Punctele cheie ale acestui articol

  • Atacurile de cord in timpul sarcinii sunt in crestere ca numar in Statele Unite.
  • Factorii de risc modificabili sunt tratati cel mai bine inainte de sarcina.
  • Discuta cu medicul tau mai devreme si in mod regulat pe tot parcursul sarcinii pentru a monitoriza orice factori de risc nemodificabili.

Crizele cardiace legate de sarcina (cunoscute si sub numele de infarct miocardic acut) sunt in crestere in Statele Unite. Acestea se datoreaza, in mare parte, cresterii ratei globale a bolilor cardiovasculare, dar se crede, de asemenea, ca se datoreaza si cresterii varstei la care femeile hotarasc sa devina mamici, majoritatea dintre ele fiind afectate in jurul varstei de 40 de ani.

Studiul publicat in Journal of the American Heart Association a identificat trei categorii cheie care pot creste riscul unei femei de a suferi un atac de cord in timpul sarcinii. Este vital ca femeile si medicii lor sa fie constienti de factorii de risc modificabili, nemodificabili si riscurile obstretice, astfel incat sa solicite si sa se ofere o atentie adecvata.

Ce spune studiul

Cercetatorii au analizat informatiile de la un spital (pe o perioada de 12 ani), care a inclus date de la peste 11 milioane de femei cu varste curpinse intre 18-55 ani. S-au analizat informatiii despre sarcina, travaliu, nastere(inclusiv cezariana) si despre spitalizarea postnatala.

Riscul general de a suferi un atac de cord legat de sarcina este inca scazut (0.008%) dar atunci cand apare, se intampla in timpul spitalizarii postnatale si la femeile cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani. Se crede ca varsta materna crescuta creste riscul de infarct deoarece odata cu cresterea varstei creste si prezenta comorbiditatilor si a problemelor de sanatate.

Studiul a relevat numerosi factori care pot duce la un risc crescut de a suferi un atac de cord in timpul sarcinii. Au fost impartiti in 3 categorii: factori de risc modificabili, factori de risc nemodificabili si factori de risc obstetricali.

Factorii de risc modificabili

  • Ateroscleroza
  • Fumatul sau abuzul de alte substante
  • Obezitatea
  • Hiperlipidemie
Ateroscleroza

Cum sa reduci riscul unui atac de cord datorat faptului ca ai hotarat sa devi mamica la 30 de ani

Risc modificabil inseamna posibilitatea de fi redus prin modificarea dietei personale si a stilului de viata. Desi cel mai bine este sa faci aceste modificari inainte de a ramane gravida, modificarile facute in orice stadiu pot fi benefice pentru sanatatea ta generala si pentru sanatatea bebelusului tau.

Citeste si:  Ai aşteptări prea mari de la copilul tău?
P. Fadwah Halaby, APRN, CNM

Asistenta medicala si moasa P. Fadwah Halaby recomanda ca, atunci cand vine vorba de modificari nutritionale si activitate fizica „nu pledam pentru o dieta pentru pierderea in greutate in timpul sarcinii, dar cu siguranta cand cineva trece la o dieta sanatoasa si curata, cu portii adecvate, pierderea in greutate va aparea in mod normal la o persoana obeza. Adauga si exercitiu fizic recomandat (mersul pe jos 30 de minute pe zi este perfect) si astfel exista mai multe sanse ca o gravida care sufera de obezitate sa piarda in greutate in timp ce creste un copil sanatos.

Obezitatea si hiperlipidemia (colesterol ridicat) contribuie la ateroscleroza. Cresterea activitatii fizice si imbunatatirea calitatii alimentelor dvs. pot ajuta la gestionarea tuturor acestor conditii.

Renuntarea la fumat nu numai ca reduce colesterolul LDL ci si reduce riscul de infarct si imbunatateste sanatatea bebelusului.

Efectuarea acestor schimbari de stil de viata poate fi dificil. Indiferent daca alegi sa faci aceste modificari sau nu, este vital sa spui medicului tau despre sarcina, daca ai oricare dintre factorii de risc de mai sus, astfel incat acesta sa va poate oferi o monitorizare suplimentara pe tot parcursul sarcinii.

Factorii de risc nemodificabili:

  • Boala arteriala coronariana preexistenta
  • Insuficienta cardiaca
  • Inlocuirea valvei
  • Fibrilatie atriala
  • Trombofilie
  • Rasa sau etnia
Inlocuirea valvei

Cum sa reduci aceste riscuri

Riscurile nemodificabile nu pot fi modificate. Prin urmare, medicul OB-GYN matern-fetal, Dr. James Betoni, recomanda ca este esential ca femeile sa fie in continua colaborare cu medicul de la inceputul sarcinii, daca au riscuri nemodificabile.

Fiind preventiva, medicul tau se poate asigura ca se iau toate masurile adecvate devreme pentru a ajuta la controlul riscurilor si pentru a monitoriza schimbarile.

James Betoni, DO

Betoni explica faptul ca pentru medici „este esential sa initieze cu promptitudine evaluarea materna a bolilor cardiovasculare si sa dezvolte planuri detaliate de management pentru a atenua riscul la pacientii cu risc crescut de boala coronariana„.

Factorii de risc obstetricali

  • Preeclampsia
  • Eclampsia
  • Hemoragia postpartum
  • Decolarea placentara
  • Infectie postpartum
  • Eveniment trombotic

Cum sa reduci factorii de risc obstetrical

Multi factori de risc obstetrical apar din cauza schimbarilor hormonale si chimice din organism in timpul sarcinii si, prin urmare, de obicei nu pot fi preveniti de alegerile stilului de viata, dar pot fi gestionati.

Citeste si:  7 alimente şi băuturi surprinzătoare care te deshidratează

Preeclampsia si eclampsia sunt considerate tulburari hipertensive ale sarcinii. Hipertensiunea arteriala inseamna tensiune arteriala crescuta. Acolo unde tensiunea arteriala este o problema, aceasta pote fi controlata cu medicamente antihipertensive. Este important sa soliciti sfatul medicului pentru a te asigura ca iei medicamente sigure in timpul sarcinii.

Betoni explica faptul ca unele femei despre care se stie ca prezinta un risc crescut de preeclampsie pot beneficia de terapia cu aspirina in doze mici. Aceasta decizie trebuie luata numai de medicul obstetrician, deoarece aspirina poate avea un impact negativ asupra sarcinii daca este luata incorect.

Daca ai tuburari de coagulare a sangelui inainte sau in timpul sarcinii, medicul te poate sfatui sa incepi terapia anticoagulanta pentru a reduce riscul ca un cheag de sange sa se depuna intr-unul dintre vasele de sange (eveniment trombotic).

Modificabil sau nemodificabil?

Cresterea varstei materne a fost considerata un risc nemodificabil in timp ce Medicaid considera ca este factor de risc modificabil.

Desi s-ar putea argumenta ca acesti factori se pot incadra sau nu in categoriile atribuite, mesajul important este ca ambii cresc riscul de a suferi un atac de cord legat de sarcina.

Este vital sa soliciti ingrijiri la inceputul sarcinii, sa intelegi simptomele unui atac de cord si sa te adresezi imediat unui medic daca ai simptomele unui atac de cord.

Semnele si simptomele pe care trebuie sa le urmaresti

Cardiologul Dr. Nicole Harkin recomanda femeilor insarcinate sa aiba grija la semnele comune cum ar fi:

  • Dureri in piept
  • Respiratie scurta
  • Oboseala inexplicabila la mersul pe jos

Semnele sau simptomele mai putin cunoscute la femei pot include

  • Greata
  • Durere la nivelul maxilarului
  • Dureri de spate
  • Disconfort in brate
  • Sudoare
Dr. Nicole Harkin

Unele dintre aceste simptome, cum ar fi oboseala, pot fi normale in timpul sarcinii – oricum, intotdeauna este recomandat sa le raportezi medicului tau, mai ales daca ai factori de risc pentru bolile de inima„, recomanda Harkin.

Ea incurajeaza toate femeile sa nu se teama sa vorbeasca si sa solicite asistenta pentru sanatatea lor. „Nu subestima faptul centru tine, tu poti fi cel mai puternic avocat. Ca femei individuale, daca ceva se simte gresit, trebuie sa ne asiguram ca vocile noastre sunt auzite.”

Articolul precedentCum calculezi cantitatea potrivita de apa pe care trebuie sa o bei in fiecare zi
Articolul următorIntermittent fasting nu te ajuta sa slabesti, arata studiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau