Pentru că uleiul de cocos poate fi utilizat în bucătărie cât şi pentru înfrumuseţare, ori diverse probleme de sănătate, iată cum te poţi bucura de un ulei de cocos făcut în casă. Desigur, îl găseşti şi în hipermarket ori plafar, însă este de preferat să îl prepari chiar tu, plus că satisfacţia este mai mare atunci când foloseşti ceva făcut de tine de la zero. Atunci când cumperi nucile de cocos, este foarte uşor să afli dacă ele sunt bune sau nu. Scutură nuca de cocos, ar trebui să simţi că are lichid înăuntru şi că este grea. Dacă nuca pare să fie goală, atunci nu o lua, deoarece rişti să te chinui să o desfaci şi să vezi că miezul este mucegăit.

Ingrediente:
2 nuci de cocos mari

Cum sa face uleiul de cocos in casă:
1. După ce găureşti nucile de cocos şi scurgi apa din ele, sparge-le şi curăţă pieliţa aceea maronie de pe miez, cu atenţie.
2. Taie nuca în bucăţele şi mărunţeşte-o bine cu ajutorul blender-ului sau al unui alt astfel de aparat. Ar trebui să iasă destul de fină, cam la fel ca nuca măcinată.
3. Adaugă puţină apă peste nuca de cocos măcinată şi amestecă bine cu ajutorul blender-ului.
4. Pentru a stoarce laptele de cocos, ai nevoie de o bucată mărişoară de pânză, sau tifon. Ideea este să utilizezi un material relativ dens, pentru a nu permite trecerea pulpei prin acesta. Aşează bucata de pânză într-o sită, sita într-o crăticioară anti-aderentă şi toarnă amestecul de apă şi fulgi de cocos în sită. După ce s-a scurs cea mai mare cantitate de lapte în crăticioară, stoarce bine fulgii rămaşi în bucata de pânză ori tifon, adunând bucata de material şi storcând-o la fel ca pe o rufă.
*Poţi repeta încă o dată operaţiunea de la punctele 3 şi 4, dar nu de mai multe ori, deoarece te vei alege cu prea multă apă în extract.
5. Crăticioara se pune la foc mediu până când începe să fiarbă, apoi se dă focul la minim şi se lasă până când apa se evaporă din amestec. Va dura destul de mult, aproximativ o oră sau chiar o oră şi jumătate. La final vei vedea că la suprafaţa laptelui de cocos se formează ulei.
6. Ia crăticioara de pe foc şi lasă amestecul la răcit.
7. După ce s-a răcit suficient, poţi strecura uleiul tot cu ajutorul unei bucăţi de pânză de dimensiunea unei batiste mai mari.
8. Pune bucata de pânză în crăticioară peste amestec şi apas-o uşor cu degetele. Vei vedea că pânza absoarbe uleiul.
Ia bucata de pânză şi împătureşte-o astfel încât partea care a fost în jos în crăticioară, să fie în interior.
10. Stoarce bine uleiul într-un bol mic. Uleiul încă va conţine pulpă de cocos.
11. Lasă uleiul de cocos să se decanteze. După câteva minute bucăţelele de cocos se vor duce la fund. Toarnă cu atenţie uleiul curat într-un borcănel şi voila, ulei de cocos făcut în casă. Resturile de după strecurarea uleiului pot fi folosite la diverse preparate.

Citeste si:  Cum poti tine painea mai multe zile fara sa se strice?

Poţi folosi uleiul de cocos la gătit, pentru păr, corp, arsuri ale pielii, sau pentru a scăpa de mâncărimea cauzată de ciupiturile insectelor. Din două nuci de cocos, eu am obţinut cam 150 ml de ulei. Desigur, această metodă nu este potrivită pentru persoanele care preferă uleiul de cocos obţinut la rece.

Uleiul de cocos mai poate fi obţinut şi astfel: Laptele de cocos (pct. 2, 3, 4) se pune într-un borcan şi se bagă la frigider, ori congelator, în funcţie de cât timp vrea fiecare să aştepte. Grăsimea se va ridica la suprafaţă şi se va întări. Cu o lingură, culege acel strat de grăsime şi dacă îl vei pune la căldură vei vedea că se transformă în …ulei. Astfel, uleiul de cocos nu va mai trece prin procesul de fierbere.

Citeste si:  Reteta mancare de linte

*Dintr-o nucă de cocos medie se vor obţine aproximativ 50 ml de ulei, însă cantităţile pot să difere, evident, în funcţie de mai multe lucruri.

Articolul precedentCeai cu ceai verde si lamaie
Articolul următorTrufe cu unt de arahide şi covrigei

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau