Ulei de cocos pentru păr, când să îl foloseşti şi când nu!
Sunt o fană a uleiului de cocos de multă vreme. Este un ulei foarte hrănitor cu nenumărate posibilităţi de utilizare şi în ultima vreme am tot văzut că sunt lăudate beneficiile uleiului de cocos pentru păr. Cu siguranţă poate fi bun pentru anumite tipuri de păr, atunci când e folosit corect, însă multe surse recomandă utilizarea lui în moduri total nepotrivite.

Înainte de a începe să îţi torni ulei de cocos în tot capul, asigură-te că îl foloseşti corect pentru a obţine beneficii fără a îi face rău părului tău.

De ce să foloseşti ulei de cocos pentru păr?
Uleiul de cocos este cea mai bună sursă naturală de acizi medii înlănţuiţi, tipuri speciale de acizi graşi cu proprietăţi antimicrobiale şi antibacteriene, care sunt foarte hrănitori pentru corp. Este bogat în special în acid lauric.

Acidul lauric este regăsit în mod natural în laptele de sân, întreţinând sănătatea hormonală şi celulară. Această proprietate a uleiului de cocos este şi motivul pentru care acesta poate preveni pierderea proteinelor din păr, în cazul unor persoane. Structura uleiului de cocos îi permite să penetreze părul în feluri în care alte uleiuri nu o pot face, motiv pentru care unii oameni observă rezultate uimitoare, relativ rapide, atunci când au folosit ulei de cocos pentru păr.

Ideea de a pune ulei direct pe păr poate suna ciudată, în special pentru persoanele care au părul gras. Tratamentele hrănitoare cu ulei pentru păr au fost utilizate de mii de ani, deşi acestea presupun o anumită proporţie a uleiurilor (eu adaug şi miere şi magneziu) şi nu sunt folosite ca produs de fiecare zi.

Când este dăunător să foloseşti ulei de cocos pentru păr
Nu există nici o îndoială că anumite uleiuri pot fi benefice pentru păr şi că mulţi dintre noi eliminăm beneficiile uleiurilor prin şamponare excesivă, ceea ce face corpul să producă ulei natural pentru a compensa. Din cauza şamponării excesive şi a unei diete nesănătoase, mulţi dintre noi ducem lipsă de nutrienţi esenţiali de care avem nevoie pentru un păr sănătos, însă este aplicarea uleiului pe păr, o soluţie?

Nu neapărat!

Anumite uleiuri par să aibă beneficii multiple pentru păr, însă uleiul de cocos nu face mereu parte dintre acestea. De exemplu, uleiul de castor este un secret de înfrumuseţare binecunoscut pentru faptul că încurajează creşterea părului. Eu l-am folosit pentru păr şi gene şi a avut rezultate uimitoare şi multe dintre prietenele mele l-au încercat şi au confirmat rezultatele.

Uleiul de cocos pe de altă parte, poate da rezultate diferite. Unii oameni observă rapid că au un păr mai sănătos şi mai mătăsos. În timp ce alţii spun că le-a căzut părul după ce l-au utilizat. Aşa că de unde această diferenţă de rezultate şi cum poate o persoană să ştie dacă uleiul de cocos va fi bun sau va duce la căderea părului?

Citeste si:  Cele 10 secrete, ale unui trup zvelt, cunoscute doar de femeile franceze

Uleiul de cocos nu este pentru orice fel de tip de păr
Nu e deloc surprinzător că tipurile de păr răspund diferit la uleiuri şi uleiul de cocos nu se potriveşte oricărui tip de păr. Deoarece ajută părul să reţină proteinele naturale, poate fi de ajutor persoanelor care nu au suficiente proteine în foliculii de păr. Studiile au confirmat beneficiile uleiului de cocos pentru anumite tipuri de păr, însă nu este bun pentru toată lumea.
De obicei, persoanele cu păr strălucitor şi subţire spre mediu ca grosime a firelor, vor vedea rezultate bune ale utilizarii uleiului de cocos şi vor vedea că părul devine mai puternic, mai strălucitor şi cu mai mult volum. Persoanele cu păr aspru sau uscat s-ar putea să nu se confrunte cu un nivel scăzut de proteine şi uleiul de cocos nu va duce decât la un păr fragil şi la căderea lui. Aceste persoane ar putea avea mai multe beneficii de la alte uleiuri, cum ar fi uleiul marula sau uleiul de argan. Nu are rost să mai spun că oricine este alergic în orice fel la cocos, sau uleiul de cocos, nu ar trebui să folosească acest produs nici măcar pe păr, indiferent de tipul de păr.

Cantitatea contează
Când vine vorba de utilizarea uleiului de cocos şi cantitatea contează. Probabil că ştii vorba “ce e prea mult strică” şi este absolut valabilă atunci când vine vorba de utilizarea uleiului de cocos pe păr. La fel ca şi în cazul suplimentelor alimentare, dacă o cantitate mică este bună, nu înseamnă că o doză mai mare va fi şi mai bună. Uleiul de cocos pare să aducă cele mai multe beneficii când este folosit în cantitate mică pentru a acoperi părul şi a reduce aspectul de fire răzleţe, însă părul s-ar putea să nu reacţioneze bine la acoperirea lui cu cantităţi mari de ulei de cocos.
Pentru cele mai bune rezultate, încearcă să încălzeşti o cantitate mică de ulei de cocos în mâini, pe care apoi să o întinzi în păr cu atenţie. Asta ar trebui să te ajute să îmblânzeşti firele sculate şi să ai un păr mai strălucitor fără efecte negative.

Şi alte ingrediente contează
Uleiul de cocos este de multe ori inclus în reţetele hrănitoare pentru păr, măşti şi produse pentru păr şi acest fel de utilizare a acestuia nu este neapărat dăunătoare. În combinaţie cu alte uleiuri şi ingrediente, nu doar că uleiul de cocos nu va mai intra aşa mult în contact cu părul, dar combinaţiile de acizi graşi pot avea efecte complet diferite.
De exemplu, uleiul de cocos nu usucă şi nu zburleşte părul, atunci când e combinat cu acizi graşi mononesaturaţi din uleiul de măsline, sau când este amestecat cu ulei de marula sau argan (ambele bune pentru păr). Mierea de asemenea pare că face uleiul de cocos mai benefic şi zaharurile simple din miere hrănesc părul şi îl fac mai mătăsos şi mai puţin zburlit.

Citeste si:  Cum scapi de ridurile si liniile de pe gat

Depinde şi de alte produse pentru păr
Uleiul de cocos s-ar putea de asemenea să nu fie cea mai bună alegere în cazul persoanelor care folosesc produse pentru păr făcute în casă. Produsele pentru păr făcute în casă, nu conţin detergenţi chimicali şi surfactanţi, pe care multe şampoane şi produse din comerţ le conţin, astfel că acestea nu vor putea curăţa eficient excesul de ulei din păr, mai ales atunci când este aplicat în cantităţi mari.

Cum să foloseşti în siguranţă ulei de cocos pentru păr
Persoanele care consideră că uleiul de cocos poate fi benefic pentru ele, pot obţine rezultate bune din folosirea lui, însă există câteva modalităţi de a îl utiliza în mod corect:

Evită scalpul: Deşi uleiul de cocos poate fi benefic pentru cei care se luptă cu mătreaţa, alţii au observat efecte negative ale utilizării uleiului de cocos direct pe scalp. Uleiul de cocos poate înfunda porii şi poate cauza iritaţii în cazul unor tipuri de scalp (la fel ca şi în cazul anumitor tipuri de piele) şi cel mai bine se foloseşte direct pe păr şi nu pe scalp.

Începi cu cantităţi mici: Repet, mai mult nu înseamnă mai bun. În special până când afli cum reacţionează părul tău la uleiul de cocos, foloseşte o cantitate mică şi vezi cum răspunde părul tău.

Adaugă alte ingrediente: Prin adăugarea de alte uleiuri se poate schimba felul în care uleiul de cocos acţionează. Ca tratament de profunzime, amestecul de ulei de cocos cu miere şi iaurt, poate fi mai benefic decât uleiul de cocos simplu.

Mănâncă uleiul de cocos pentru beneficii maxime
Părul nu poate digera sau asimila uleiul de cocos aşa cum o face sistemul digestiv. Poate profita de beneficii strict la nivel chimical, însă nu te vei putea folosi de beneficiile proprietăţilor uleiului de cocos în întregime, dacă îl foloseşti doar extern.
Din acest motiv, uleiul de cocos oferă cele mai multe beneficii atunci când este consumat, deoarece conţinutul ridicat de acizi graşi medii înlănţuiţi şi antioxidanţii, pot îmbunătăţi rata de creştere a părului, din interior. Sănătatea părului şi creşterea lui începe din interior, aşa că soluţia pe termen lung pentru un păr mai sănătos, mai puternic şi mai strălucitor, include o dietă sănătoasă, odihnă şi suplimente alimentare adecvate. La fel ca şi pielea, părul este o reflexie a sănătăţii interne şi poate fi afectat de hormoni ( unul dintre motivele pentru care femeilor le cade părul după naştere), aşa că încearcă să menţii un echilibru al hormonilor şi să îţi hrăneşti corpul corespunzător, pentru a avea un păr sănătos.

Articolul precedentTop 9 balsamuri de păr făcute în casă pentru un păr moale şi mătăsos
Articolul următorOvazul, alimentul minune ce poate fi introdus in dieta copiilor de la 6 luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau