Sarcina reprezinta starea femeii si totodata perioada in care se afla aceasta din momentul fecundarii pana la nastere. Ca durata totala, sarcina atinge aproximativ 40 de saptamani calculate din momentul conceptiei. Pentru ca in general nu poate fi stabilit in mod cert momentul conceptiei, acesta se calculeaza de la data terminarii ultimei menstruatii. Primul trimestru de sarcina se intinde de la prima saptamana pana in saptamana 13 de sarcina, si reprezinta o perioada foarte importanta pentru evolutia copilului.

Evolutia fatului in primul trimestru de sarcina

Pentru ca primele doua saptamani de sarcina se calculeaza de la ultima menstrutie, se considera ca incepand cu saptamana 3 are loc fertilizarea si coborarea zigotului spre uter, iar in saptamana 4 acesta se fixeaza si placenta incepe sa se formeze. Din acest moment testul de sarcina va iesi pozitiv pentru ca embrionul incepe sa se formeze si sa creasca. In urmatoarea saptamana se vor forma creierul, coloana vertebrala si anumite organe incep sa prinda forma, marimea embrionului atingand 2 mm. In saptamana 6 inima va incepe sa pompeze sange prin sistemul circulator, iar forma embrionului se va completa cu mugurii viitoarelor brate si picioare. Saptamana 7 de sarcina este cea in care capul va incepe sa prinda forma impreuna cu principalele caracteristici faciale, bratele vor creste si lungimea totala a fatului atinge 8-9 mm. Sistemul digestiv si scheletul se vor forma in saptamana 8 de sarcina, urmand ca in saptamana 9 sa apara degetele. Din saptamana 10 viitoarea mamaica poate simti miscarile bebelusului, in mare parte pentru ca acesta incepe sa creasca foarte repede, atingand in saptamana 11 de sarcina aproximativ 5 cm. Incepand cu saptamana 12 embrionul se va numi fat si va incepe sa arate ca o fiinta umana careia incep sa ii creasca parul si unghiile.

Citeste si:  Ce cosmetice NU ai voie sa folosesti atunci cand esti insarcinata sau alaptezi

Starea mamei in primul trimestru de sarcina

Desi anumite femei resimt starea de sarcina incepand cu saptamana 4, majoritatea incep sa simta modificarile hormonale specifice incepand cu saptamana 5, urmand ca in saptmana 6 sa se accentueze senzatiile de greata si poftele. In saptamana 7 de sarcina se pot resimti puseuri de transpiratie iar din saptamana 8 este posibil sa se poata observa modificarea abdomenului. Urmatoarea saptamana continua cu fluctuatii ale hormonilor ce pot crea disconfort insa din saptamana 10 aceste stari incep sa se atenueze. Spre finalul primului trimestru de sarcina nivelul hormonilor se stabilizeaza si corpul femeii incepe sa prinda conturul sarcinii in evolutie. Fiind inceputul sarcinii, primul trimestru poate fi considerat cel mai dificil si important in acelasi timp, datorita schimbarilor intense si fluctuante resimtite de mama. Aceasta perioada este aceea in care se fac cele mai multe analize medicale si se urmareste indeaproape evolutia corecta a embrionului, in care se schimba stilul de viata, alimentatia, se stabileste relatia cu medicul ginecolog, se urmaresc cu atentie simptomele si se asteapta cu nerabdare ecografiile pentru a vedea bebelusul. Transformarile uimitoare din corpul si viata viitoarei mamici pot fi deopotriva de entuziaste cat si istovitoare. Pentru majoritatea mamicilor primul trimestru este cel mai emotionant si stresant, urmand ca in lunile urmatoare, acestea sa se acomodeze cu sarcina si schimbarile aduse. Aceasta este o perioada plina de intrebari si raspunsuri, de cautari, documentari, nelinisti si preocupari, alaturi de nerabdarea ajungerii la momentul nasterii. Finalul trimestrului intai ofera siguranta unei evolutii corespunzatoare a sarcinii si ofera mamei posibilitatea de a anunta venirea pe lume a copilului. Trimestrul intai de sarcina va ramane de neuitat pentru mama si alaturi de celelalte trimestre constituie o perioada minunata din viata mamei si copilului. Calatoria fatului continua spre trimestrul al doilea de sarcina, perioada in care va cunoaste si simti noi experiente minunate.

Citeste si:  Feluri de a îmbunătăţi sănătatea familiei tale
Articolul precedentLucruri de facut in perioada sarcinii
Articolul următorSarcina – trimestrul al doilea

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau