Atunci cand gravida se pregateste de nastere, pe lista preocuparilor ei trebuie sa se afle si ingrijirea sanilor. Acest aspect este chiar foarte important intrucat priveste direct masa de care nou nascutul va beneficia inca din primele minute dupa nastere. Asadar trebuie luate o serie de masuri si respectate mai multe reguli de ingrijire si igiena inca din perioada gravidiei.

Viitoarea mamica se poate pregati chiar cu o luna inainte de a naste pentru alaptare. In acest sens, in timpul fiecarui dus sanii vor fi masati usor, cu miscari circulare si stersi bine cu prosopul aspru. Chiar daca aceasta metoda de a-i usca este una aparent mai dura, masajul sanilor cu un prosop mare si aspru este foarte benefic pentru circulatie si pentru deschiderea si desfundarea canalelor galactofore. Femeia isi va masa apoi usor sanii cu o crema hidratanta si chiar va incerca sa apese pe mamelon astfel incat la aparitia colostrului (prelaptelui) sanul sa fie deja pregatit iar canalele libere.

Citeste si:  Exercitii pe care le poti face impreuna cu copilul tau

Cat timp va sta in maternitate, se vor impune mai multe reguli severe de igiena intrucat exista posibilitatea contractarii unor microbi chiar in spital si este mai bine ca sanii sa fie feriti. Purtati sutiene din bumbac, usoare, fara balenele sustinatoare, speciale pentru alaptat, camasi de noapte pentru lehuze sau pijamale largi cu nasturi. Dupa fiecare alaptare, sanii vor fi spalati doar cu apa calda, fara sapun, sau cu dezinfectante destinate exclusiv acestui scop. Se vor acoperi ulterior cu comprese sterile, comode, special create pentru sani. In cazul durerilor, atunci cand copilasul strange sau musca mamelonul, se va apela la creme speciale care se gasesc in farmacii, de preferinta inodore. Nu se va aplica niciun fel de alta crema aparent hidratanta care, prin parfum, il poate determina pe nou nascut sa refuze masa.

Citeste si:  Laptele de vaca sau formula

Medicii recomanda ca, dupa fiecare alaptare, mama sa lase sanii goi, la asa-zisele „bai de aer”, pentru a se usca de la sine. In restul timpului, se vor toaleta in permanenta cu apa calda, fara sapun, cu ajutorul unor comprese sterile.

Daca sanii sunt durerosi sau prea umflati, apelati la pompa de san sau puneti din nou copilul sa suga. In cazul in care erati obisnuita sa dormiti pe burta, renuntati la acest obicei si incercati sa dormiti pe o parte. In niciun caz nu se vor suprasolicita sau strivi sanii. Ei sunt acum foarte sensibili si trebuie protejati.

In cazul in care apar pete de culoare mai inchisa, aveti febra sau sanii devin foarte umflati si durerosi, trebuie sa apelati la ajutorul medicului intrucat exista riscul de congestie mamara sau chiar mastita.

Articolul precedentIată care sunt efectele secundare ale dietei HCG
Articolul următorMituri false despre alaptare

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau