Dieta balerina este o modalitate severa de a pierde kilogramele in plus, dificil de urmat si cu posibile efecte neplacute asupra sanatatii. Pornita de la ideea ca o balerina trebuie mereu sa fie slaba si acest lucru  nu se poate obtine fara restrictii alimentare, dieta balerina consta in reducerea drastica a meniului zilnic pe o perioada scurta de timp, intre 4 zile si o saptamana, ce se poate repeta dupa trecerea unui an, cel putin. Datorita aportului redus de nutrienti, este recomandata vizita la medic inainte de urmarea dietei, si interzisa persoanelor care sufera de anemie, afectiuni renale, sau avitaminoze.

Regulile dietei Balerina

Dieta balerina reprezinta un regim alimentar hipocaloric si strict, avand la baza alimente sanatoase consumate in cantitati mici si la ore fixe. Alaturi de ele trebuie consumata multa apa, simpla sau cu lamaie, sarea se va folosi limitat, iar grasimile, sosurile, cerealele rafinate, maioneza, zaharul sau prajelile sunt interzise. Se recomanda consumul supei slabe de legume, a lactatelor total degresate, a carnurilor slabe, a uleiului de masline ultravirgin precum si a ceaiului de slabit.

Carbohidratii din care se obtine energia corpului se regasesc in cereale integrale, fructe sau legume. Apa se va consuma cate un pahar inainte de masa in cantitate totala de aproximativ 2 litri pe zi, iar cina se va lua cu 3 ore inainte de culcare.

Un exemplu de meniu cuprinde mese luate din doua in doua ore, ce trebuie respectate cu strictete.

Astfel, la ora 8 dimineata se poate bea o cafea fara lapte sau zahar, la ora 10 doua oua fierte fara paine, la ora 12 un pahar de suc de rosii, la ora 14 carne la gratar de pui, peste sau curcan in cantitate de 100 grame  si o felie de paine integrala , la ora 16 se consuma un mar  iar la ora 18 doar o suta de grame de branza de capra, oaie sau  vaca. Acest exemplu de meniu este facut pentru a arata cantitatile de alimente ce se pot consuma, felul lor si modalitatea de impartire pe parcursul zilei. O alta varianta de meniu contine la masa de ora 10 consumul unei cani de ceai laxativ iar la ora 12 a unui pumn de stafide. De asemenea, masa ce contine friptura poate fi insotita si de o salata verde asezonata cu ulei de masline si lamaie.

Citeste si:  4 băuturi simple de încercat, care te vor ajuta să slăbeşti în timp ce dormi

Urmarile dietei Balerina

In conditiile respectarii intregii perioade cu regim caloric redus, se poate slabi pana la un kg pe zi, dar se pot resimti si cateva efecte secundare neplacute cum ar fi dureri de cap, ameteli sau stari de lesin. Insotite si de transpiratii reci, pot fi cauza unor variatii ale glicemiei, si necesita inghitirea de urgenta a 2 cubulete de zahar cu multa apa.

Datorita regimului caloric extrem de redus, de numai 500 de calorii pe zi, aceasta dieta nu poate fi suportata de oricine, tinandu-se cont de starea sanatatii si a metabolismului fiecaruia. Ca si recomandare generala, se poate mentiona efectuarea analizelor medicale generale inainte de urmarea oricarei diete de slabire.

Desi metodele de slabire ce au la baza regimuri alimentare sanatoase si care asigura o slabire lenta sunt mai sigure pentru organismul uman, pot aparea situatii urgente ce imping anumite persoane sa isi duca la extreme suportarea restrictiilor alimentare in vederea slabirii rapide. Neavand insa efecte pe termen lung, aceata dieta este recomandata de medici doar ca o metoda de detoxifiere pe un termen scurt.

Citeste si:  Cum poti slabi in 14 zile cu Dieta DASH

De asemenea, desi poarta numele de balerina, aceasta dieta nu este acceptata de aceasta categorie, intrucat nu asigura energia necesara sustinerii antrenamentelor si spectacolelor de balet. Insasi stilul alimentar de baza al balerinelor contine restrictii alimentare, insa nu de natura a le pune sanatatea si cariera in pericol. Desi meniul zilnic al unei balerine contine alimente slabe si un continut caloric mic, acesta este un stil de viata pe care organismul nu il percepe brusc si atat de dur, ca al unei persoane neobisnuite cu aceasta alimentatie.

Astfel, respectand dieta balerina, la terminarea ei poate exista o tentatie pentru  un consum alimentar ridicat, ce ar putea dezechilibra organismul si readuce kilogramele pierdute. Diferenta o face activitatea fizica intensa a unei balerine, care consuma orice calorie in plus si nu permite acumularea lor, fata de persoanele care nu au un stil de viata atat de activ. De aceea o balerina are o musculatura bine definita si o piele fara celulita, conditii care se obtin prin efort fizic, si nu doar prin urmarea unei diete drastice.

In cele mai multe cazuri, restrictiile alimentare severe creeaza frustrari si urmari ce devasteaza din punct de vedere psihologic, cum ar fi depresiile si starile de rau, care se acopera prin renuntarea la dieta si consumarea in voie a oricaror alimente dorite. Nu sunt indicate nici folosirea din abundenta a suplimentelor alimentare, care in mod normal nu trebuie sa depaseasca consumul de fructe si legume proaspete.

Astfel, dieta balerina ramane o dieta controversata, periculoasa pentru sanatate, ce poate fi urmata doar pe termen scurt si cu o mare atentie acordata sanatatii.

Articolul precedentDieta cu salata verde
Articolul următorDieta cu grapefruit. Slabeste frumos in numai 12 zile

3 COMENTARII

  1. Da eu am tinut dieta asta in trecut si a avut efect.dar in locul la gratar am mancat sunca presata 100g si seara branza dietetica ..insa mare atentie cu ea.trb sa consulti un doctor inainte

  2. La bărbați organismul reacționează diferit la dietele stricte. Nu uitați sa noi suntem femei, producem hormoni sexuali necesari pentru reproducere și o dieta incorecta poate provoca amenoree.
    Pentru a slabi nu trebuie sa apelati la diete stricte de acest gen. Trebuie sa aveți răbdare și sa începe a exclude acele produse ce nu contribuie cu nimic nutritiv( dulciurile din magazine pline de aditivi și grăsimi nesănătoase, pâinea alba, pastele albe, orezul alb, sosurile – maioneza, ketchup și alte sosuri din magazine, mezelurile, mâncarea prăjită intens, sucurile din pachete, fast-food etc). Aceste produse nu constituie hrana pentru corp și nu au nimic nutritiv pentru organism.
    Lăsați în regim cerealele integrale, legumele, leguminoasele, carnea slaba, pestele, lactatele și derivatele lor. Organismul are nevoie de toți macronutrientii pentru a funcționa normal. Trebuie doar sa urmați porțiile și nr de kcal corecte, ele se măsoară cu ajutorul unei aplicații din mobil.
    Veti slabi treptat fără a dauna organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau