Inca de cand avea 20 de ani, Novak Djokovic s-a dovedit a fi un mare talent al tenisului mondial. A ajuns de tanar in top 10, dar de acolo, lucrurile s-au ingreunat pentru el. Desi avea o tehnica si un talent indubitabil, sarbul era tot timpul lipsit de energie si termina fiecare meci extenuat. De la aceasta stare insuportabila si pana la castigarea a 17 turnee de Mare Slem, starul tenisului mondial a avut un singur aliat – o noua dieta.

Sarbul a declarat in nenumarate randuri ca schimbarea stilului alimentar l-a schimbat fundamental ca jucator de tenis si ca om. Pentru a sustine acest argument, Nole, asa cum este alintat de fani, a scos si o carte despre dieta lui, numita in mod sugestiv „Dieta castigatoare.”

Problemele lui Novak Djokovic din tinerete erau serioase. Ii era greu sa incheie meciuri, cerea chiar mai multe pauze medicale in timpul unui singur meci si i s-a intamplat o data, la Australian Open, sa vomite violent intr-o pauza din cauza epuizarii. A crezut mai intai ca epuizarea fizica este o consecinta a astmului. Apoi a schimbat antrenori, si-a facut o operatie de deviatie de sept, s-a apucat de yoga si de meditatie. Nimic nu a functionat.

Citeste si:  Viaţa în cazul unui divorţ

Solutia salvatoare a venit pentru Nole de la nutritionistul sarb Igor Cetojevic care, urmarind parcursul compatriotului sau, i-a sugerat sa faca un test de alergii, banuindu-l ca ar fi alergic la gluten. Banuiala lui s-a dovedit a fi adevarata.

Dr. Cetojevic i-a propus apoi lui Novak o dieta fara gluten – dieta despre care vreau sa va vorbesc astazi. In principiu, tenismenul nu mananca niciodata produse care contin gluten si produse lactate, iar produsele care contin zahar apar foarte rar in alimentatia lui. Novak mananca, in schimb, multe legume, mazare, fasole boabe, carne alba, peste, fructe, nuci, seminte de diferite tipuri si uleiuri sanatoase.

In ceea ce priveste exercitiile fizice pe care le face Novak (exceptand antrenamentul de tenis propriu-zis), el isi incepe ziua cu 20 de minute de yoga sau tai chi si abia dupa aceea ia micul dejun. Apoi urmeaza antrenamentul de tenis, care dureaza intre o ora si jumatate si doua ore. Acesta se incheie cu o sesiune de stretching, pentru a se relaxa si pentru a preveni febra musculara si accidentarile de la nivelul muschilor. Ia pranzul, dupa care face un antrenament de o ora in cadrul caruia foloseste fie greutati, fie benzi elastice. Imediat dupa acesta, bea un shake cu proteine, ca sa se relaxeze si sa se reenergizeze. Apoi urmeaza un alt antrenament de tenis de o ora si jumatate.

Citeste si:  Tratați insomnia în mod natural fără medicamente

Bineinteles ca un astfel de stil de viata este imposibil pentru noi si nici nu avem de ce sa ne aruncam intr-o astfel de viata, pentru ca nu suntem sportivi de performanta. In schimb, din programul lui Novak Djokovic trebuie sa retinem timing-ul antrenamentelor si meselor sale. Dupa fiecare antrenament de orice fel, el face o sesiune de stretching, care este, asa cum am mentionat mai sus, foarte benefica pentru muschi. Daca nu ai grija de muschi, este posibil sa te trezesti cu o febra musculara de sa nu mai poti sa-ti faci exercitiile timp de trei zile, asa ca ia-ti 15-20 de minute ca sa ii protejezi!

De asemenea, este important faptul ca el mananca ceva sanatos dupa fiecare antrenament. Nu trebuie sa fie neaparat o masa bogata dupa care sa te simti plin. Un shake proteic, o banana sau un iaurt cu cereale este mai mult decat perfect.

Articolul precedent3 retete simple, dar delicioase cu spanac
Articolul următorTrucuri simple de machiaj că să arăți superb

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau