea controlului asupra muncii și ritmului de lucru, distragerea și supărările frecvente, lipsa de perspectivă. Se poate întâmpla şi ca responsabilităţile pe care le avem la locul de muncă să contravină cu valorile, credințele sau obiectivele noastre. O astfel de contradicţie poate provoca un stres intens. Nişte colegi nesuferiţi, incapabili sau insipizi pot înrăutăţi şi mai mult atmosfera de la serviciu.

Cele mai bune metode de a ţine în frâu aceste tensiuni ţin de o gândire strategică, cât şi de folosirea a ceea ce specialiştii numesc „tampoane împotriva stresului”.

În unele cazuri, nu situaţia în sine produce stresul, ci reacţia noastră la circumstanţele acesteia, felul cum o percepem, ceea ce relatăm apropiaţiilor despre asta. O evaluare predominant negativă a situaţiei, corelată cu o gândire, de asemenea, negativă face lucrurile să arate mai rău decât sunt. De aici până la pierderea încrederii în sine şi a capacităţii de concentrare nu este decât un pas, iar consecinţele sunt extrem de nefericite.

Citeste si:  Viaţa de cămin

Una dintre reguli este deci să gândeşti pozitiv şi să nu dramatizezi situaţia când se complică lucrurile la serviciu.

Deşi poate fi greu de crezut, lucruri mărunte care ţin de noi pot avea un efect benefic atunci când nivelul de stres a atins cote maxime la job. În aceste cazuri, nu ezita să iei o pauză, oricât de mică, în care fie să nu faci nimic, fie să te ocupi cu ceva plăcut.

O scurtă plimbare în pauza de masă, o conversaţie telefonică cu o persoană dragă, o mică bârfă cu cea mai bună colegă – iată doar câteva moduri de relaxare la îndemână care diminuează situaţiile de stres.

Aşa cum am spus anterior, lipsa de informații legată de o situaţie în care te afli poate fi foarte stresantă, mai ales într-un moment în care apare nesiguranţa locului de muncă. De asemenea, relaţia proastă cu superiorii, lipsa comunicării cu aceştia sunt generatoare de stres. Mulți oameni și organizații comunică extrem de prost. Deşi managerii susţin deseori că îşi doresc să împărtășească informațiile cu angajaţii lor, lucrul acesta nu prea se întâmplă în practică. Iar, când comunicarea se face printr-un comunicator ineficient, mesajele superiorilor pot fi chiar greşit înţelese. Dacă la aceasta se adăugă o teamă viscerală de şefi, lucrurile se complică de-a binelea.

Citeste si:  Leurda, planta-remediu la indemana oricui

Cel mai indicat lucru în acest caz este să ceri clarificarea situației cât mai repede.

Stresul generat de mediul de lucru este unul foarte frecvent. Spaţiile prost organizate cresc frustrările angajaţiilor, nerespectarea criteriilor ergonomice sporesc disconfortul şi, de aici, rezultă o permanentă stare de stres. Cei care lucrează în spaţii deschise sunt cei mai expuşi la stres din cauza zgomotului, a forfotei din jur, a lipsei unui spaţiu privat.

În măsura în care ai posibilitatea, implică-te activ în reorganizarea spaţiului de lucru inadecvat, astfel încât să fie corectate neajunsurile acestuia. Dacă modificările necesare sunt majore, explică-le cu diplomaţie factorilor de decizie că îmbunătăţirea mediului de lucru va avea beneficii asupra eficienţei muncii.

Un alt sfat este să nu încerci să deţii controlul asupra fiecărui lucru. La serviciu, ca şi în viaţă, sunt situaţii încontrolabile prin natural lor. Dacă tu te mai încarci şi cu povara de a controla permanent orice, îţi vei creşte gradul de stres.

Aşadar nu încerca să controlezi încontrolabilul!

Şi, nu în ultimul rand, o modalitate care te va ajuta aproape întotdeauna să detensionezi o situaţie este să faci apel la umor. O glumă bună sau o povestioară simpatică în concordanţă cu situaţia, va dezamorsa o situaţie de criză şi va îmbuna pe toată lumea.

Obişnuieşte-te deci să întâmpini chestiunile negative cu umor! Oferă-ţi mici doze de relaxare şi insistă să beneficiezi de un mediu de lucru plăcut la job. Nu în ultimul rând, caută un bun canal de comunicare cu şefii pentru a evita neînţelegerile şi situaţiile confuze!

Articolul precedentAlimentatia recomandata si ingrijirea in perioada sarcinii
Articolul următorCele 9 luni ale evolutiei sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau