Ca formă de comunicare fundamental nouă, Facebook provoacă efecte inter-personale şi sociale inedite. Efectul Facebook are loc în momentul în care serviciul pune oamenii în contact, de multe ori pe neaşteptate, pe baza unei experienţe comune, a unei zone de interes, a unei probleme sau a unei cauze. Acest tip de software face informaţia virală. Ideile se răspândesc de la un grup la altul şi pot fi receptate aproape simultan, circulând de la un om la altul, şi de acolo mai departe.

Facebook face ca oamenii obişnuiţi să fie deci cei care decid să răspândească informaţia. Efectul Facebook este simţit cel mai frecvent la nivelul de comunicare în interiorul unui grup mic de oameni, căci serviciul a fost gândit şi proiectat pentru a construi legături mai bune între oameni care se cunosc deja în lumea reală, lucru care poate avea un impact emoţional ridicat, poate eficientiza comunicarea, poate spori familiaritatea şi intimitatea.

Citeste si:  Cele mai rele 8 alimente din frigiderul tău

Diferenţa majoră faţă de alte reţele virtuale este, însă, că Facebook se bazează pe identităţi reale, şi teoretic, dar şi practic. Aici sunt mult mai puţini utilizatori anonimi cu pseudonime şi cu date fictive. Dacă inventezi o identitate sau exagerezi prea mult în privinţa datelor tale, fie prietenii tăi nu te vor recunoaşte, fie nu îţi vor accepta cererile online de prietenie, astfel că, pentru a descoperi dacă cineva este cu adevărat cine pare a fi, este de ajuns să-i verifici lista de prieteni. Aceşti prieteni îţi validează identitatea, iar tu trebuie să-ţi foloseşti numele real. Faptul că îţi declari identitatea reală îţi sporeşte siguranţă în mediul virtual. Chris Kelly, fostul şef pentru siguranţa informaţiei, de la Facebook, afirmă următoarele – „Dacă ai dubii în privinţa celor cu care comunici online, intimitatea ta este ameninţată, însă, dacă ştii cine sunt cei din jurul tău, poţi să alegi foarte uşor cine poate avea acces la informaşiile pe care le distribui.”

Citeste si:  Ce nu știai până acum despre riduri

Efectul Facebook poate fi o forţă constructivă sau distructivă, căci oferă oamenilor mai multă putere faţă de instituţiile sociale, iar aceasta poate duce şi la schimbări negative şi poate destabiliza instituţii pe care le-am dori aşa cum sunt acum. În Egipt, Siria, Indonezia şi alte ţări, Facebook dă speranţă în lupta împotriva practicilor represive şi facilitează organizarea. Implicaţiile se extind şi la jocurile pe PC, unde există jocuri care sunt jucate de câte 50 de milioane de persoane lunar, iar toate consolele de joc au deja din fabricaţie posibilitatea de conectare la Facebook.

Articolul precedentCum tratăm singurătatea
Articolul următor5 motive pentru care un bărbat nu trebuie să se radă pe piept

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau