In urma unui nou studiu s-a constatat faptul ca anumite metode de contraceptie pot intarzia revenirea fertilitatii pentru o perioada destul de lunga dupa ce acestea nu mai sunt luate.

Desi exista o multime de cercetari anterioare cu privire la modul in care contraceptivele orale pot afecta revenirea fertilitatii dupa ce nu mai sunt luate, exista putine informatii despre efectele contraceptivelor injectabile sau contraceptiei reversibile cu actiune indelungata, precum DIU (sterilet). Acest studiu ajuta la completarea acestui gol.

O anumita metoda de contraceptie poate provoca intarzieri temporare in revenirea fertilitatii dupa ce o persoana inceteaza sa o mai ia, potrivit noului studiu.

Femeile cisgen care folosesc contraceptivele orale, inelul contraceptiv si unele metode contraceptive ireversibile cu actiune indelungata au intampinat intarzieri pe termen scurt in revenirea la fertilitate in comparatie cu utilizatoarele de metodele de bariera contraceptiva.

Femeile care au folosit contraceptive injectabile au avut cea mai lunga intarziere in ceea ce priveste revenirea fertilitatii normale (cinci pana la opt cicluri), urmate de utilizatoarele de contraceptive plastice cu 4 cicluri, utilizatoarele de contraceptive orale si inele vaginale cu 3 cicluri si utilizatoarele de hormoni si dispozitive intrauterine din cupru si contraceptive implantabile cu 2 cicluri, spune Jennifer Yland, autorul principal al studiului si doctorand in epidemiologie la Universitatea din Boston.

 

Constatarile studiului

Studiul a evaluat cat a durat ca femeile cisgen sa ramana insarcinate, „in raport cu recenta si durata de utilizare a diferitelor metode contraceptive hormonale si non-hormonale neincluse in acest studiu.”

Prin sondajele online, aproape 18.000 de femei cisgen din trei studii de statistica asupra persoanelor care doreau sa ramana insarcinate au raportat utilizarea contraceptiei, factorii de stil al vietii si istoricul medical. Cercetatorii au trimis chestionare de urmarire la fiecare doua luni timp de 12 luni pana la raportarea unei sarcini.

Studiul a constatat ca utilizarea unor metode contraceptive hormonale a fost asociata cu intarzieri in ceea ce priveste revenirea fertilitatii, contraceptivele injectabile aratand cea mai mare intarziere. Constatarile au aratat efectul mic sau insesizbil al utilizarii pe termen lung al acestor metode asupra fecundabilitatii.

Citeste si:  De ce e bine sa bei lapte inaite de somn

Pentru toate metodele contraceptive hormonale, intarzierile in revenirea fertilizatii normale au fost temporare. In general, s-a considerat ca acest lucru este destul de linistitor. Pentru anumite metode hormonale, cum ar fi produsele injectabile, intarzierile in revenirea fertilitatii au fost considerabil mai lungi decat cele pentru contraceptivele orale. Aceste constatari au trebuit luate in considerare atunci cand femeile aleg managementul infertilitatii si planificarea de a ramane insarcinate.

 

Ce este in plus la dovezile existente

Yland spune ca a fost interesata de acest subiect deoarece multe femei sunt ingrijorate de efectele potentiale ale contraceptiei aspura fertilitatii viitoare. Ea a adaugat ca utilizarea metodelor contraceptive reversibile cu actiune lunga (LARC) (DIU, implanturi, plasturi si contraceptive injectabile) a devenit din ce in ce mai frecventa la nivel mondial, iar cercetarile anterioare pe aceasta tema s-au concentrat in principal pe contraceptivele orale.

Cercetarile anterioare privind contraceptivele orale au constatat in mod similar ca orice intarziere a revenirii fertilitatii dupa ce o persoana inceteaza sa ia contraceptivele orale este temporara.

Este nevoie de timp pentru ca fertilitatea sa revina dupa ce o femeie nu mai ia contraceptive, deoarece ciclul si ovulatia unei persoane trebuie sa revina la normal, ceea ce ar putea dura pana la 3 luni dupa oprirea utilizarii pilulei anticonceptionale. Dupa cum a constatat studiul, acea perioada ar putea fi mai lunga – cinci pana la opt luni – pentru utilizatorii de contraceptive injectabiile precum Depo-Provera.

O revizuire din 2011 a dovezilor disponibile a facut posibila constatatarea ratelor tipice de sarcina la un an pentur diferite tipuri de contraceptive:

– dupa oprirea contraceptivelor orale, rata sarcinilor la un an a variat intre 79% si 96%
– pentru DIU de cupru, intre 71% si 91%
– pentru implanturile contraceptive, intre 77% si 86%
– pentru contraceptivele injectabile, au fost raportate doar doua studii la momentul respectiv, care au constatat ca rata sarcinilor la un an dupa oprirea utilizarii contraceptivelor a fost de 73% si, respectiv 83%.

Citeste si:  Consumul de stevie poate duce la un dezechilibru al sanatatii instestinale, arata studiile

Recenzia a constatat faptul ca nu exista nici o dovada a cresterii complicatiilor sarcinii sau a rezultatelor fetale dupa incetarea oricareia dintre metodele reversibile raportate.

Mary Minkin, profesor de obstetrica si ginecologie la Universitatea Yale, spune ca noul studiu a confirmat ceea ce stim de ceva vreme: ca injectia contraceptiva poate intarzia fertilitatea odata ce o femeie inceteaza sa o mai foloseasca. Adesea ovulatia poate fi „incurcata” timp de cateva luni. „Asa ca am sfatuit intotdeauna femeile cu privire la alegerile contraceptive: daca vi la mine si imi spui ca te casatoresti saptamana viitoare si vrei sa ramai gravida peste trei luni, nu as sugera o injectie Depo-Provera pentru ca momentul epuizarii efectului este variabil.”

Minkin spune ca intotdeauna intreaba pacientele cam cand isi doresc ele sa ramana insarcinate inainte de a recomanda un contraceptiv. Daca vor sa ramana insarcinate intr-un an, de exemplu, s-ar putea sa nu doreasca sa introduca DIU doar pentru un an de utilizare. Mai degraba, exista contraceptive hormonale cu doze mici, cum ar fi inelul reutilizabil.

Concluzia este ca trebuie sa ti cont de momentul cand este ideal sa ramai insarcinata si cat de usoara doresti sa fie metoda contraceptiva.

 

Ce inseamna acest lucru pentru tine

Orice intarziere in revenirea fertilitatii cauzata de utilizarea unei metode de contraceptie este temporara, potrivit acestui studiu si altora. Nu s-a dovedit, ca ar avea efecte pe termen lung asupra fertilitatii, astfel incat acest studiu despre care am vorbit in articolul meu nu ar trebui sa te sperie referitor la utilizarea oricarei metode contraceptive pe care o consideri mai potrivita pentru tine. Daca doresti sa ramai insarcinata la un moment dat, merita sa discuti cu medicul tau despre metoda contraceptiva agreata.

Articolul precedentCe s-ar putea intampla corpului tau daca incepi sa dormi fara perna
Articolul următor9 simptome ale dezechilibrului hormonal care iti distrug aspectul

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau