Ne pierdem 3.5 luni din viata prin apasarea unui simplu buton de amanare a alarmei. Si, desi o faci din cand in cand nu te va afecta cu adevarat, dar amanarea regulata a alarmei de trezire poate face mai mult decat sa te lase sa mai dormi putin. Se pare ca somnul de dupa amanarea alarmei poate afecta greutatea, pielea si chiar fertilitatea.

Eu obisnuiesc sa fac acest lucru, poate, de 3 ori pe an, insa sotul meu a facut o obisnuinta din asta avand 3 alarme la scurte intervale de timp dimineata. Obisnuinta nu inseamna „nu pot altfel” ci incapatanarea puerila de a nu recunoaste ca gresesti. Am facut cercetari si am ajuns la niste concluzii pe care vreau sa le impartasesc si cu voi. La finalul acestui articol ti-am pregatit un bonus.

1. Amanarea alarmei duce la deranjarea ciclului de somn


Cu aproximativ 2 ore inainte de a te trezi, corpul tau incepe sa se pregateasca pentru a incepe ziua. Temperatura creste, corpul tau elibereaza substante chimice care sunt responsabile pentru a te trezi. Cand te ridici, dupa ce ai auzit alarma, corpul tau este pregatit pentru mers. Daca apesi butonul de amanare si te intoci la somn, este posibil sa te simti somnoroasa mult timp dupa trezire.

2. Amanarea alarmei de trezire ne face mai somnorosi pe parcursul zilei


Tu gandesti ca amanarea primei alarme iti va permite cateva minute de somn in plus si ca pe parcursul zilei vei avea mai multa nergie dar in realitate, functioneaza invers. De fapt, un sondaj efectuat pe un esantion de 20.000 de persoane a demonstrat ca persoanele ce se amagesc cu amanarea alarmei se simt mai obosite in timpul zilei. Desi un mic pui de somn de 15 minute dupa prima alarma amanata nu iti poate face rau, amanarea regulata a alarmei de trezire va duce la lipsa somnului pe termen lung.

Citeste si:  6 alimente sănătoase care pot face rău când sunt consumate în exces

3. Amanarea alarmei de dimineata duce la probleme ale metabolismului


Amanarea alarmei de dimineata duce la confuzia ceasului intern al corpului. Cand corpul nu este sigur daca te culci sau te trezesti, este mai probabil sa petreci noptile intorcandu-te de pe o parte pe alta si sa dormi mai putin decat ar fi fost nevoie. Drept urmare, s-ar putea sa iti afecteze starea generala de sanatate, ducand la tulburari metabolice si determinand cresterea in greutate.

4. Amanarea alarmei face pielea ta mai sensibila


Chiar daca iti ingrijesti cu atentie pielea, lipsa constanta de somn ar putea sa va saboteze eforturile si sa iti provoace inrautatirea calitatii pielii. Cand nu dormi suficient, creste nivelul hormonilor de stres din corpul tau, ceea ce la randul sau duce la inflamatie, supraproductie de sebun si pori infundati.

5. Amanarea alarmei de trezire afecteaza sistemul imunitar


Furtul catorva minute suplimentare de somn te va jena, dar sa faci din asta un obicei va face ca efectele sa se adune. De exemplu, s-ar putea sa te simti mai rau decat obisnuiai. Acest lucru se intampla deoarece lipsa constanta de somn slabeste mecanismele de aparare ale corpului, iar sistemul imunitar nu iti te va proteja impotriva virusilor la fel de eficient pe cat ar trebui.

6. Amanarea alarmei poate incurca ciclul menstrual


Pe cat de tare este cand mai dormi cateva minute in plus dupa prima alarma de trezire, pe atat de nociv este daca o faci zilnic afectand astfel sanatatea sistemului reproducator. Somnul neregulat afecteaza hormonii de reproducere, responsabili de perioada de ovulatie. Schimbarea de somn creste in cele din urma nivelul de stres din corpul tau, care la randul sau poate provoca perioade de menstruatie neregulate sau pierdute.

Citeste si:  7 moduri ciudate prin care (e posibil) să rămâneți însărcinată mai repede

Bonusul: cum te rupi de obiceiul de amanare a alarmei dimineata?


Daca apesi in mod regulat butonul de amanare a alarmei ia in considerare cateva schimbari in viata, care te pot ajuta sa inlocuiesti obiceiurile nocive cu unele mai sanatoase.

Fiti activi. Persoanele care sunt mai active din punct de vedere fizic au mai putine sanse sa apese butonul de amanare. Fa-ti un obicei in a merge cel putin jumatate de ora pe zi si vei vedea cum obiceiul de amanare a alarmei dispare. Evident exista si exceptii si aici vorbim de incapatanatii sau incapatanatele carora orice le-ai spune parerea lor este mai buna. Stiti voi despre cine vorbesc daca ati citit articolul.
Pune alarma in cealalta parte a dormitorului. Acest truc vechi te poate ajuta sa rezisti dorintei de amanare a alarmei.
Aprinde lumina. Este mai greu sa te trezesti cand este intuneric dar aprinderea luminii te poate ajuta sa te trezesti mai bine.
Investeste intr-un ceas care nu are setare de amanare. Opteaza pentru un ceas proiectat sa te trezeasca incet fara optiunea de amanare.

Este greu? Tu ce modalitati de amanare a acestui obicei ai avut?

Articolul precedentGreşeli pe care să le eviţi atunci când îţi faci părul
Articolul următorCrema de portocale

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau