Daca acum ceva timp se incercau tot felul de regimuri alimentare (majoritatea drastice, ce afectau buna functionare a organismului), in vederea scaderii in greutate, acum persoanele ce doresc sa slabeasca isi indreapta atentia catre dietele ce combina avantajul pierderii kilogramelor nedorite cu adoptarea unui stil sanatos, cu o alimentatie care sa asigure trupului si mintii sanatate.

Una dintre aceste diete este dieta alcalina, testata si recomandata de numerosi nutritionisti. Ea se bazeaza pe consumul alimentelor ce ajuta la mentinerea PH-ului ideal (PH-ul masoara mediul, ce poate fi acid (PH 0) sau alcalin (PH 14)). Fructele si legumele au rolul de a alcaliniza corpul, pe cand proteinele din carne ori alimente procesate produc acizi ce dauneaza, asa ca este necesar ca 80% din mancare sa fie alcalina, pentru a mentine echilibrul (sistem alcalin). Dieta alcalina este o dieta preponderent vegetariana; este o dieta bazata pe consumul de fructe, legume, mancaruri din soia, produse oleaginoase, cereale si eliminarea mancarii procesate industrial, al alcoolului, cafelei, produselor lactate.

   Avantajele dietei alcaline

Fiind o dieta bogata in fructe si legume, acest regim poate creste PH-ul din urina, reducand astfel aparitia pietrelor la rinichi. Dieta alcalina ajuta la purificarea organismului, facandu-l rezistent in fata diferitelor afectiuni. O dieta de acest tip are influente pozitive asupra pielii, aceasta ramanand ferma; previne celulita. Persoanele ce consuma alimente alcaline reusesc sa slabeasca, mentinandu-si starea de bine, imbunatatindu-si starea de sanatate si avand un aport energetic excelent. Acest regim alimentar creste imunitatea, asigurand organismului armele necesare luptei impotriva agentilor microbieni. S-au constatat, de-a lungul timpului, rezultate bune in cazul afectiunilor precum candidoze, viroze, probleme respiratorii, cistite, al infectiilor rezistente la tratament. S-au semnalat imbunatatiri in cazul persoanelor suferinde de cancer (regimul alimentar reusind sa incetineasca sau chiar sa stopeze cresterea tumorilor) , hepatita B si C (stimuleaza functionarea normala a ficatului) si in cazul femeilor cu ovare polichistice, fibrom sau adenofibrom. Un regim alimentar 100% alcalin poate vindeca (sustin cercetatorii) in 4 saptamani diabetul de tip II si in doar 6 saptamani poate ameliora mult diabetul de tip I.

Citeste si:  Dieta cu oxigen

   Alimente permise, tolerate si contraindicate in dieta alcalina

   Dieta alcalina nu este perceputa si tratata ca o dieta oarecare, ci este mai degraba un stil de viata, adoptarea unei alimentatii sanatoase, bazate pe alimente alcaline, care ajuta la mentinerea sanatatii organismului si la scaderea in greutate, prin eliminarea alimentelor acide.

  1. Desi lamaia este acida (in starea sa naturala), ea are un efect puternic alcalin (datorita continutului bogat de magneziu, potasiu, sodiu) asupra oganismului, de aceea se recomanda  consumul unui pahar cu apa calda cu lamaie, imediat dupa trezire.
  2. Se recomanda consumul de legume proaspete atat asa, cat si sub forma de salate; au un puternic efect alcalin rosiile, castravetii, salata verde, spanacul, iarba de orz, iarba de grau, urzicile, rucola, andivele.
  3. Deoarece carnea produce aciditate si este interzis consumul acesteia, asimilarea proteinelor se poate face prin consumul semintelor, nucilor, legumelor cu frunze verzi; un aport important de proteine aduce si soia ori tofu.
  4. Dintre fructe, cele mai bune (ce se pliaza pe acest tip de regim) sunt: merele, pepenele galben si pepenele rosu, ciresele, gutuile, lamaile, lamaile verzi.
  5. Este foarte importanta hidratarea, asa ca se recomanda apa simpla (dar cu PH mai mare de 7) sau cu lamaie; in plus, se pot consuma sucuri alcaline si ceaiuri de plante (menta, musetel, soc).
Citeste si:  Dieta cu grapefruit. Slabeste frumos in numai 12 zile

Exista alimente ce nu influenteaza in nici un fel organismul, asa zisele alimente neutre; acestea sunt tolerate in dieta alcalina: nuca de cocos, hrisca, mazare, dovleac, caise, piersici, smochine proaspete, produse lactate slabe.

In dieta alcalina nu trebuie sa se regaseasca alimente precum: carne, faina alba, oua, zahar, produse fermentate, cartofi, cafea, alcool, alune, alimente tratate termic indelung.

Articolul precedentDieta Rina, meniul de 90 zile
Articolul următorCe analize medicale si tratamente sunt recomandate in timpul sarcinii

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau