Acidul acetic care se gaseste in otet, a fost considerat tratament pentru colesterolul ridicat, diabetul de tip 2, trigliceridele ridicate si obexitate.
O revizuire sistematica a 16 studii pe acidul acetic a constatat ca are un efect mic pentru scaderea zaharului din sange si a trigliceridelor, dar nu are niciun efect asupra nivelului de colesterol sau a pierderii in greutate.
Sunt necesare mai multe studii pentru a identifica doza corecta si eficacitatea pe termen lung a acidului acitic pentru diabetul de tip 2 si trigliceridele ridicate.

Daca te preocupa scaderea in greutate, probabil ca ai dat peste articole sau reclame despre puterea otetului de mere de a arde grasimile. Poate te-ai intrebat daca chiar functioneaza. De multi ani, acidul acetic, care se gaseste in otetul de mere, a fost promovat ca o solutie pentru orice, de la nivelul ridicat de zahar din sange, colesterol ridicat pana la scaderea in greutate.

Intr-o meta-analiza recenta cercetatorii au analizat acidul acetic si efectele acestuia asupra glicemiei, colesterolului, trigliceridelor si procentului de grasime corporala.

Printre alte rezultate, nu au gasit niciun impact asupra greutatii, a procentului de grasime corporala sau a indicelui de masa corporala (IMC).

Ce este acidul acetic?

Desigu, este intotdeauna de preferat sa gasesti un aliment sau o bautura cu efecte terapeutice pentru diabetul de tip 2, sanatatea inimii sau greutatea ta, mai ales daca are mai putine efecte secundare decat un medicament. De ani de zile, cercetatorii cauta sa vada daca acidul acetic poate fi benefic.

Acidul acetic este un produs secundar al fermentatiei. Este ceea ce confera otetului gustul sau acru caracteristic si se gaseste si in alte alimente fermentate precum kimchi.

O parte importanta din cercetarile privind beneficiile acidului acetic pentru pierderea in greutate sau controlul zaharului din sange provin din studii pe animale, care au fost extrapolate in mod eronat la oameni.

Unele studii pe om au aratat rezultate promitatoare vizavi de utilizarea acidului acetic ca supliment la alte tratamente pentru diabetul de tip 2.

Dar multe dintre aceste studii nu au fost efectuate suficient de mult timp pentru a determina vreun efect, astfel incat raspunsurile raman evazive.

Ce a descoperit aceasta meta-analiza?

Cel mai bun mod de a examina totalitatea cercetarii este de a efectua o meta-analiza si o revizuire sistematica. Atunci multe studii pe acelasi subiect sunt grupate pentru a obtine raspunsuri solide, bazate pe dovezi. In acest caz, cercetatorii au analizat 4.246 de studii pe aceste tema si au restrans analiza la 16 studii care indeplineau criteriile stiintifice.

Citeste si:  Ce patesti daca adormi, noaptea, cu lumina aprinsa?

Aceste 16 studii incluse in analiza au fost toate studii random efectuate controlat pe oameni si nu pe animale. Toate studiile au durat cel putin o saptamana, au folosit acid cetic ca hrana sau bautura si au masurat glicemia, triglicridele, colesterolul si/sau indicele de masa corporala.

Din meta-analiza cercetatorii au aflat ca un consum zilnic de 750-3600mg de acid acetic timp de 12 saptamani rezulta:

– nu exista modificari de greutate, procent de grasime corporala sau IMC.
– reduce usor nivelul glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2.
– nu are nici un efect asupra HbA1c.
– reduce usor trigliceridele la adultii cu supraponderabilitate si obezitate si la persoanele cu diabet de tip 2.
– nu exista modificari ale nivelului de colesterol HDL sau LDL.

Dr. Nicole Kellow este cercetator senior la Department of Nutrition, Dietetics & Food la Monash University in Australia si a fost unul dintre cercetatorii care au lucrat la acest studiu.

Ea a observat ca efectele glicemiei si ale trigliceridelor au fost destul de mici, astfel incat sunt necesare studii mai lungi pentru a vedea daca exista efecte mai mari pe o perioada mai lunga de timp.

„Conform cercetarilor efectuate pana acum, se pare ca exista beneficii metabolice limitate asociate consumului zilnic de acid acetic, dar sunt necesare sutdii de durata mai lunga (cel putin 3 luni) pentru a confirma acest lucru”, spune Kellow.

Cercetatorii spun ca 10 din cele 16 studii din meta-analiza au aratat un nivel ridicat de avantaje, iar 4 au avut un risc neclar de avantaje. In plus, unele studii au fost prost concepute.

„Multe studii nu au analizat continutul de acid acetic din dieta obisnuita a participantilor si niciun studiu nu a masurat concentratia de acid acetic din sangele participantilor pentru a vedea daca a crescut suficient pentru a avea beneficii pentru sanatate”, explica Kellow.

Beneficiile aicidului acetic

Se stie ca acidul acetic are unele beneficii pentru sanatatea noastra.

„La nivel local, acidul acetic din intestinul gros ajuta la mentinerea celulelor intestinale si, in mod sistemic, acidul acetic este absorbit in fluxul sanguin avand un impact pozitiv asupra functiei organelor si tesuturilor din tot corpul”, spune Kellow.

Rosie Schwartz, consultant dietetician din Toronto in cabinetul privat se bucura de otet in salata dar nu il recomanda singur ca agent terapeutic.

Citeste si:  Spray-ul nazal te poate proteja de COVID-19

„In timp ce acidul acetic poate oferi intr-adevar beneficii, incluzandu-l in rutina zilnica nu inlocuieste strategiigle actuale de viata recomandate pentru controlul glicemiei, trigliceridelor, colesterolului si/sau controlul greutatii”, spune Schwartz.

Nu trebuie folosit ca inlocuitor pentru tratamentele traditionale. In schimb, poate fi folosit ca supliment la dieta. Adauga-l in preparate pentru un impuls gustos si hranitor.

Adaugarea acidului acetic in dieta ta

Daca alegi sa adaugi 750-3600mg de acid acetic in dieta ta pentru efectele usoare pe care le are asupra scaderii nivelului de zahar din sange, alege sa faci asta impreuna cu o dieta echilibrata alaturi de o anumita activitate fizica.

Studiile din meta-analiza au utilizat diferite surse de acid acetic inclusiv:

  • otet rosu de curmale;
  • kimchi fermentat;
  • otet de mere;
  • otet alb;
  • otet de vin rosu;
  • otet de rodie

Fie ca alegi otet balsamic, de malt sau cidru de mere, majoritatea contin intre 4% si 6% acid acetic. Alege-l pe cel pe care il preferi pentru aroma sa.

In afara de utilizarea otetului in salate, Schwartz recomanda adaugarea unor stropi generosi in diferite feluri de mancare precum supa de legume , de linte, ratatouille, tocana de legume, legume prajite sau sosuri.

Relatia dintre acidul acetic si dintii tai

Cel mai bine ar fi sa eviti sa bei otet deoarece este un acid care poate eroda smaltul dintilor si iti poate irita gatul si esofagul.

Chiar in cele mai lungi studii despre care am discutat in acest articol eroziunea smaltului dintilor nu a fost raportata, deoarece durata nu a fost suficient de mare pentru a vedea aceste efecte negative pe care le are acidul acetic asupra dintilor.

Activitatea acidului acetic este mai mare atunci cand este incorporat in alimente, datorita perioadei mai lungi de expunere a ingredientului sau activ in intestin.

Voi mai cauta studii bazate strict pe actiunea acidului acetic asupra smaltului dintilor. Dar pana atunci este bine de stiut ca bine nu are cum sa faca atunci cand este vorba de cantitati mari sau consum zilnic.

Te rog sa lasi in comentarii parerea ta despre acest articol daca l-ai citit cu atentie deoarece poate fi foarte importanta pentru alte persoane care vor citi acest articol.

Articolul precedentEste dieta pentru fertilitate o alegere sanatoasa pentru tine?
Articolul următorCum sa incepi corect dieta KETO, pentru ca nu este la fel de simplu ca renuntarea la carbohidrati

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau