Una din cauzele fregvente de crestere in greutate atat la femei cat si la barbati este cantitate de estrogen secretata de organism.
Estrogenul este hormonul principal al femeilor, responsabil cu aparitia ovulatiei, dezvoltarea sanilor, formarea oaselor, coagularea sangelui si este secretat de ovare, glandele suprarenale si celulele adipoase. Acesta este prezent si la barbati insa in cantitati mai mici.

Efectele estrogenului asupra organismului

Estrogenul este secretat in principal, la femei, in timpul ciclurilor menstruale, incepand cu perioada pubertatii si creste in timpul sarcinii, placenta producand si ea estrogen. Productia de estrogen in cazul femeilor scade considerabil in momentul menopauzei.
In cantitati reduse estrogenul provoaca bufeuri de caldura si scaderea apetitului sexual. Producerea de cantitati reduse de estrogen se poate datora anorexiei sau a diminuarii functiei ovarelor. Nivelul de estrogen scade si dupa nastere. Pentru suplinirea aportului necesar de estrogen sunt disponibile pastile insa acestea pot fi periculoase deorece pot deregla productia de estrogen care in cantitati mai mari decat necesare poate afecta pe termen lung organismul.
Riscurile care apar in cazul in care organismul produce mai mult estrogen variaza de la simple bufeuri, la cresteri considerabile in greutate precum si cancer de san.
Excesul de estrogen provoaca in cazul femeilor: cresteri in greutate, dureri articulare, oboseala, dureri de cap, schimbari bruste de dispozitie, depresie, insomnia, pofta exagerata de dulciuri, scaderea libidoului, imbatranire accelerata iar in cazuri mai grave, cancer de san sau col uterin, infertilitate, risc de formare de cheaguri de sange sau probleme tiroidiene.
In cazul barbatilor pot aparea tulburari de prostata, oboseala cronica, crestere in greutate, sensibilitate la stres, scaderea libidoului si productie redusa de spermatozoizi, care poate cauza sterilitate.

Citeste si:  Diete de succes – mananca ce-ti place fara a exagera

Dieta antiestrogenica

In cazul unei dereglari hormonale de estrogen se recomanda eliminarea alimentelor ce contin estrogeni sau compusi ai acestora, alimente ce contin hormoni de crestere, erbicide sau pesticide precum si anticonceptionalele.
Se recomanda consumarea de alimente antiestrogenice, ce inhiba productia de estrogen in locul celor care o cresc.
Alimentele antiestrogenice includ: conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles, care au si efecte anticancerigene, ceapa, usturoi, fasole, cereale, oua, peste, branza si uleiuri omega 3.
Alimentele care inhiba productia de estrogen sunt extrase din plante ca floarea pasiunii, papadia, musetelul, legumele crucifere, insa si Vitamina C si multivitaminele si mineralele naturale pot inhiba productia crescuta de estrogen.
De asemenea se recomanda inceperea unei diete antiestrogenice care se desfasoara pe parcursul a 3 saptamani.
In prima saptamana se va detoxifia ficatul unde se metabolizeaza estrogenul. Ficatul filtreaza constant substantele din organism, le sintetizeaza si le proceseaza, daca acesta nu functioneaza corect, organismul va retine prea multe toxine care pot genera afectiuni diverse de la oboseala cronica, la depresii si afectuni mai grave.
In timpul dietei antiestrogenice principala masa a zilei va fi cina. Pe parcursul zilei se pot consuma alimente usoare, sarace in estrogen sau antiestrogenice. La cina se recomanda o masa din alimente usoare in special fructe si legume sau peste, oua, branza. Acestea vor ajuta ficatul sa se detoxifieze ajutandu-l sa metabolizeze mai usor estrogenul.
In saptamana a doua se vor consuma grasimi usoare care vor stimula ficatul si ii vor imbunatatii functionarea. La fel ca in prima saptamana masa principala a zilei va fi cina la care se adauga migdale, dovleac, nuci, seminte de in si canepa, care contin grasimi benefice pentru ficat si organism.
In saptamana a treia dupa detoxifierea organismului se va incepe reintroducerea alimentelor care au fost restrictionate, paine, carne, peste, insa o singura portie odata pe zi si nu mai mult de trei pe saptamana. Se vor urmari efectele alimentelor asupra organismului. Daca dupa o masa va resimtiti obosit si fara vlaga, acele alimente nu sunt asimilate corect de organism si trebuie evitate.

Citeste si:  Cel mai bun tip de dietă din câte am auzit vreodată!

Productia de estrogen in cantitatile optime este deosebit de importanta pentru a avea un corp si o minte sanatoasa, acesta poate fi reglata printr-o alimentatie sanatoasa si o dieta antiestrogenica.

Articolul precedentDieta Anne Collins
Articolul următorAlimente la indemana, pentru buna functionare a creierului copilului tau

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau